spot_img
AcasăEuropaDependența Europei de gazele rusești va crește și în 2018


Dependența Europei de gazele rusești va crește și în 2018

Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale al UE, vrea să-și păstreze poziția de lider pe piața europeană și în 2018, cu exporturi de cel puțin 180 miliarde de metri cubi de gaze, anunțînd planuri ambițioase de extindere. Importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) vor crește, dar fără să ia din cota de piață a Gazprom.

Președintele executiv adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat că gigantul gazelor naturale din Rusia vrea să vândă minimum 180 de miliarde de metri cubi de gaze către UE anul viitor. Aceasta ar însemna a doua performanță istorică, după ce anul acesta a exportat peste 190 de miliarde mc, record istoric.

„Bineînțeles că sunt afaceri, nu sport” a declarat Medvedev într-un interviu dat la Sankt Petersburg. Totuși aceasta este „o etapă nouă” în istoria companiei.

Gazprom acoperă o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și reprezintă cea mai importantă piață a Rusiei și totodată cea mai profitabilă, care a furnizat venituri de aproximativ 37 miliarde de dolari în acest an. Strângerea legăturilor cu compania sprijinită activ de către Kremlin, contrastează puternic cu intensificarea tensiunilor din planul politic și militar.

Oficialii din întreaga Europa acuză Rusia de aproape orice, de la amestecul în alegeri la incursiunile neprietenoase în spațiul aerian și al zonelor de coastă ale navelor și avioanelor militare. La începutul acestei luni, forțele armate ale UE au avertizat asupra pericolului de avariere de către submarinele rusești a cablurilor de comunicații submarine din Atlantic, care ar afecta grav internetul și comerțul internațional.

Uniunea Europeană și-a îndreptat atenția asupra diversificării surselor de energie provenite din afara Rusiei și solicită extinderea porturilor pentru a primi nave încărcate cu  gaze naturale lichefiate din SUA. Producția americană a crescut rapid, transformând SUA într-un potențial producător de GNL la mijlocul anilor 2020, conform estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie.

Gazprom acuză SUA că își politizează interesele economice în UE impunând noi sancțiuni la începutul acestui an care vizează proiectele construirii de conducte. Însă până în prezent gigantul energetic rus nu este amenințat de o concurență serioasă în Europa.

Cu toate că cererea UE de gaze depinde de vreme și de dezvoltarea economică, este probabil ca aceasta să crească anul viitor, pe măsură ce producția internă scade, iar prețul cărbunelui se redresează, făcând importurile de la Gazprom mai competitive, a spus Medvedev. Rusia are cel mai mare potențial pentru a satisface cererea suplimentară, a mai spus el.

Medvedev a recunoscut că Europa poate prelua mai multe importuri de GNL, mai ales atunci când cererea depășește capacitatea furnizorilor prin conducte. În Marea Britanie, importurile de gaze prin conducte sunt aproape de nivelele maxime și există puține depozite disponibile care să ofere flexibilitatea sistemului. Executivul de la Gazprom a mai declarat că livrările efectuate prin conducte vor rămâne mai competitive decât GNL.

America Latină și Asia rămân până acum piețe prioritare pentru GNL, în special din S.U.A., pe fondul prețurilor mai ridicate de acolo, a spus Medvedev. „Acest lucru se aplică atât pe piețele tradiționale, cât și pe cele noi – China, India, Pakistan, Bangladesh, Vietnam”.

„O piață globală de GNL încă nu există”, a spus el. „Există trei mari piețe regionale – America, Europa și Asia – cu o mare diferență de preț. Un supliment de preț asiatic va rămâne în vigoare deoarece cererea din regiune este în plină expansiune. ”

 























RELATED ARTICLES