spot_img
AcasăEuropaFiul președintelui Consiliului European, audiat cu privire la cea mai mare escrocherie...


Fiul președintelui Consiliului European, audiat cu privire la cea mai mare escrocherie financiară din Polonia

Michal Tusk, fiul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, a fost audiat miercuri de către o comisie parlamentară din Polonia, ca martor în cadrul unei investigații referitoare la una dintre cele mai mari escrocherii financiare ale țării.

Investigația face parte din efortul actualului partid de guvernământ de a-și submina dușmanul politic, fostul prim-ministru Donald Tusk, în Polonia și în UE. Comisia parlamentară condusă de către partidul conservator ce se află la putere Lege și Dreptate a indicat faptul că vrea să îl interogheze inclusiv pe Donald Tusk, transmite Abc News.

Fiul lui Donald Tusk, Michal Tusk, a lucrat în trecut ca purtător de cuvânt și consultant pentru compania aeriană OLT Express, care a fost o filială a băncii Amber Gold, o bancă ce s-a dovedit mai apoi că funcționa ca schemă piramidală.

Înșelătoria a avut loc în perioada 2009-2012, când Donald Tusk era prim-ministru. Banca a lăsat 19.000 de persoane (majoritatea dintre ei în vârstă) fără economii în valoare de circa 850 de milioane de zloți (219 milioane de dolari).

În timpul audierii publice de o oră din ziua de miercuri, comisia a vrut să afle cum a preluat Michal Tusk acest post și ce rol a avut în compania aeriană. Oficialii i-au pus întrebări fiului lui Donald Tusk referitor la persoanele care conduceau în perioada în care a avut loc înșelătoria de la Amber Gold.

Michal Tusk a respins speculațiile cuprinse în întrebările comsiei potrivit cărora angajarea sa de către compania aeriană ar fi putut proteja schema piramidală de către controlul statului.

Michal Tusk a precizat că tatăl său nu l-a ajutat să obțină slujba și că nu a avut nicio influență asupra rezultatelor activităților Amber Gold și OLT Express.

Procurorii pot să deschidă mai multe investigații în urma constatărilor comisiei.

Totodată, comisia a anunțat că scopul său este de a afla de ce guvernul, instituțiile de control financiar și procurorii din timpul mandatului lui Donald Tusk nu au reușit să oprească schema piramidală și să avertizeze oamenii.RELATED ARTICLES