spot_img
AcasăEuropaGermanilor nu le mai plac așa de mult celebrii cârnați Bratwurst


Germanilor nu le mai plac așa de mult celebrii cârnați Bratwurst

Națiunea care a dat lumii cârnații Bratwurst și hotdog-ul își reduce consumul de carne, în special de porc, reorientându-se spre diete mai vegetariene, consemnează Bloomberg.

Anul trecut, nemții au consumat cea mai redusă cantitate de carne de porc de după 2005, iar tendința de scădere va continua și în 2017, conform datelor firmei de consultanţă Agriculture Market Information Co. Este al treilea an consecutiv în care asistăm la o scădere a cererii de şuncă şi cârnaţi în Germania, cel mai mare producător şi consumator de carne de porc din Europa.

Carnea de porc continuă să dețină peste jumătate din totalul consumului de carne în cea mai mare economie europeană, însă pierde din cota de piață în favoarea cărnii de pui și de vită, precum și a dietelor vegetariene.

Această schimbare în obiceiurile de consum se explică și prin afluxul masiv de imigranți musulmani care nu consumă carne de porc dar reflect și interesul germanilor pentru diete considerate mai sănătoase și o industrie alimentară care să prevină schimbărilor climatice și să fie sustenabilă.

„Chiar dacă în continuare se manifestă apetit pentru preparatele tradiționale pe bază de carne de porc, ne-am adaptat meniul”, a declarat Christoph Wagemann, director de achiziţii la o berărie din Dusseldorf care acum oferă şi feluri vegetariene de mâncare alături de tradiţionalii cârnaţi.

Consumul de carne de porc are o lungă tradiţie în Germania, ţară care se laudă cu peste 1.500 de varietăţi regionale de cârnaţi, marea majoritate fiind de porc, spune Asociaţia măcelarilor germani. Cu toate acestea, potrivit datelor firmei de cercetare Euromonitor International, consumul total de carne de porc în Germania a scăzut cu 10% după 2011, până la aproximativ două milioane de tone anul trecut. Comparativ, în aceiaşi perioadă, cererea a crescut în ţările vecine Polonia, Franţa şi Austria.

În medie, fiecare german a consumat anul trecut 36,2 kilograme de carne de porc faţă de 40,1 kilograme în 2011. Declinul a fost cu atât mai semnificativ cu cât, în pofida creşterii consumului de carne de pui şi de vită, consumul total de carne în Germania a scăzut la 60 de kilograme, cel mai scăzut nivel de după 2006, se arată în studiul Agriculture Market Information Co.

De la Bratwurst la cârnații din mazăre

Potrivit estimărilor German Vegetarian Union, în prezent unul din zece germani refuză să mănânce carne, faţă de unul din o sută în urmă cu un deceniu. În plus, peste 200 de cărţi de bucate cu rețete vegane/vegetariene au fost publicate anul trecut în Germania, dublu faţă de 2015.

În condiţiile în care consumatorii şi-au pierdut apetitul pentru carnea de porc, chiar şi producătorii de cârnaţi tradiţionali au început să ofere variante vegetariene. Firma de familie Ruegenwalder Muehle Carl Mueller GmbH & Co. KG, cu o tradiţie de 183 de ani, produce în prezent un Leberwurst vegetarian, care conţine mazăre în loc de ficat de porc. Firma precizează că vânzările sale de carne au scăzut cu 5% anul trecut dar vânzările de produse vegetariene şi vegane au crescut cu o treime şi în prezent sunt responsabile pentru 26% din veniturile totale ale societăţii.

Cererea de carne de porc a fost afectată de recentele scandaluri privind fermierii care cresc porci în spaţii improprii. Aproape 60 de milioane de porci sunt sacrificaţi anual în Germania, în principal în landurile Saxonia Inferioară şi Renania de Nord-Westfalia, potrivit statisticilor oficiale. În plus, există îngrijorări crescute cu privire la carnea procesată după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus şunca şi cârnaţii în categoria produselor cancerigene.

O altă influenţă asupra cererii de carne de porc vine din partea evoluţiilor demografice după sosirea în Germania, doar în 2016, a peste un milion de refugiaţi, majoritatea din ţări musulmane, care nu mănâncă carne de porc din motive religioase. Creșterea numărului de practicanți ai Islamului a făcut ca  în 2016 vânzările de carne de miel, oaie şi capră să se ridice la cel mai înalt nivel din ultimii opt ani.

Un alt rol important în scăderea consumului de carne de porc sunt îngrijorările legate de impactul creşterii animalelor asupra mediului. Potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), şeptelurile sunt responsabile pentru 14% din emisiile de gaze cu efect de seră. În aceste condiţii, Ministerul german al Mediului a decis ca la recepţiile sale nu vor mai fi servite carne şi peşte pentru a da un exemplu deoarece mâncarea vegetariană este mai prietenoasă cu mediul.


RELATED ARTICLES