spot_img
AcasăȘtiriModificările climatice pun în pericol producţia mondială de cafea


Modificările climatice pun în pericol producţia mondială de cafea

Culturile de cafea la nivel mondial sunt afectate de schimbările climatic, în ultimii ani cererea fiind mai mare decât producția, avertizează specialiștii și autoritățile din Columbia, care participă la primul Forum mondial al ţărilor producătoare de cafea, informează AFP.

„Toată lumea va fi afectată. Cafeaua este foarte sensibilă la cele mai mici variaţii de temperatură. Pe măsură ce clima se încălzește, toate ţările vor fi afectate”, a declarat brazilianul José Sette, directorul executiv al Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (ICO), care reuneşte 43 de ţări exportatoare şi şapte țări importatoare, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Institutul pentru climă din Australia, trage un semnal de alarmă și atenționează că până în 2050 suprafețele pe care se va mai putea cultiva cafea se vor înjumătății, din cauza creşterii temperaturilor care favorizează dezvoltarea unor maladii ce afectează arborele de cafea.

La rândul său, ICO subliniază că, de doi ani, producţia mondială nu mai poate cererea pentru consum. În perioada octombrie 2015 – septembrie 2016, au fost consumaţi 151,3 milioane saci de (un sac = 60 kg), ceea ce reprezintă un deficit de 3,3 milioane saci comparativ cu supraproducţia din anii precedenţi. Începând din 2012, consumul de cafea creştere în medie cu 1,3% pe an, adaugă ICO.

O producţie inferioară nu va putea răspunde la o cerere mondială în creştere, explică Roberto Vélez, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Cafea din Columbia (FNC), al treilea mare producător mondial de cafea.

„Şocurile climatice sunt mult mai agresive”, a avertizat Roberto Vélez. El a dat drept exemplu valul de frig care în 1975 a lovit Brazilia, principalul producător şi exportator mondial de cafea, fenomen care a distrus jumătate din recoltă. Dacă un astfel de scenariu se va repeta „de unde vom putea acoperi deficitul de 25 de milioane de saci?” s-a întrebat Roberto Vélez.

În 2016, Brazilia a recoltat 51,4 milioane saci de cafea, dar pentru acest an se anticipează o scădere a producției cu 11,3%, din cauza unui ciclu bianual negativ pentru soiul de cafea arabica.

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a avertizat la Forumul de la Medellin că, în viitor, terenurile braziliene vor fi mai puţin apte pentru cultura cafelei, încălzirea globală afectând mai mult ţările îndepărtate de linia Ecuatorului.

La rândul său, Roberto Vélez a atras atenţia asupra concentrării culturilor de cafea între principalii producători (Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia şi Honduras), unde un eventual fenomen climatic ar pune în pericol oferta mondială de cafea.

Un număr de aproximativ 25 de milioane de familii din 60 de ţări trăiesc de pe urma cultivării cafelei, o piaţă de 100 de miliarde de dolari la nivel mondial, conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (ICO).RELATED ARTICLES