spot_img
AcasăEuropaInflația în zona euro a coborât în martie până la 1,5%


Inflația în zona euro a coborât în martie până la 1,5%

Creșterea prețurilor de consum din zona euro a încetinit în luna martie, la 1,5%, de la 2% în februarie, conform estimării preliminare publicate vineri de Eurostat. Temperarea presiunilor inflaționiste în luna martie a luat prin surprindere analiștii care anticipau un nivel de 1,8%, prețurile la energie și alimente fiind principalele cauze ale erorii de calcul.

Potrivit Eurostat, cele mai importante majorări de prețuri au fost înregistrate, în luna martie, de energie (+7,3%, după un avans de 9,3% în februarie). Prețurile alimentelor, alcoolului şi țigărilor au crescut cu 1,8%, după un avans de 2,5% în februarie, iar cele ale serviciilor – cu 1%, după creşterea de 1,3% consemnată în luna februarie.

Inflaţia de bază (core), care nu ia în calcul preţurile volatile precum cele ale energiei şi alimentelor, a fost de numai 0,7% în martie, faţă de 0,9% în februarie. Economiștii mizau pe o inflaţie de bază de 0,8%.

Banca Centrală Europeană țintește un nivel al indicelui prețurilor de consum în jurul valorii de 2%, nivel ce a fost depășit luna trecută pentru prima oară în ultimii patru ani.

„Trebuie să ne uităm dincolo de creșterea recentă a prețurilor, care a fost provocată de factori temporari, care probabil se vor disipa înainte de a deveni permanenți”, a declarat Peter Praet, economistul șef al BCE.

 RELATED ARTICLES