Cazul româncelor exploatate în Italia ar putea reprezenta un adevărat butoi de pulbere în relaţia dintre cele două state. Premierul român Sorin Grindeanu anunţă că trimite o delegaţie ministerială în Italia, în contextul informaţiilor apărute în presă în ultimele zile.
Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentanţilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi ai Ministerului Afacerilor Interne, în Republica Italiană, în contextul informaţiilor despre existenţa unor cazuri de exploatare a cetăţenilor români aflaţi la muncă în regiunile Sicilia şi Calabria, informează agenţia de presă News.ro. Potrivit unui comunicat al Guvernului, pemierul urmăreşte cu preocupare situaţia românilor din Italia şi aşteaptă cu interes raportul reprezentanţilor Executivului trimişi la faţa locului. Vizita acestora va avea loc între 15 şi 17 martie. Vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.
Membrii delegaţiei vor avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea şi dialogul bilateral româno-italian, într-o întrevedere cu şeful misiunii diplomatice italiene la Bucureşti, mai precizează sursa citată.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, luni, că ambasada română a semnalat autorităţilor italiene problemele legate de condiţiile de viaţă şi de muncă ale muncitoarelor române din provincia siciliană Ragusa. De asemenea, consulul român la Catania a solicitat o întrevedere cu prefectul din Ragusa, cei doi oficiali urmând să se întâlnească în cursul acestei săptămâni.
Până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiţii de sclavie în ferme din sudul Italiei, potrivit estimărilor poliţiei, care subliniază că Ragusa este centrul exploatării în zonă, relatează săptămânalul The Observer, care a făcut un reportaj în rândul victimelor abuzurilor sexuale şi nu numai.
Românii din Italia reprezintă cea mai mare comunitate de străini din acea ţară, peste un milion.