spot_img
AcasăEuropaProteste anti-guvernamentale în Polonia


Proteste anti-guvernamentale în Polonia

Zeci de mii de persoane au ieşit pe străzile capitalei Varşovia pentru a protesta împotriva puterii conservatoare reprezentată de Partidul Lege şi Justiţie. Manifestaţia de ieri după-amiază a fost organizată de Comitetul pentru Apărarea Democraţiei, fondat în 2015 pe fondul crizei politice şi constituţionale din Polonia.

Alături de zecile de mii de oameni au participat şi doi foşti preşedinţi ai ţării – dd. Aleksander Kwasniewski şi Bronislaw Komorowski. Aceştia consideră că partidul de guvernământ atentează la „valorile democraţiei” prin schimbările aduse funcţionării Curţii Constituţionale – este nevoie de două treimi din cei 15 membri pentru ca o decizie să fie validă, iar cvorumul trebuie să fie de cel puţin 13 judecători – şi noile legi ale presei, radioul şi televiziunea publice fiind subordonate unui consiliu media controlat de guvernul conservator.

Participanţii au fluturat steaguri ale Poloniei şi Uniunii Europene, cele din urmă fiind un semn al ataşamentului faţă de valorile acestei structuri, considerate  a fi puse în pericol de măsurile luate de eurosceptici. De asemenea, manifestaţia de ieri a fost şi o ocazie pentru locuitorii Varşoviei de a sărbători 27 de ani de la primele alegeri libere parţiale, frontul Solidarităţii câştigând scrutinul din 4 iunie 1989, un prim pas către democratizarea sistemului politic şi a societăţii poloneze.


RELATED ARTICLES