UE a aprobat cererea Budapestei pentru acordarea ajutorului de stat pentru construirea celor două reactoare cu ajutorul Rusiei, după ce guvernul maghiar a dat asigurări că va proteja concurența în sectorul energetic, transmite AFP.
Acordul dintre Rusia și Ungaria, încheiat cu trei ani în urmă, pentru construirea a două noi reactoare nucleare la centrala de la Paks, a fost în stand-by până la obținerea tuturor aprobărilor de la organismele de reglementare europene. Premierul Viktor Orban anunțase anterior că se va îmcepe construcția imediat de se va primi și ultima aprobare de la organismul European antitrust.
Extinderea capacității nuclearo-electrice a Ugariei este finanțată în cea mai mare parte de către partea rusă prin intermediul companiei Rosatom, care acordă un credit de 10 miliarde euro.
Premierul Orban a spus că dacă nu se reușește înlocuirea celor patru reactoare de la centrala de la Paks, tot după tehnologie rusească, dar care datează încă din perioada sovietică, Ungaria va devein și mai dependent de importurile de gaze naturale rusești pentru a produce electricitate. Experții de mediu consider că proeictul este prea costisitor și leagă și mai mult sectorul energetic ungar de cel rusesc, iar imensul effort financiar va împiedica guvernele care vor veni să investeasccă în energie din surse regeneraabile.
Comisia Europeană a impus Budapestei că profitul rezultat din exploatare să nu fie reinvestit pentru extinderea capacității de generare de energie electrică și ca va vinde minimum 30% din producția de elecctricitate de la cele două reactoare noi pe piața liberă. De asemenea exploatarea celor două reactoare trebuie separată de centrala nucleară aflată deja în funcțiune la Paks.
Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construită în anii ’80 de sovietici și furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Țara vecină este dependentă din punct de vedere energetic de Rusia, de la care primește 80% din necesarul de petrol și 75% din cel de gaze naturale.