spot_img
AcasăRevista PreseiBrief 18-22 iunie 2018


Brief 18-22 iunie 2018

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIR-MONETARĂ

MFP a atras, marți, 10 milioane de lei de la bănci

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras, ieri, 10 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de luni, când a împrumutat 319 milioane de lei de la instituțiile de credit, printr-o emisiune de titluri de stat pe 33 de luni, la un randament mediu de 4,05% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României (BNR).

De asemenea, valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 45 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în suma de 10 de milioane de lei, potrivit Bursa. Ministerul Finanțelor Publice a planificat, pentru această lună, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,635 miliarde de lei, din care 3,2 miliarde de lei prin licitații de obligațiuni de stat și certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 435 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni, conform Agerpres.

Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. Față de luna mai, împrumuturile programate de MFP sunt mai mici cu 200 de milioane de lei.

SURSA: Bursa

 

EximBank și Agricover Credit suplimentază acordul de împrumut

EximBank și Agricover Credit au agreat prelungirea și suplimentarea acordului de împrumut pe care cele două părți îl au în derulare cu 50 milioane lei, la 150 milioane lei, pentru asigurarea resurselor necesare dezvoltării de noi produse și servicii financiare destinate agricultorilor români, conform Profit.ro.

De asemenea, EximBank și Agricover Credit au încheiat primul acord de finanțare în 2013, banca acordând societății un împrumut în valoare de 70 de milioane de lei (peste 15,5 milioane de euro). De atunci, acordul a fost prelungit anual, asigurând resurse financiare pentru mii de producători agricoli locali.

Totodată, Agricover Credit IFN este prima instituție financiară românească specializată în finanțarea sectorului agricol. Compania a acordat în 2017 plasamente în valoare de 1,37 miliarde de lei fermierilor români și a înregistrat un profit operațional de aproape 30 de milioane de lei, în creștere cu 19% față de anul 2016. În 2017, compania a deschis două noi sucursale în Timișoara și Craiova, ajungând la un număr total de opt reprezentanțe în principalele regiuni agricole.

SURSA: Profit.ro

 

BCR a semnat un acord de 50 milioane euro cu Fondul European de Investiții

Fondul European de Investiții (FEI) și băncile membre ale grupului austriac Erste Group Bank, inclusiv BCR, au semnat un acord de garantare pentru antreprenoriatul social, în baza căruia vor acorda o finanțare agregată de 50 de milioane de euro organizațiilor sociale din România, Austria, Croația, Ungaria, Cehia, Slovacia și Serbia, conform datelor Profit.ro.

Potrivit acordului, semnat în cadrul Programului UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), peste 500 de antreprenori sociali și organizații non-profit din cele șapte țări vor putea accesa, în următorii 5 ani, împrumuturi cu dobânzi scăzute și cerințe restrânse legate de garanțiile colaterale. Organizațiile eligibile sunt cele care activează în sectoarele educație, sănătate și servicii sociale, sau cele care angajează persoane aparținând unor grupuri defavorizate, marginalizate, sau vulnerabile.

Lansată în 2015, schema de garantare EaSI este finanțată de Comisia Europeană și gestionată de FEI.

SURSA: Profit.ro

 

UTILITĂȚI, ENERGIE

INS: Producția de cărbune s-a diminuat cu 0,3% în primele patru luni

Producția de cărbune net a României a totalizat, în primele patru luni ale anului in curs, 1,458 milioane de tone echivalent petrol, fiind cu 0,3% (4.900 tep) mai mică față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).

În perioada menționată, România a importat 141.900 tep cărbune net, cu 25.100 tep (21,5%) mai mult față de cantitatea importată în ianuarie – aprilie 2017, potrivit Agerpres.

De asemenea, conform proiectului Strategiei Energetice, publicat pe site-ul ministerului de resort, România dispune de rezerve totale de 12,6 miliarde de tone de lignit, concentrate geografic în Bazinul Minier Oltenia. Zăcămintele în exploatare totalizează 986 de milioane de tone. Rezervele de huilă, concentrate în bazinul carbonifer al Văii Jiului, totalizează 2,2 miliarde tone, din care 592 milioane tone se află în perimetre exploatate.

SURSA: Agerpres

Importurile de gaze s-au majorat cu 13,6% în primele patru luni din 2018

România a importat, în primele patru luni din 2018, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 616.100 tone echivalent petrol (tep), cu 13,6% (73.900 tep) mai mare față de cea din perioada similară din 2017, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică /INS/.

Producția internă de gaze naturale a fost, în perioada menționată, de circa 2,812 milioane tep, fiind cu 1% (29.100 tep) peste cea din perioada ianuarie-aprilie 2017, potrivit Agerpres.

Conform proiectului Strategiei Energetice a României, publicat pe site-ul ministerului de resort, producția anuală de gaze naturale este de așteptat să scadă ușor, până la o medie de 9-10 miliarde metri cubi pentru perioada 2016 – 2030.

SURSA: Agerpres

 

Grupul Hidroelectrica intenționează să fie membru fondator al Asociației pentru Relații cu Investitorii din România

Producătorul de energie Hidroelectrică cere acordul acționarilor pentru a deveni membru fondator al Asociației pentru Relații cu Investitorii din România, potrivit convocatorului Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor companiei, care va avea loc pe 23 iulie.

Aceasta în condițiile în care Hidroelectrica nu este încă listată la bursă. Deși există încă din 2013 o hotărâre de Guvern privind listarea la bursă a unui pachet minoritar de acțiuni, procesul a fost amânat și, în acest moment, nu există niciun termen privind demararea unei oferte de vânzare, conform datelor Agerpres.

Demersul se realizează cu informarea Autorității de Supraveghere Financiară. Scopul principal al asociației sunt promovarea implementării de către companiile listate a celor mai bune practici în relația cu investitorii, susținerea dezvoltării profesionale a membrilor, reprezentarea intereselor membrilor în fața reglementatorilor, comunității de investitori și a autorităților publice, precum și funcționarea ca forum de discuție pentru companiile listate și comunitatea de investitori.

SURSA: Agerpres

Metrorex se va alimenta cu energie electrică de aproape 13 milioane de euro de la Hidroelectrica

Metrorex, compania de stat care administrează rețeaua de metrou din București, va cumpăra energie electrică în valoare de 59,9 milioane lei (12,8 milioane euro), fără TVA, de la producătorul de energie Hidroelectrică, una dintre cele mai profitabile companii de stat, potrivit unui anunț publicat joi pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

De asemenea, valoarea estimată inițială a contractului a fost de 64,35 milioane lei (13,8 milioane euro), fără TVA, potrivit Adevărul. Contractul, acordat prin licitație deschisă, a avut drept criteriu de atribuire prețul cel mai scăzut. Totodată, hidroelectrica a anunțat, vineri, că a câștigat procedurile de achiziție publică privind atribuirea contractelor de servicii de frunizare a energiei electrice către RATB și Metrorex, fără a preciza valoarea. ”Cele două contracte, ce urmează să se deruleze pe o perioadă de un an începând cu 01.07.2018, au ca obiect livrarea de către Hidroelectrica a unui total de cca. 297.000 Mwh energie electrică pe medie și joasă tensiune: 195.000 Mwh către Metrorex SA și 101.678 Mwh către RATB”, arată un comunicat transmis vineri de companie.

SURSA: Adevarul

 

 

Imobiliare, construcții, infrastructură

Globalworth va începe construcția clădirii Tower 3 din Globalworth Campus

Globalworth, companie fondată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas și liderul industriei de clădiri de birouri din România, începe construcția ultimei faze în dezvoltarea centrului de business Globalworth Campus, clădirea Tower 3, cu o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 35.000 de metri pătrați, conform datelor Profit.ro.

Globalworth Campus va cuprinde trei turnuri de birouri cu o suprafață închiriabilă de 92.000 metri pătrați și 760 locuri de parcare, precum și zone verzi și o sală de conferințe de mari dimensiuni. Clădirea Tower 1 a fost finalizată în iulie 2017, iar suprafața acesteia, de 29.000 metri pătrați, este închiriată către Amazon și Honeywell. A doua clădire de birouri din cadrul proiectului, Tower 2, a fost finalizată în aprilie 2018, oferind o suprafață suplimentară de 28.000 metri pătrați.

Gestionat de aproximativ 110 profesioniști în România și Polonia, portofoliul companiei are o valoare totală de 1,9 miliarde de euro. În România, Globalworth este prezentă în București, Timișoara și Pitești, iar în Polonia, în orașele Varșovia, Wroclaw, Lodz, Cracovia, Gdansk și Katowice.

SURSA: Profit.ro

 

 

IT&C

Telekom va trebui să șteargă datele cu caracter personale ale  clienților.

Telekom România Communications (fost Romtelecom) și Telekom România Mobile Communications (fost Cosmote) au contestat în instanță o decizie a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) prin care instituția le-a cerut ca, în termen de 30 de zile, să șteargă/distrugă datele cu caracter personal, privind codul numeric personal, colectate fără consimțământul expres al persoanelor vizate, conform Profit.ro. “Prin Decizia 108/21.05.2018, respectiv Decizia 104/18.05.2018, Autoritatea de supraveghere a dispus operatorului Telekom România Communications, respectiv Telekom România Mobile Communications ștergerea/distrugerea datelor cu caracter personal privind codul numeric personal și a altor date cu caracter personal având o funcție de identificare de aplicabilitate generală, inclusiv a copiilor de pe actele care le conțin, deja colectate, fără consimțământul expres al persoanelor vizate, fără prevederi legale exprese sau fără avizul ANSPDCP, în termen de 30 zile de la data comunicării prezentelor decizii”, se arată într-o informare a ANSPDCP.

Controlat de indirect de grupul Deutsche Telekom, grupul de firme Telekom are afaceri de aproximativ un miliard de euro. Statul român are o participație de 45,96% în capitalul social al Telekom România Communications, care, la rândul ei, deține 30% din acțiunile fostului Cosmote.

SURSA: Profit.ro

 

 Articolul precedent
Articolul următor
RELATED ARTICLES