spot_img
AcasăȘtiriINVESTITII SI PROFIT la ROMGAZ


INVESTITII SI PROFIT la ROMGAZ

Compania Romgaz se concentrează pe cât mai multe și mai eficiente investiții în condiții de profitabilitate maximă, a declarat astăzi la Mediaș directorul general Constantin Adrian Volintiru. “Strategia societății vizează asigurarea unei profitabilități sustenabile, crescută. Ne interesează prezentul dar și viitorul. Personal cred că trebuie să avem un balans între realizarea investițiilor și menținerea profiturilor”, precizează Volintiru. Directorul General Romgaz susține necesitatea unei regândire a organizării business-ului, în sensul eficientizării, dar acest lucru nu aduce cu sine o restructurare a angajaților: “În nici un caz o restructurare de business nu aduce de la sine o restructurare de personal, compania este foarte bine dimensionată pentru necesarul ei de operare” susține Adrian Volintiru.

În același timp, directorul economic Andrei Bobar a explicat planul de investiții și rezultatele financiare ale companiei (vezi imagine), care provin în proporție de peste 80% din explorare și producție. “Avem un grad ridicat de risc, trebuie să efectuăm investiții în sonde de explorare, în prospecțiuni seismice ș.a.m.d. În aceste condiții, rezultatele financiare sustenabile nu pot fi posibile fără un volum semnificativ al CAPEX, un volum de investiții pe termen lung. În aprilie 2018 AGA a aprobat anumite direcții strategice pe care Romgaz trebuie să meargă: investiții în eoliene, în gaz natural comprimat, investiție într-o nouă centrală electrică. Estimarea este că vom avea un plan de investiții semnificativ pe viitor. Pe 2018 avem 1,5 miliard de lei investiții pe tot grupul Romgaz. Romgaz a distribuit în anii trecuți procente considerabile din profitul înregistrat, și cu toate acestea media resurselor disponibile s-a ridicat la peste 2 miliarde de lei. Astfel, Romgaz generează flux suficient pentru dezvoltarea de noi proiecte” susține Andrei Bobar.

Dumitru Gheorghe Rotar, Director general adjunct explorare producție al Romgaz spune că producătorul național de gaze naturale a reușit să depășească dificultățile din 2016, producția a revenit la nivelul celei din 2015, “iar asta arată că avem în vedere ambele motoare de dezvoltare a companiei: potețialul zăcămintelor, dar și piața, care începând cu aprilie 2017 este total liberalizată la producători”. Referitor la operațiunile offshore, Dumitru Rotar precizează că “acordul petrolier la perimetrul Trident este semnat mult mai târziu față de celelalte perimetre. Este nevoie de mai mult timp pentru a lua decizia de investiție în exploatare. Probabil că la sfârșitul lui 2018 sau în prima jumătate a lui 2019 vom începe forajul unei sonde de explorare-evaluare. În funcție de rezultate și de procesarea informațiilor vom lua în considerare eventuala valorificare comercială a resurselor contingente ce urmează a fi transformate în rezerve”. Cu privire la dezvoltarea exploatărilor onshore, Rotar spune că perimetrul din județul Buzău “este un zăcământ comercial, care a produs până azi aproape 700 milioane de mc. La sfârșitul lui 2018 anticipăm triplarea producției zilnice la peste 1,5 milioane mc pe zi. Dar descoperirea anunțată nu face parte din zăcământul comercial Caragele, este mult mai adâncă, cu peste 1000 m,  nu a intrat încă în  exploatare. În trimestrul 4 al 2018 și în 2019 vom fora circa 6-8 sonde de evaluarea potețialului acestei descoperiri. Poate vom intra în exploatare în 2020 sau 2021”, susține Rotar. Anul trecut, Romgaz a descoperit zăcământul de gaze naturale în zona Caragele, din judetul Buzău. După primele estimări, asta înseamnă între 25 și 27 de miliarde de metri cubi de gaze și este cel mai mare zăcământ terestru descoperit în ultimii 30 de ani.RELATED ARTICLES