spot_img
AcasăȘtiriLa începutul campaniei de recoltare, se anticipează o producție mai mare de...


La începutul campaniei de recoltare, se anticipează o producție mai mare de grâu decât cea de anul trecut.

Deși s-a recoltat doar puțin peste 5% din suprafața semănată în toamnă cu grâu, marii fermieri din România estimează că producția va fi chiar mai mare ca anul trecut, când s-a înregistrat o valoare record.

„Recoltarea grâului este în plină desfășurare, cam 40-50% din suprafața cultivată cu grâu în sudul României a fost recoltată. Producția este bună și sperăm că va fi la fel cu cea obținută în 2016”, a declarat, pentru News.ro, Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociației Fermierilor din România (AFR). Potrivit specialistului, producția medie este cuprinsă între 4 și 6 tone la hectar, iar în cazul fermierilor mari este semnificativ mai bună.

Fermierul Dimitrie Muscă, care a cultivat în total 3.000 de hectare cu grâu în județul Arad, a obținut o producție medie de aproape 8 tone la hectar. „Am terminat de recoltat grâul și am obținut o producție de 7,8 tone la hectar. În general făceam 7,2-7,5 de tone la hectar, iar acum a ieșit 7,8 tone. Această producție este mai bună față de cea obținută anul trecut, în condițiile în care am semănat în noiembrie, mult mai târziu decât în perioada optimă”, a afirmat Muscă.

Ștefan Poienaru, agricultor din Fetești, a recoltat circa 50% din suprafața pe care o deține cu grâu și primele date arată o producție bună. „Producția este foarte bună din punct de vedere calitativ. Producția este între 4,5 și 5 tone la hectar. Aceasta este mai bună cu 20% față de cea obținută anul trecut. Și prețul este un pic mai încurajator, ajunge la 145 de euro pe tonă în Fetești”, a spus Poienaru, pentru News.ro.

Pe de altă parte, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, se ferește deocamdată să ofere estimări clare. „Recolta grâului tocmai a început, nici 5% din suprafața semănată cu grâu a României nu a fost recoltată. Mai găsiți grâu recoltat în Călărași, Olt, Giurgiu sau Constanța, dar este un început timid. Nu putem face acum pronosticuri pentru că nu avem suficiente date. Pare a fi o producție bună, dar așteptăm să o recoltăm”, a adăugat Baciu.

Producția de grâu a crescut anul trecut cu 4% comparativ cu 2015, până la 8,28 milioane de tone, nivel-record pentru România, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar. În schimb, primele date arată o producție de rapiță mai mică față de cea de anul trecut. Agricultorul Dimitrie Muscă a obținut o producție de 4 tone/ha, încondițiile în care a cultivat 1.100 ha cu rapiță în toamna anului trecut.

Recolta de rapiță a crescut în 2016 cu aproape 38% față de anul anterior, până la 1,2 milioane de tone, cu o medie de peste 2,7 tone/ha. În privința culturilor semănate în primăvară, precum porumbul și floarea-soarelui, agricultorii spun că este nevoie de ploaie în perioada următoare pentru a obține producții bune. „Acum este perioada critică pentru porumb, floarea-soarelui și soia, în perioada înfloritului, și momentan este secetă. Dacă nu vom avea ploi, culturile de primăvara vor fi grav afectate, vor fi diminuări ale producțiilor de 30% față de anul trecut. Porumbul va fi cel mai afectat”, a explicat Ștefan Poienaru, pentru News.ro.

Producția de porumb a crescut anul trecut cu 11,5% comparativ cu anul precedent, depășind 10 milioane de tone, deși suprafața cultivată s-a diminuat cu 4%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).


RELATED ARTICLES