spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 03-07 iulie 2017


Revista presei 03-07 iulie 2017

 

Politica fiscală rămâne cea mai mare amenințare pentru creșterea economică și stabilitatea macroeconomică

Creşterea economică va încetini la 4,4% în acest an şi 3,5% anul viitor, din cauza scăderii investiţiilor publice, a unei recolte de cereale mai slabe decât în 2016 şi a unei politici fiscale mai stricte începând din T4 2017, pentru ca guvernul să poată menţine deficitul sub nivelul de 3% din PIB, se arată în raportul trimestrial al UniCredit Bank. „Politica fiscală rămâne cea mai mare ameninţare pentru creşterea economică şi stabilitatea macroeconomică. Un deficit al contului curent mai mare şi un ritm de creştere alert al salariilor ar putea împinge cursul de schimb EUR-RON la niveluri mai ridicate, însă inflaţia s-ar putea menţine în intervalul ţintit de Banca Naţională a României în 2017-2018. Anticipăm o majorare a dobânzii la facilitatea de depozit în a doua jumătate a anului 2017 şi a dobânzii de politică montară în prima jumătate a anului 2018”, se arată în analiza macroeconomică a băncii.

Sursa: Adevărul

INS: Rata anuală a prețurilor producției industriale a coborât în luna mai cu 3,3%

Prețurile producției industriale pe total (piață internă și piață externă) au scăzut în mai 2017 cu 0,1% față de luna precedentă, însă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut au crescut cu 3,3%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), date marți publicității.În industria energetică, în luna mai 2017, prețurile de producție pe total (piață internă și piață externă) au scăzut cu 1,7% raportat la aprilie 2017, însă au urcat cu 2,3% față de mai 2016, iar în industria bunurilor intermediare acestea au urcat cu 0,2% față de aprilie 2017 și cu 4,6% raportat la luna similară a anului trecut. În industria extractivă, prețurile producției industriale pe total s-au diminuat cu 2,3% față de luna aprilie 2017 și au crescut cu 3,9% față de mai 2016.

Sursa: Agerpres

România, lider în UE la creșterea comerțului cu amănuntul, în mai

Volumul comerțului cu amănuntul în România a urcat cu 14% în mai, comparativ cu perioada similară din 2016, aceasta fiind cea mare creștere în ritm anual înregistrată de o țară membră a Uniunii Europene, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În zona euro și în Uniunea Europeană, comerțul cu amănuntul a crescut în mai cu 2,6% în ritm anual. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 3,5%, cele de alimente, băuturi, și combustibili au urcat cu 1,7%. Cele mai mari creșteri au fost raportate în România (14%), Slovacia (7,9%), Irlanda și Slovenia (ambele cu 7,7%), nefiind înregistrate scăderi.

Sursa: Agerpres

INS a reconfirmat rata de creştere economică din primul trimestru, dar a majorat valoarea PIB cu 1 miliard de euro

Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat vineri estimările publicate la jumătatea lunii mai şi în iunie privind rata de creştere a produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an, dar a majorat valoarea PIB cu 4,55 miliarde lei (circa 1 miliard euro), pe seria brută. În 16 mai, primele estimări publicate de către INS indicau că produsul intern brut, principalul indicator care măsoară dimensiunea unei economii, a urcat în primul trimestru cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, pe serie brută, şi cu 1,7% faţă de trimestrul anterior.

Sursa: News.ro

Câştigul mediu net a scăzut nesemnificativ în luna mai, cu 3 lei până la 2.363 lei, şi rămâne aproape de vârful istoric. Ritmul anual de creştere a accelerat la 14,5%

Câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a scăzut cu 3 lei în luna mai faţă de nivelul din luna precedentă, până la 2.363 lei (519 euro), iar ritmul anual de creştere a accelerat la 14,5%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Ritmul anual a accelerat de la 13,4% în aprilie, dar rămâne departe de cel atins în ianuarie, de 18,4%, cel mai înalt înregistrat după noiembrie 2008. Nivelul câştigului salarial net din aprilie – de 2.366 lei – a fost unul record istoric, depăşind precedentul record, înregistrat în decembrie 2016, când câştigul salarial mediu net a ajuns la 2.354 lei (521 euro).

Sursa: News.ro

 

Praktiker şi Ikea domină topul retailerilor de mobilă, cu afaceri cumulate de peste 260 milioane euro

Reţeaua de bricolaj Praktiker România, care se ocupă şi de comercializare mobilei, a înregistrat anul trecut afaceri de 627 milioane lei (139,5 milioane euro), în creştere cu 3,3% faţă de anul anterior, în timp ce retailerul suedez de mobilă şi decoraţiuni interioare Ikea a obţinut în 2016 o cifră de afaceri de 556 milioane de lei (123,5 milioane de euro), potrivit datelor transmise de Registrul Comerţului, la solicitarea News.ro, pe baza bilanţurile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor. Rețeaua de bricolaj Praktiker România, controlată de omul de afaceri Omer Susli, a înregistrat în 2016 pierderi de 2,5 milioane euro, la fel ca și în 2015, după ce în 2014 a raportat un profit de peste 20,4 milioane euro, scrie News.ro. Praktiker a anunțat în martie că până la finalul acestui an intenționează să ajungă la 20 de magazine modernizate și redeschise, din cele 27 existente la nivel național.

Sursa: News.ro 

Producția de electrocasnice a depășit pentru prima dată pragul de 1 mld. euro. Noile investiții pun România pe hartă și o transformă în hub european

România a produs în 2017 electrocasnice – produse finite şi componente în valoare de 1 mld. euro, dublu faţă de 2009. Cei mai mari jucători sunt Arctic la Dâmboviţa, De’Longhi (espresoare de cafea) la Cluj, Philips (espresoare de cafea şi produse de igienă orală) la Hunedoara, Electrolux (aragazuri) la Satu Mare, Miele (componente) la Braşov, Elecroargeş (aspiratoare) în Argeş. Deşi mulţi angajatori se plâng că găsesc greu forţă de muncă bine pregătită, în producţia de electro-IT salariile sunt mai mari decât cele din textile sau retail, astfel că pentru aceşti jucători este mai uşor să recruteze. Grupul german Kärcher a inaugurat în toamna lui 2016 o unitate de producţie de aspiratoare în judeţul Argeş, iar turcii de la Arcelik, cei care deţin Arctic, au decis să mai deschidă o nouă fabrică unde vor produce maşini de spălat vase şi rufe.

Sursa: Ziarul Financiar 

Cei mai mari zece retaileri de jucării au trecut de 100 mil. euro

Primele zece companii din retailul de jocuri şi jucării au avut afaceri de peste 450 de milioane de lei anul trecut (100 mil. euro) şi au angajat peste 1.000 de persoane, arată un top al celor mai mari jucători din piaţa de profil, oferit de Registrul Comerţului. Cel mai mare retailer din piaţa de jucării este Jumbo, retailerul grec de jucării, care are deschise şapte magazine în România. În topul oferit de Registrul Comerţului, Jumbo nu apare, pentru că retailerul nu a publicat datele financiare de anul trecut. În 2015, ultimul an pentru care există date publice, Jumbo a raportat o cifră de afaceri de 217 mi­lioane de lei, în creştere cu 170% faţă de 2014, şi a avut peste 400 de angajaţi. ZF scria la începutul anului că Jumbo plănuieşte extinderea în Moldova şi Dobrogea, după ce a închiriat spaţiile hipermarketurilor Real din Constanţa şi Suceava. Jumbo a intrat pe piaţa românească în 2013, când a deschis magazine mari, de tipul hipermar­ke­turilor, cu suprafeţe cuprinse între 7.000 şi 10.000 de metri pătraţi. Intertoy Zone, compania care operează magazinele Noriel, este al doilea jucător din piaţă, cu venituri de 140 de mil. de lei anul trecut. Grupul Noriel, care activează în piaţa de retail, distribuţie şi producţie de jucării, a raportat anul trecut afaceri de circa 182 mil. lei (aproape 40 mil. euro), un avans de 16%, activând prin intermediul a trei companii diferite – Noriel Impex SRL, Intertoy Zone şi Toys & Games Industry.

Sursa: Ziarul Financiar 

ÎN PRIMUL TRIMESTRU ASF: Banca Transilvania deţine o pondere de 21,93% din valoarea tranzacţionată la BVB

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate la BVB a crescut în primele trei luni ale anului 2017 cu 41,88%. Banca Transilvania (TLV) se situează pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii la BVB (piaţa principală, acţiuni), în cursul primului trimestru al anului 2017, potrivit raportului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Instituţia precizează că TLV deţine o pondere de circa 21,93% din valoarea totală tranzacţionată în intervalul menţionat. Pe poziţiile următoare în acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP) şi BRD – Groupe Societe Generale (BRD). „În cadrul acestui clasament se remarcă şi prezenţa a trei din cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF2, SIF5 şi SIF3). Se observă faptul că sectorul bancar şi cel energetic sunt cele mai bine reprezentate în topul lichidităţii bursiere. Medlife, listată la BVB din decembrie 2016, se află de asemenea printre cele mai lichide companii”, mai arată ASF.

Sursa: Bursa 

Bursa de la Bucuresti galopa spre cel mai bun semestru din 2004 incoace, dar criza politica i-a injumatatit avansul la 11%

Indicele BET avea de la inceputul anului si pana la jumatatea lunii iunie, de cand a izbucnit deriva in interiorul PSD, un plus de aproximativ 20% ♦ Din 9 iunie, de cand incepusera sa apara critici la adresa premierului Grindeanu din insasi interiorul PSD, si pana la finele lunii, indicele BET a scazut cu 7,7% ♦ Daca isi mentinea ritmul de crestere pe care l-a avut la inceputul lunii, indicele BET putea sa aiba cel mai bun prim semestru din 2004 incoace ♦ In schimb a crescut cu 11%. Indicele BET, de referinta al bursei romanesti, care urmareste evolutia celor mai tranzactionate 12 actiuni romanesti, a urcat in primul semestru cu 11%, cel mai bun avans din 2009 incoace, chiar daca bursa a fost lovita in plin in ultimele doua saptamani din luna iunie de deriva din interiorul PSD. Potrivit unui scenariu jurnalistic, simplu, realizat de ZF care a luat in calcul evolutia indicelui BET de la inceputul anului si pana la jumatatea lunii iunie, daca in Romania nu ar fi aparut o criza politica, care a dus la schimbarea guvernului si prin urmare la jongleriile in declaratii cu privire la fondurile de pensii private, indicele BET ar fi urcat cu cu aproape 20%, adica ar fi avut cele mai bune sase luni din 2004 incoace.

Sursa: Ziarul Financiar 

Metropolitan Hospital, ultimul spital privat lansat pe piață și operat de familia lui Sorin Oprescu, a intrat în insolvență după doar 3 ani de funcționare

Medicable Life Hospital, firma prin care familia fostului primar general al Capitalei Sorin Oprescu operează spitalul Metropolitan Hospital din București, a intrat în insolvență la propria cerere după doar 3 ani de funcționare, interval în care a înregistrat însă pierderi în continuă creștere și a atins datorii de aproape 27 milioane lei. În 2014, primul an de funcționare, firma a avut o pierdere de 1.9 milioane lei, ridicate la 5,1 milioane lei în 2015 și la 7,8 milioane lei în 2016. Firma este administrată de Dorin Oprescu, fratele lui Sorin Oprescu. Spitalul a obținut autorizația de funcționare în octombrie 2014, este situat în centrul Bucureștiului, are o suprafață de 10.000 de metri pătrați, un bloc operator general cu 4 săli operație, un bloc de naștere și un bloc operator oftalmologie.

Sursa: Profit.ro 

A doua companie de stat din transporturi care pierde lupta cu privatii. CFR Marfa a pierdut pozitia de lider in fata grupului antreprenorial GFR si s-a scufundat si mai mult in pierderi

Compania de stat CFR Marfă, cel mai mare transportator de marfă pe calea ferată până anul trecut, a pierdut în 2016 poziţia de lider după cifră de afaceri în faţa jucătorului privat Grup Feroviar Român (Gruia Stoica), fiind a doua companie de stat din transporturi, după Tarom, care pierde semnificativ teren în faţa privaţilor. Colosul CFR Marfă, cu 6.200 de angajaţi, a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 678 milioane de lei (152 de milioane de euro), în scădere cu 13% faţă de nivelul de anul anterior, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Spre comparaţie, operatorul privat GFR, parte din grupul Grampet, controlat de Gruia Stoica, a avut afaceri de 710 milioane de lei anul trecut (circa 160 milioane de euro), în scădere cu doar 3% faţă de anul anterior, dar peste nivelul afacerilor raportat de CFR Marfă

Sursa: Ziarul Financiar 

Românii de la Softronic vând locomotive electrice în Suedia

Softronic Craiova a semnat un contract cu operatorul feroviar de marfă Green Cargo din Suedia pentru livrarea în vara anului 2018 a două locomotive Transmontana. Locomotiva produsă de Softronic Transmontana poate să tragă până la 3.000 de tone, de două ori mai mult decât un tip de locomotivă utilizată frecvent în Suedia, scrie railcolornews.com. Achiziţionarea noilor locomotive electrice face parte din strategia Green Cargo de reducere a costurilor de transport. În vara anului 2015, locomotiva Transmontana nr. 019 a fost trimisă în Suedia pentru teste. Aceasta a fost testată de către Rush Rail şi Green Cargo. A primit chiar şi un nume suedez: Rödluvan (Scufiţa Roşie).

Sursa: Economica.net 

Holzindustrie Scweighofer a rămas în 2016 liderul pieței de prelucrare a lemnului, cu afaceri de 433 milioane euro

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a rămas în 2016 lider detașat în clasamentul celor mai mari companii în sectorul tăierii și rindeluirii lemnului, cu o cifră de afaceri de 433 de milioane de euro, mai mare decât afacerile cumulate ale celorlalți nouă jucători de pe piață, potrivit datelor transmise de Registrul Comerțului, la solicitarea News.ro, pe baza bilanțurile financiare depuse de companii la Ministerul Finanțelor. Holzindustrie Schweighofer a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,9 miliarde lei (433 milioane euro), similară cu cea din 2015, și un profit net de 189 milioane lei (42 milioane euro), în scădere cu 8%. Conform datelor transmise de Registrul Comerțului, celelalte nouă firme din clasament au obținut în 2016 un profit cumulat de 48 milioane lei (11 milioane euro), de aproape patru ori mai mic decât profitul companiei Schweighofer.

Sursa: News.ro 

Coface: Aproape jumătate dintre companiile active în România prezintă un risc de insolvenţă ridicat

Aproape jumătate dintre companiile active în România prezintă un risc de insolvență ridicat, se arată într-un comunicat de presă al Coface. „Ponderea foarte ridicată a companiilor cu risc major de insolvenţă este explicată de fenomenul polarizării firmelor româneşti, mult mai accentuat comparativ cu ceea ce observăm în Ungaria, Polonia sau Cehia. Spre exemplu, cele mari mari 10% din firmele româneşti deţineau la sfârşitul anului 2015 aproape 91% din totalul veniturilor înregistrate de către întreg mediul de afaceri, în timp ce această pondere este mult mai scăzută în cazul Ungariei (72%), Poloniei (68%) sau Cehiei (59%)”, se arată în document. Potrivit acestuia, 99% dintre companiile româneşti se luptă pentru o cotă de piaţă de maximum 33%, în condiţii de concurenţă foarte agresivă şi economie subterană mult mai ridicată decât media înregistrată în UE.

Sursa: Capital 

Importurile de gaze au crescut cu 251,1% în primele patru luni; producția s-a majorat cu 2,3%

România a importat, în perioada ianuarie – aprilie 2017, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 542.100 tone echivalent petrol (tep), cu 251,1% (387.700 tep) mai mult față de perioada similară din 2016, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică /INS/. Producția internă de gaze naturale a totalizat, în primele patru luni ale acestui an, 2,78 milioane tep, fiind cu 2,3% (63.500 tep) peste cea din aceeași perioadă din 2016. Conform proiectului Strategiei Energetice a României, publicat pe site-ul ministerului de resort, producția anuală de gaze naturale este de așteptat să scadă ușor, până la o medie de 9-10 miliarde metri cubi pentru perioada 2016 — 2030.

Sursa: Agerpres 

Cu vânzări de aproape 2,8 miliarde lei, Altex a marcat în 2016 cel mai bun an din istoria companiei. Cumpărătorii de case și proprietarii de baruri s-au dotat masiv cu televizoare

Altex Romania, cel mai mare retailer electroIT local, controlat de omul de afaceri Dan Ostahie, a înregistrat anul trecut vânzări mai mari cu 40,2%, de 2,75 miliarde de lei, cu mult peste așteptări, punctând astfel, conform datelor analizate de Profit.ro, cel mai bun an de business din istoria companiei. Creșterea salariilor și reducerea TVA au mărit puterea de cumpărare a clienților, iar dinamica sectorului imobiliar și evenimentele sportive – Campionatul european de fotbal și Olimpiada – i-au determinat pe aceștia, dar și pe proprietarii de baruri să se doteze cu televizoare. Cu peste 3.000 de angajați, compania a înregistrat în anul 2016 o creștere a cifrei de afaceri mai mare cu 40,2% comparativ cu anul precedent, la 2,75 miliarde de lei, și un profit net de aproape 40 de milioane de lei (față de 16,3 milioane lei în 2015 și 3,8 milioane lei în 2014).

Sursa: Profit.ro 

Nu toate lucrurile sunt roz. Piaţa de vopsele auto, în cădere liberă. Marius Văcăroiu, CEO Policolor: Industria auto românescă a fost greu încercată în ultimii ani. Serviciile postvânzare au devenit tot mai importante în businessurile auto

Piaţa locală de vopsele auto a continuat să scadă şi anul trecut, ajungând până la puţin peste 21 de milioane de euro, în condiţiile în care în 2014 era estimată la aproape 25 de milioane de euro. „Industria auto românescă a fost greu încercată în ultimii ani, iar procesul de revenire este acum unul matur. Serviciile postvânzare au devenit tot mai importante în businessurile auto, veniturile provenite din reparaţii auto sunt o linie tot mai consistentă în bugetele fiecărui service autorizat, optimizarea fluxurilor de lucru în service, de la recepţie până la livrarea unei maşini post-reparaţii a devenit o prioritate“, spune Marius Văcăroiu, CEO al producătorului de vopsele Policolor Orgachim. Evoluţia parcului auto influenţează dezvol­ta­rea pieţei de vopsele auto, consideră CEO-ul Policolor, dar trebuie luat în calcul că există un delay (decalaj – trad.) între evoluţia parcului auto de maşini noi şi cea a pieţei de vopsele destinate auto refinish. În procesul de refinishing, vopseaua este utiliza­tă în cazul în care trebuie reme­diate diferite imperfecţiuni.

Sursa: Ziarul Financiar 

Alt business: Hipermarketul de jucării Jumbo a ajuns de la 0 la 270 de milioane de lei în numai patru ani

Retailerul grec de jucării Jumbo, care a intrat pe piaţa românească în 2013, a ajuns în patru ani la o cifră de afa­ceri de 268 mil. lei, în creştere cu 23% faţă de 2015, iar profitul companiei a urcat până la 67 mil. lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Anul trecut afacerile companiei au crescut de 13 ori faţă de 2013, când Jumbo România a raportat venituri de 19 mil. lei, un avans pe care puţini retaileri din industrie l-au avut. Marja de profit în 2016 a fost de 25%, iar com­pania angajează 559 de persoane, potrivit datelor publice. Profitul subsidiarei elene a avut un ritm de creştere mai accelerat faţă de cifra de afaceri şi a înregistrat un avans de 40% anul trecut.

Sursa: Ziarul Financiar 

O piata care creste: Cei mai mari zece operatori de call-centere au avut afaceri de 900 mil. lei si 10.000 de angajati in 2016

Cele mai mari zece companii cu activitati de call-center au generat anul trecut venituri cumulate de aproape 900 de milioane de lei (peste 196 mil. euro) si au impreuna circa 10.000 de angajati, arata datele de la Oficiul National al Registrului Comertului. Principalii jucatori din piata de call-center estimeaza pentru urmatoarea perioada o crestere a pietei si a ofertei de munca. „Toate semnele indica o crestere a acestei piete, tot mai multe companii internationale deschid centre de suport in Romania sau se indreapta spre colaborari cu call-centere din tara. Romania isi consolideaza pozitia pe piata de outsourcing datorita eficientei angajatilor, care detin mixul potrivit de competente, a costurilor competitive cu forta de munca, dar si datorita pozitiei geografice”, a spus Cosmin Raducu Efrim, directorul general in cadrul operatorului local de servicii call-center Global Remote Services (GRS), care la sfarsitul anului trecut a inregistrat afaceri de 23,4 milioane de lei (peste 5 mil. euro), cu o marja de profit de 17,3%. Compania este pe locul 13 in topul celor mai mari jucatori din piata de call-center.

Sursa: Ziarul Financiar 













RELATED ARTICLES