spot_img
AcasăRevista PreseiRevista Presei 10-14 iulie 2017


Revista Presei 10-14 iulie 2017

PIB-ul, în creștere în T1 2017 cu 5,7% pe seria brută și cu 5,6% pe seria ajustată sezonier față de T1 2016 (date provizorii 2)

logo-agerpres

Produsul Intern Brut a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs o creștere cu 5,7% pe seria brută și cu 5,6% pe seria ajustată sezonier față de perioada similară din 2016, relevă datele provizorii (2) ale Institutului Național de Statistică (INS), date vineri publicității. „Față de același trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 5,7% pe seria brută și cu 5,6% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2017 față de varianta provizorie (1) publicată în Comunicatul de presă nr. 137 din 7 iunie 2017 fiind nesemnificativă. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiți, a modificării seriilor brute și a numărului de observații disponibile”, subliniază INS.
Sursa: Agerpres

România – locul 1 la creșterea economică în cadrul UE pe trimestrul unu 2017

logo-curierulnational

Conform datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat România a înregistrat în primul trimestru al anului 2017 cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, respectiv de 5,7% brut şi 5,6% ajustat de Eurostat pentru asigurarea comparabilităţii cu alte state, atât faţă de trimestrul precedent, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Alte ţări membre în Uniunea Europeană au înregistrat creşteri mai mici, conform tabelului publicat de biroul european de statistică Eurostat, ca de exemplu Polonia 4,1% , Ungaria 3,7% , Bulgaria 3,4% , Cehia 2,9%, Spania 3%.Economia României a avansat în primele trei luni ale anului 2017 cu 1,7% faţă de trimestrul IV 2016 şi cu 5,6% raportat la trimestrul unu 2016. Datele Eurostat, care sunt conforme cu sistemul european de contabilitate ESA 2010, confirmă estimările-semnal publicate de biroul european de statistică pe 16 mai 2017.
Sursa: Curierul Național

Inflatia se reintoarce sustinuta de cresterea preturilor la alimente. Echilibrul il tine scaderea pretului carburantilor

logo-zf

♦ Preturile de consum au crescut in iunie 2017, an/an, cu 0,9%, peste estimarile pietei, trase in sus de scumpirea marfurilor alimentare – plus 2,4% fata de decembrie 2016, in vreme ce pe zona de marfuri nealimentare si in servicii preturile de consum au scazut fata de acum cinci luni.
Fata de luna decembrie din 2016 inflatia a crescut in iunie cu 0,4%, iar fata de mai a avansat nesemnificativ, doar 0,04%. „Este o crestere usor peste anticiparile pietei (iunie la iunie – n. red.). Salariile cresc, consumul creste, antrenand, pe cale de consecinta, un avans al economiei peste potential. Iar cand economia creste peste potential, acest lucru determina cresteri de preturi. Pe ansamblu, echilibrul este inca sustinut de costul redus al petrolului“, comenteaza economistul Adrian Codirlasu, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari din Romania (CFA Romania).
Sursa: Ziarul Financiar

„Crapă bugetul. Așa-zisa creștere economică este doar la suprafață”. Încasările la buget insuficiente ridică tensiunea în guvern și economie

logo-zf

♦ Şeful Fiscului, Bogdan Stan, a făcut potecă de la ANAF la Palatul Victoria la chemarea noului premier ♦ Neîndeplinirea planurilor de încasări la buget a dus şi la implicarea STS, care va administra o bază de date comună despre contribuabili. Niciodată nu a mai fost o aşa vânzoleală la guvern şi nici­odată Palatul Victoria nu a semănat cu un centru de co­mandă al unei cetăţi asediate. Şeful ANAF, Bogdan Stan, a fost chemat de două ori la guvern. Ce se întâmplă? „Crapă bugetul. Aşa-zisa creştere economică este doar la suprafaţă“, comentează plastic consultantul fiscal Adrian Benţa. Problema este că, în disperare de cauză, Fiscul îi pune în dificultate şi pe alţii. Adrian Benţa: „Încasările trebuia să scadă, pentru că a scăzut nivelul taxelor. Au fost eliminate 100 de taxe, taxa de primă înmatriculare, au fost extinse facilităţile la impozitul pe profit. ANAF se duce şi face praf prin firmele bun-platnice, le impune debite suplimentare, dar acestea le contestă şi câştigă”.
Sursa:Ziarul Financiar

BNR: Posibilă adoptare de măsuri fiscale corective, în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB

logo-agerpres

Unii membri ai Consiliului au făcut referire, în cadrul ședinței de politică monetară, la setul de măsuri care va însoți probabil implementarea legii salarizării unitare, de natură să atenueze efectele ei expansioniste, precum și la posibila adoptare de măsuri fiscale corective în contextul apropiatei rectificări bugetare, în vederea încadrării deficitului bugetar al acestui an în plafonul de 3% din PIB, potrivit minutei ședinței BNR, publicată de banca centrală. „Membrii Consiliului au constatat o semnificativa creștere a incertitudinilor circumscrise perspectivei pe termen scurt și mediu a conduitei politicii fiscale și celei de venituri, de natură să genereze incertitudini sporite și riscuri în ambele sensuri la adresa celei mai recente prognoze pe termen mediu a inflației. Acestea au ca principale surse, pe de o parte, legea salarizării unitare promulgată de curând — al cărei mod de implementare este totuși greu de previzionat, fiind condiționat de îndeplinirea anumitor cerințe—, și, pe de alta parte, noile măsuri și inițiative legislative anunțate în sfera taxării și impozitării, a salariilor și pensiilor, precum si a cadrului de funcționare a firmelor, cu potențiale implicații, atât asupra caracterului politicii fiscale și a impulsului fiscal, cât și asupra încrederii și veniturilor companiilor și ale populației, implicit asupra comportamentului investițional și a celui de consum”, se spune în minuta BNR.
Sursa: Agerpres
Deficitul comercial a urcat cu circa 18%, în primele cinci luni, la peste 4,46 miliarde euro

logo-agerpres

România a înregistrat un deficit de peste 4,46 miliarde euro, în primele cinci luni din acest an, în creștere cu aproape 18%, comparativ cu perioada similară din 2016, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS) remis, luni, Agerpres. ‘Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie — 31 mai 2017 a fost de 4,467 miliarde euro, mai mare cu 680,1 milioane euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie — 31 mai 2016. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) a fost de 19,552 miliarde euro la expedieri și de 23, miliarde euro la introduceri, reprezentând 75,7% din total exporturi și 76% din total importuri’, se arată în document. În perioada menționată, exporturile și importurile au crescut cu 11,1%, respectiv cu 12%.
Sursa: Agerpres
„Crapa bugetul. Asa-zisa crestere economica este doar la suprafata“. Incasarile la buget insuficiente ridica tensiunea in guvern si economie

logo-zf

♦ Seful Fiscului, Bogdan Stan, a facut poteca de la ANAF la Palatul Victoria la chemarea noului premier ♦ Neindeplinirea planurilor de incasari la buget a dus si la implicarea STS, care va administra o baza de data comuna despre contribuabili.
Niciodata nu a mai fost o asa vanzoleala la guvern si niciodata Palatul Victoria nu a semanat cu un centru de comanda al unei cetati asediate. Seful ANAF, Bogdan Stan, a fost chemat de doua ori la guvern. Ce se intampla? „Crapa bugetul. Asa-zisa crestere economica este doar la suprafata“, comenteaza plastic consultantul fiscal Adrian Benta. Problema este ca, in disperare de cauza, Fiscul ii pune in dificultate si pe altii. Adrian Benta: „Incasarile trebuia sa scada, pentru ca a scazut nivelul taxelor. Au fost eliminate 100 de taxe, taxa de prima inmatriculare, au fost extinse facilitatile la impozitul pe profit. ANAF se duce si face praf prin firmele bun-platnice, le impune debite suplimentare, dar acestea le contesta si castiga”.
Sursa: Ziarul Financiar

Eurostat: România, lider în UE la creșterea producției industriale în luna mai

logo-agerpres

Producția industrială a crescut în luna mai cu 4% în zona euro (EA19) și în Uniunea Europeană (UE28), comparativ cu perioada similară din 2016, iar România a înregistrat cel mai semnificativ avans, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cele mai mari creșteri ale producției industriale în luna mai au fost raportate în România (14,6%), Estonia (12,6%) și Cehia (10,7%), singurele scăderi fiind în Malta și Marea Britanie (ambele cu minus 0,7%). În mai, comparativ cu luna precedentă, producția industrială a crescut cu 1,2% în Uniunea Europeană și cu 1,3% în zona euro, după ce în aprilie s-a înregistrat un avans de 0,1% în UE și de 0,3% în zona euro.
Sursa: Agerpres

Topul celor mai profitabile companii din România în 2016. Primii zece jucători au adunat 7,5 miliarde de lei, în creștere cu 70% față de anul anterior

logo-zf

♦ Hidroelectrica a avut cel mai mare castig net dintre companiile din economie pentru prima data in istorie ♦ Statul are trei companii in top zece: Hidroelectrica, Romgaz si Transgaz ♦ Dedeman a devenit pentru prima data cel mai profitabil business din comert ♦ O companie din grupul E.ON apare in top zece cele mai mari castiguri desi are afaceri de doar 43 mil. lei si 35 de angajati ♦ Continental este singura companie din industria prelucratoare prezenta in top zece cele mai mari profituri nete in 2016 ♦ Primele zece companii in functie de rezultatul net raportat au avut anul trecut castiguri de 7,5 mld. lei (1,66 mld. euro), cu 70% mai mari fata de rezultatul lor din urma cu un an. Hidroelectrica este pentru prima data compania cu cel mai mare profit net din Romania in 2016 (excluzand sistemul bancar), depasind Romgaz, ambele fiind singurele companii din economie cu un rezultat net de peste un miliard de lei in 2016. Anul trecut Hidroelectrica a raportat o cifra de afaceri de 3,3 mld. lei, iar profitul net de peste 1,2 mld. lei duce marja companiei din energie la 36%. Prin comparatie, in 2012, anul in care Hidroelectrica intra in insolventa, compania avea pierderi de peste 500 de mil. lei.
Sursa: Ziarul Financiar

Germanii de la Dräxlmaier caută 120 de oameni pentru fabrica de componente auto din Hunedoara

logo-zf

Producătorul de componente auto DAR Dräxlmaier Automotive, subsidiara locală a concernului german Dräxlmaier, cu afaceri globale de 3,7 mld. euro şi peste 55.000 de angajaţi, recrutează în prezent aproximativ 120 de oameni (107 montatori subansamble şi 12 operatori la roboţi industriale) pentru unitatea de producţie din Hunedoara, potrivit site-ului Agenţiei Judeţene Pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara. Activitatea Dräxlmaier Hunedoara constă în producţia de cablaje electrice, piese din elastomer şi termoplast şi în asamblarea componentelor electronice, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei. Compania DAR Dräxlmaier Automotive (cu sediul central la Timişoara şi punct de lucru la Hunedoara), a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 171 mil. lei (38 mil. euro), un profit net de 6,8 mil. lei (1,5 mil. euro), având un număr mediu de 2.691 de angajaţi, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor.
Sursa: Ziarul Financiar

Grupul ungar OTP Bank a depus pentru Banca Romaneasca o oferta cu aproximativ 40 milioane euro mai buna decat cea avansata de Banca Transilvania

logo-profit

Grupul ungar OTP Bank a depus pentru Banca Romaneasca o oferta cu aproximativ 40 de milioane de euro mai buna decat cea avansata de Banca Transilvania, astfel ca este aproape de a semna preluarea bancii, procedura de selectare a cumparatorului nefiind inca finalizata, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate tranzactiei. Profit.ro a anuntat din luna martie ca OTP Bank este in discutii avansate pentru a prelua Banca Romaneasca. Banca Romaneasca a fost scoasa la vanzare la inceputul anului de catre grupul bancar NBG – National Bank of Greece. NBG este actionar majoritar la Banca Romaneasca, cu o detinere de 99,279%.
Sursa: Profit.ro

Milionarul Comanescu, in discutii pentru vanzarea a peste 20 de hectare din mega-terenul Upetrom Ploiesti

logo-economia

Omul de afaceri Gabriel Comanescu, care detine companiile Grup Servicii Petroliere si Upetrom 1 Mai, poarta discutii pentru vanzarea a peste 20 de hectare din terenul Upetrom din Ploiesti. De achizitia mai multor parcele de teren sunt interesati dezvoltatori imobiliari, dar si companii din industria manufacturiera si logistica, a declarat pentru ECONOMICA.NET Radu Petrescu, purtatorul de cuvant al companiei. Omul de afaceri Gabriel Comanescu a cumparat in 2001 fabrica de echipamente petroliere 1 Mai Ploiesti, redenumita apoi in Upetrom, cu o suprafata de teren cat pentru zece Case ale Poporului. Terenul detinut de Upetrom in Ploiesti are o suprafata de 650.000 de metri patrati, insa compania isi desfasoara activitatea pe circa 100.0000 de mp.
Sursa: Economica.net

Salrom a inregistrat o scadere de 1,5% a afacerilor anul trecut, pana la 297,1 milioane lei

logo-bursa

Societatea Nationala a Sarii (Salrom), singurul producator de sare din Romania, a inregistrat o scadere de 1,5% a afacerilor anul trecut, pana la 297,1 milioane lei, in principal din cauza scaderii vanzarilor de sare pe piata externa, aceasta fiind insa compensata partial de avansul vanzarilor pe piata interna si a veniturilor din turism, a anuntat vineri compania. Pentru anul 2017, compania isi propune realizarea unei cifre de afaceri de 325,79 milioane lei, in crestere cu 9,66% fata de 2016. Pentru profitul brut, compania are in plan o crestere cu 30,43% fata de anul trecut. Potrivit rezultatelor financiare preliminare neauditate din primul trimestru al acestui an, venituri totale au fost de 116,6 milioane lei, iar profitul brut a fost de 45,6 milioane lei, conform News.ro.
Sursa: Bursa

Deloitte: Trei tranzacții au ținut în spate 80% din piața M&A în trimestrul doi

logo-zf

Cele mai mari trei tranzacţii din trimestrul al doilea au avut o valoare totală de peste 700 de milioane de euro, fiind responsabile pentru 80% din toată piaţa, arată calculele ZF făcute pe baza datelor anunţate de compania de consultanţă Deloitte. Cea mai mare tranzacţie a trimestrului, care a influenţat semnificativ datele, dar nu a atins dimensiunea necesară pentru a fi clasificată ca megatranzacţie, a fost mutarea de 401 milioane euro prin care Enel a achiziţionat pachete de câte 13,6% în E-Distribuţie Munenia şi Enel Energie Muntenia, în urma finalizării arbitrajului internaţional privind privatizarea Electrica Muntenia Sud. A doua tranzacţie ca importanţă a fost preluarea clădirilor de birouri AFI Park de către fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman. Acest acord are o valoare estimată la 164 mil. euro. Topul tranzacţiilor este încheiat de vânzarea a 50% din proprietăţile Iulius Holding către Atterbury România. Potrivit estimărilor Deloitte, valoarea acestei tranzacţii este în jurul a 150 milioane de euro, pe baza valorii estimate a activelor de 300 mil. euro.
Sursa: Ziarul Financiar

Pegas începe construcția la fabrică în acest an și speră la producție în 2018

logo-zf

Network One Distribution (NOD) – liderul pieţei locale de distribuţie IT&C – şi-a majorat participaţia la Atelierele Pegas, firma care a relansat în 2012 pe piaţa locală bicicletele sub brandul Pegas. NOD este deţinută integral de Iulian Stanciu – unul dintre cei mai puternici antreprenori din IT, care este proprietarul retailerului Flanco şi acţionar şi CEO al grupului eMAG. Stanciu a ajuns astfel să controleze 60% din acţiunile Atelierele Pegas, iar anul viitor va mai prelua încă un pachet de 10%. În luna mai, conform datelor din Monitorul Oficial, Network One Distribution a achiziţionat de la Andrei Botescu, cofondator al Atelierelor Pegas, un pachet de 8,33% din acţiuni, ajungând astfel la o deţinere de 60%. Network One Distribution a intrat în octombrie 2015 în acţionariatul proiectului Pegas. „Se aprobă actul adiţional nr. 1 din 2 mai 2017 prin care dl asociat Andrei Botescu a cesionat un număr de 5 părţi sociale, reprezentând 8,33% din capitalul social al societăţii, către asociatul Network One Distribution. Contravaloarea cesiunii este cea prevazută în actul adiţional nr. 1 din 2 mai 2017 încheiat între Network One Distribution şi Andrei Botescu”, conform documentului.
Sursa: Ziarul Financiar

Cu o capitalizare de 6,1 miliarde de euro, NEPI Rockcastle devine cel mai mare jucător de pe piața imobiliară din regiune

logo-economia
Noua companie rezultată din fuziunea fondurilor sud-africane NEPI, prezent în România, şi Rockcastle, a debutat ieri, 12 iulie pe bursele de la Johannerburg şi Amsterdam, la un preţ iniţial de 175,6 rand sud-african, respectiv 11,33 euro pe acţiune, se arată într-un comunicat remis Bursei de la Bucureşti. Capitalizarea de piaţă a NEPI Rockcastle la listare a fost de aproximativ 6.1 miliarde euro (94.6 miliarde ZAR). Noua companie, NEPI Rockcastle, a devenit cel mai mare jucător de pe piaţa imobiliară din regiune şi una dintre cele mai mari din Europa Continentală. NEPI este listată pe Bursele de la Johannesburg şi Bucureşti, în timp ce Rockcastle este listată principal tot în Adrica de Sud şi Mauritius, deşi tranzacţionarea acţiunilor celor două companii a fost suspendată. Pe lângă listarea din Africa de Sud, noua companie, NEPI Rockcastle este listată şi la Euronext Amsterdam.
Sursa: Economica.net

Moody’s a acordat Alpha Bank România ratingul b2 pentru credite

news.ro logo

Agenţia de evaluare Moody’s a acordat subsidiarei din România a băncii greceşti Alpha Bank ratingul b2 pentru credite, care reflectă o capitalizare adecvată şi un nivel în scădere al creditelor neperformante. Băncile cu capital grecesc din România sunt scoase la vânzare, în contextul problemelor cu care se confruntă băncile mamă, iar analiştii consideră că cel puţin trei vor fi vândute în acest an. Nivelul b2 reflectă, totodată, şi o dependenţă ridicată de banca mamă, chiar dacă aceasta are un rating mai scăzut, potrivit Moody’s. ”Ratingul b2 reflectă profilul financiar modest al băncii, caracterizat de un nivel înalt, dar în scădere, al creditelor neperformante, o capitalizare adecvată şi o mare dependenţă de banca mamă. Moody’s consideră că există, de regulă, o legătură între calitatea creditelor a băncilor mamă şi subsidiarele lor. Totuşi, la acest nivel al ratingului, Alpha Bank România nu este constrânsă de ratingul de creditare mai scăzut al băncii greceşti Alpha Bank (caa2)”, se arată în comunicatul agenţiei.
Sursa: News.ro

Romania castiga suprematia in topul celor mai profitabile sisteme bancare din Europa. Rata de neperformanta a ajuns totusi la o valoare dubla fata de media europeana

logo-zf

Mai mult de doua treimi din banci au fost pe profit in primul trimestru, in timp ce 11 au raportat pierderi. Cresterea profiturilor bancilor a fost sustinuta de imbunatatirea calitatii portofoliilor si scaderea provizioanelor. Bancile locale au reusit sa urce pe primul loc in topul celor mai profitabile din Europa, rata rentabilitatii capitalurilor (ROE) situandu-se la 15,6% la finalul primului trimestru din acest an, de doua ori peste media europeana, potrivit statisticilor agregate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA). Sistemul bancar romanesc se situa pe locul doi in topul european al profitabilitatii la finalul anului trecut, dupa cel maghiar. Desi a urcat pe prima pozitie in top, se observa o usoara scadere a rentabilitatii in primele trei luni, in conditiile in care la finalul lui 2016 nivelul ROE ajungea la 15,7%. Bancile din Romania sunt urmate in clasamentul rentabilitatii la nivel europenean de cele din Cehia cu un nivel al ROE de 15,5% si de cele din Letonia cu un nivel al ROE de 14,5%.
Sursa: Ziarul Financiar

Proprietarii hotelurilor Radisson și Park Inn din București negociază vânzarea cu patru fonduri de investiții pentru 180 milioane euro

logo-profit

Proprietarii hotelurilor Radisson și Park Inn din București negociază cu patru fonduri de investiții vânzarea acestora pentru 180 de milioane de euro, tranzacția fiind așteptată să fie semnată, într-un scenariu optimist, la sfârșitul acestei veri, au declarat pentru Profit.ro surse din piața de turism. În cazul în care cele două hoteluri, de cinci și patru stele, care cumulează peste 630 de camere, sunt vândute la suma cerută, va fi cea mai mare tranzacție din istoria turismului românesc. Profit.ro a anunțat pregătirea tranzacției din primăvară. Fostul hotel București, cel mai mare din Capitală în regimul comunist, a fost cumpărat la începutul anilor 2000 de grupul israelian Elbit Medical Imaging, deținut de Europe Israel Ltd. Hotelul București era cel unde, în primii ani după Revoluție, se cazau parlamentarii din teritoriu, practică păstrată, la un nivel mai redus, și astăzi.
Sursa: Profit.ro

























RELATED ARTICLES