spot_img
AcasăEuropaFermierii din Spania și Italia au înregistrat pagube de miliarde de euro...


Fermierii din Spania și Italia au înregistrat pagube de miliarde de euro din cauza secetei

Seceta cu care se confruntă țările din sudul Europei a afectat puternic recolta de cereale, dar livezile de măsline și migdale. Producția de cereale din Italia și anumite regiuni din Spania se situează la cele mai mic nivel din ultimii 20 de ani, relatează Reuters.

În Spania, Castilia și Leon, principalele regiuni unde se cultivă cereale, sunt cele mai afectate de secetă, pierderile de recoltă fiind estimate la aproape 70%.

„Anul ăsta nu a fost un an prost, a fost o catastrofă. Nu-mi aduc aminte să mai fi fost așa ceva din 1992 încoace”, a declarat Joaquin Antonia Pino, unul dintre fermierii spanioli care n-a prea ce să mai recolteze din cauza secetei. Recoltele din anumite zone au fost atât de afectate, încât nici măcar nu au mai fost treierate, deoarece din venituri nu s-ar fi acoperit nici măcar salariile munctorilor.

Uniunea Europeană este în ansamblu ei un important exportator de grâu, însă Spania și Italia își acoperă consumul din importuri provenite din Franța, Marea Britanie și Ucraina. Potrivit firmei de consultanță Agroinfomarket, în anul agricol 2017-2018, importurile de grâu moale ale Spaniei ar urma să crească cu peste 40% până la 5,6 milioane tone.

Spania și Italia se numără de asemenea printre principalii producători mondiali de ulei de măsline. Analiștii se așteaptă ca producția din ambele țări să scadă dar în cazul Italiei este preconizată o scădere semnificativă deoarece seceta este ultima problemă cu care se confruntă cultivatorii de măsline după insectele și paraziții din anii anteriori. International Olive Council se așteaptă la o scădere cu 60% a producției de ulei de măsline realizată de Italia.

„Anul acesta a fost primul an în care am udat măslinii. Până acum nu a fost niciodată nevoie să facem asta”, a declarat Francesco Suatoni, care are aproximativ 4.000 de măslini la marginea orașului Amelia în regiunea Umbria din centrul Italiei.

Și alte recolte au fost afectate, iar Asociația fermierilor italieni Coldiretti a estimat că seceta ar putea să îi coste pe fermierii din peninsulă peste un miliard de euro.

„Seceta afectează, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate recoltele din Spania, chiar și cele care se bazează pe sere, pentru că există o limită cu privire la cantitatea de apă disponibilă”, a declarat la rândul său Jose Ugarrio, analist la asociația tinerilor fermieri spanioli. Potrivit acestuia producția de migdale și fistic a scăzut și ea semnificativ. „Ne așteptăm la o scădere de 23% a producției de migdale în acest an comparativ cu anul trecut”, a spus Ugarrio.

Unii cercetători au avertizat că valurile de căldură precum cele din acest an vor deveni din ce în ce mai frecvente și sunt legate de modificările climatice provocate de activitatea umană. În aceste condiții fermierii din sudul Europei își pun semne de întrebare cu privire la viitorul lor pe termen lung.


RELATED ARTICLES