spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 18-22 Septembrie 2017


Revista presei 18-22 Septembrie 2017

 

CNP: Deficitul comercial, in crestere la 12,5 miliarde de euro in 2017; anul viitor va depasi 13,7 miliarde de euro

Deficitul comercial al Romaniei pentru anul 2017 este estimat la 12,5 miliarde de euro, in crestere fata de valoarea de 11,5 miliarde de euro din aprilie, reiese din ”Prognoza pe termen mediu 2017 – 2020 – varianta de toamna”, publicata vineri de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Potrivit sursei citate, pentru anul in curs sunt preconizate exporturi de bunuri (FOB) de 62,550 miliarde de euro, in crestere cu 9% fata de anul 2016, in timp ce importurile de bunuri (CIF) sunt estimate la 75,090 miliarde de euro, cu 11,5% mai mari decat in anul anterior. Prognoza economica de toamna releva, totodata, ca pentru anul 2018 deficitul balantei comerciale va fi de 13,765 de miliarde de euro, iar in 2019 acesta va ajunge la 15,315 miliarde de euro.

Sursa: Agerpres 

Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in sus, la 5,6%, estimarile privind cresterea economica in 2017

Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in sus estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2017, la 5,6%, de la 5,2% cat preconizase anterior. Conform Prognozei preliminare de toamna, Produsul Intern Brut se va situa la 837,1 miliarde de lei anul acesta, fata de 816,5 miliarde lei estimarea din varianta de primavara a prognozei. Produsul Intern brut pe locuitor este estimat in 2017 la 9.392 euro (9.279 euro in prognoza de primavara). Acesta va creste in 2018 la 10.243 euro, in 2019 la 11.140 euro, in 2020 la 12.063 euro si in 2021 la 12.994 de euro. Consumul individual al gospodariilor va creste in 2017 cu 7,9% (6,8% estimarea anterioara), iar cel al administratiei publice cu 2% (1,6% estimarea anterioara). CNP a mentinut prognoza de crestere a PIB in 2018, 2019 si 2020, la 5,5%, 5,7% si, respectiv, 5,7%, in timp ce pentru 2021 estimeaza o majorare pana la 5%.

Sursa: Agerpres

CNP a modificat prognoza pentru cursul mediu leu/euro la 4,56, in 2017

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a modificat in sus prognoza pentru cursul de schimb mediu leu/euro in acest an, de la 4,49 lei/euro, cat estima in primavara, la 4,56 lei/euro, reiese din ”Prognoza pe termen mediu 2017 – 2021 – varianta de toamna”, publicata vineri. De asemenea, pentru anul 2018, prognoza cursului mediu leu/euro este stabilita la 4,55 lei, in timp ce pentru 2019 aceasta va scadea pana la 4,54 lei pentru un euro. Scaderea va continua si in 2020, pana la 4,52 lei/euro, dar si in 2021, pana la 4,5 lei/euro. In prognoza publicata in primavara de catre CNP, estimarile cursului de schimb mediu leu/euro pentru 2018, 2019 si 2020 indicau o valoare de 4,49 lei fata de moneda unica europeana. Banca Nationala a Romaniei (BNR) stabilise pentru joi, 14 septembrie, un curs de 4,5984 lei pentru un .

Sursa: Agerpres 

FIC: Cresterea economica pe termen lung a Romaniei este imposibila fara dezvoltarea infrastructurii

Romania a ajuns in situatia in care starea infrastructurii actioneaza ca o piedica pentru cresterea economica, in acest moment tara noastra fiind pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce privesteperceptia despre calitatea infrastructurii, se arata intr-un comunicat al Consiliului Investitorilor Straini (FIC), remis, miercuri, AGERPRES. „Infrastructura de transport din Romania s-a dezvoltat foarte lent in ultimele decenii, din cauza unui cumul de factori precum: lipsa unei liste cu prioritati, discontinuitatea deciziilor de politici publice si slaba coordonare in executarea proiectelor abordate. Datele statistice sustin aceasta concluzie. Romania se apropie cu pasi rapizi, daca nu cumva a ajuns deja, in punctul in care actuala infrastructura va actiona ca o piedica pentru cresterea economica”, spun investitorii straini. Potrivit acestora, pentru a atinge nivelul standardului de viata din tarile vestice, Romania are nevoie de cel putin doua decenii de crestere economica puternica peste media europeana.

Sursa: Agerpres 

Ionut Dumitru, economistul sef Raiffeisen: Normalizarea politicii monetare incepe in T4. BNR poate majora in octombrie dobanda la facilitatea de depozit

Normalizarea politicii monetare ar putea sa inceapa in ultimul trimestru din acest an, Banca Nationalaurmand sa majoreze dobanda la facilitatea de depozit pana la 0,5%, ceea ce ar putea sa antreneze crestereadobanzilor pe piata interbancara, anticipeaza Raiffeisen Bank. „BNR ar putea sa majoreze in trimestrul al patrulea dobanda la facilitatea de depozit raspunzand la cresterea presiunilor inflationiste si a dezechilibrelor macroeconomice. Astfel, ratele dobanzilor pe piata interbancara – Robor, ar trebui sa creasca in trimestrele urmatoare de la nivelurile lor curente foarte reduse. Normalizarea politicii monetare ar putea incepe in T4 2017“, a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Raiffeisen anticipeazacrestereadobanzii la facilitatea de depozit de la 0,25% pana la 0,5%, coridorul facilitatilor permanente din jurul dobanzii-cheie urmand sa fie ingustat pana la +/-1,25%. Coridorul simetric din jurul ratei dobanzii-cheie este un instrument folosit de banca centrala pentru a calibra politica monetara.

Sursa: Ziarul Financiar 

Daianu: Este incorecta teza unora ca BNR nu doreste intrarea Romaniei in zona euro

Teza unora ca BNR nu doreste intrarea Romaniei in zona euro sau ca are o atitudine „conservatoare” vizavi de Uniunea Bancara este incorecta, a declarat, marti, Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BanciiNationale a Romaniei, la o conferinta de specialitate. „BNR a fost si este implicata adanc in integrarea Romaniei, economic si institutional, in Uniune. Este incorecta teza unora ca BNR nu doreste intrarea Romaniei in zona euro sau ca are atitudine ‘conservatoare’ vizavi de Uniunea Bancara”, a spus Daianu, la conferinta „Reforma iminenta a UE: Romania si ‘nucleul dur’. Adecvare, politici, masuri necesare”.

Sursa: Agerpres 

Ionuț Dumitru: Inflația ar putea sări semnificativ de 3% în primul trimestru al anului viitor

Inflația ar putea sări semnificativ de 3% în primul trimestru al anului viitor, plasând România în fruntea clasamentului din Europa, a declarat marți Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank, la o conferință de specialitate. „Ca o materializare a unor presiuni din partea excesului de cerere, inflația a început să crească. După o perioadă destul de lungă în care inflația a stat în zona negativă din cauza reducerilor de TVA — dar atenție, dacă excludem impactul reducerilor de TVA inflația nu a fost niciodată negativă în România — în perioada următoare estimările arată că inflația va crește și probabil chiar în primul trimestru al anului viitor inflația va sări semnificativ de 3%, fapt care, probabil, va poziția România în fruntea clasamentului din Europa. Este inevitabil când ai creșteri de consum atât de rapide să nu apară presiuni inflaționiste. Ele nu au apărut până acum, pentru că au fost reducerile de TVA și am avut inflația, mai degrabă deflația importată din Europa pe canalul importurilor”, a spus Ionuț Dumitru, la conferința „Reforma iminentă a UE: România și ‘nucleul dur’. Adecvare, politici, măsuri necesare”.

Sursa: Profit.ro 

Multinationalele din IT ar putea fi impozitate pe cifra de afaceri in UE. Inclusiv ministrul de finante roman sustine propunerea

Ministrul Ionut Misa a semnat alaturi de ministrii de finante ai Frantei, Germaniei, Italiei si Spaniei documentul care solicita Comisiei prezentarea unei solutii care sa conduca la stabilirea unui impozit armonizat pe cifra de afaceri generata in statele membre ale UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale. Franta, Germania, Italia si Spania vor ca multinationalele din IT, precum Amazon si Google, sa plateasca impozit pe cifra de afaceri in loc de impozit pe profit, cum platesc acum, au anuntatministrii de finante ai acestor tari intr-o scrisoare comuna, potrivit Reuters. Ionut Misa, ministrul roman al finantelor, se afla printre semnatarii acestui proiect, conform unui comunicat trimis sambata de Ministerul de Finante.

Sursa: Ziarul Financiar 

CNP a revizuit in sus estimarea privind crestereacastigului salarial mediu net in 2017, la 13,6%

Castigul salarial mediu brut lunar va creste in 2017 cu 13,5%, la 3.187 lei, iar cel net se va majora cu 13,6%, la 2.324 lei, conform prognozei preliminare de toamna a comisiei Nationale de Prognoza. In varianta de primavara, CNP preconiza o crestere a castigului brut cu 11,2%, la 3.131 lei, si a celui net cu 11,1%, la 2.274 lei. Crestereacastigului salarial real va fi de 12,4% (9,9% estimarea anterioara). Pentru 2018, CNP estimeaza o crestere a castigului salarial net cu 9,3%, la 2.540 lei, pentru 2019 de 8,4%, la 2.753 lei, pentru 2020 de 7,5%, la 2.960 lei si pentru 2021 de 7,3%, la 3.176 lei.

Sursa: Agerpres  

Drumul lung al detronarii „eternului” Ghetea de la CEC. Cine este Dan Sandu, bancher de profesie si posibilul sef peste ultima banca a statului

Radu Ghetea, care de zece ani ocupa postul de presedinte al CEC, ultima banca comerciala detinuta de stat, ar putea fi schimbat din functie in curand. Numele vehiculat pentru viitorul sef al CEC este Dan Sandu, bancher cu o experienta de 20 de ani. Dar debarcarea lui Ghetea nu pare atat de usoara cum s-ar crede. Adunarea Generala a Actionarilor CEC Bank ar fi decis, vineri, schimbarea din functie a lui Radu Ghetea. Informatia, aparuta „pe surse” in catevapublicatii economice, nu a fost confirmata oficial nici de Ministerul Finantelor, nici de Ghetea si nici chiar de Sandu, care deocamdata se abtine de declaratii pana nu vede o hartie scrisa.

Sursa: Economica.net

Lantul de magazine rusestiBerezka a ajuns la afaceri de 2 milioane euro

Anul 2017 a fost unul de optimizare a retelei. Dorim in continuare sa deschidem noi magazine, dar problema cea mai mare este gasireaspatiului potrivit“.Brandul de supermarketuri Berezka, care vinde exclusiv produse slave si in special produse rusesti, a ajuns la 9 magazine in Romania si la afaceri de 2 milioane de euro anul trecut. In 2016 businessul s-a dublat comparativ cu anul anterior, insa pentru 2017 avansul programat este de doar 15%, fiind o perioada de optimizare a retelei mai degrabadecat de expansiune.

Sursa: Ziarul Financiar

Premiera: Complexul Energetic Oltenia va face 250 de milioane de lei profit in acest an

Complexul Energetic Oltenia, cea mai mare unitate de productie de energie electrica pe baza de carbune din Romania, va inregistra in acest an un profit de circa un sfert de miliard de lei, sustinut de crestereaproductiei de energie electrica, a preturilor din piata, dar si de masurile de restructurare. “230-250 de milioane de lei”. Acesta a fost raspunsul directorului general al companiei, Sorin Boza, la intrebarea care va fi profitul net al companiei pentru acest an. El a completat ca productia de energie electrica este estimata pentru acest an la circa 15 TWh, in crestere de la 13 TWh anul trecut. “Este primul an cu profit, iar acesta nu vine doar din pretul ridicat al energiei, ci si din masurile luate la nivelul companiei”, a spus Boza. Complexul Energetic Oltenia, care grupeaza cele doua mari termocenrrale pe lignit din zona Olteniei, Turceni si Rovinari, mai are, intr-adevar, acum, doar 13.000 de angajati din cei 19.000 pe care ii acera acum cinci ani, cand a fost infiintat.

Sursa: Economica.net

Romanul care ia foste platforme industriale si nu le transforma in malluri. HoratiuTepes a cumparat platforma Hidromecanica 2 din Brasov. „Pe suprafata existenta ne-ar fi fost imposibila cresterea pe sectorul rezidential“

Antreprenorul brasovean, care a pus, in urma cu un deceniu, bazele BilkaSteel, una dintre cele mai mari companii locale de pe piata materialelor de constructii, da startul unui program de investitii de 20 mil. euro pentru extinderea productiei. „In urma investitiilor realizate in anii trecuti pentru cresterea diviziei de rezidential am ajuns anul acesta la un grad de utilizare de 100% a spatiului disponibil. Asta pentru o cifra de afaceri estimata pentru sfarsitul anului la 400 milioane de lei. Asadar, pe suprafata existenta ne-ar fi fost imposibila cresterea pe sectorul rezidential, dezvoltarea pe industrial nici n-ar fi putut fi luata in considerare. Platforma achizitionata ne va permite sa mentinem si in anii urmatori ritmul de crestere al afacerilor, dar si dezvoltarea diviziei de industrial“, a declarat HoratiuTepes, proprietarul Bilka.

Sursa: Ziarul Financiar

Grupul cipriot Voici La Mode a preluat franciza pentru Romania a retailerului britanic Marks& Spencer

Grupul cipriot Voici La Mode a preluat franciza pentru Romania a retailerului britanic de imbracaminte si decoratiuniinteriorareMarks& Spencer, incluzand in portofoliu trei magazine, din Baneasa Shopping City, Plaza Romania si Bucuresti Mall, si intentionand sa deschida noi magazine. Tranzactia a fost pregatita din luna mai. Marks& Spencer nu a reusit sa gaseasca o alternativa viabila pentru celelalte trei magazine aflate in Iasi, Mega Mall Bucuresti si City Park Constanta, prin urmare M&S a luat hotararea de a inchide aceste magazine. In prezent, Voici La Mode Group detine si opereaza branduri precum Dorothy Perkins, Wallis, Evans Arcadia Grup si CelioMen. Grupul opereaza si in sectorul ospitalitatii, cu lantulCafé La Mode Café/ Restaurant, care include o afacere in sistem de catering.

Sursaa: Profit.ro

Fondul Proprietatea (FP) vinde 2,5% din OMV Petrom (SNP)

Fondul Proprietatea vinde, prin plasament privat, 1,45 miliarde actiuni OMV Petrom, acum in valoare de 424,57 milioane lei (92,32 milioane euro). Operatiunea va fi lansata imediat. Oferta va fi adresata investitorilor institutionali si intermediata de un consortiu format din institutiilefinanicare Goldman Sachs, Wood & Co. si BCR. Cele 1,45 miliarde actiuni puse vanzarereprezinta aproape o cincime din participatia de 7,11 miliarde actiuni a Fondului, echivalentul a 12,56% din capitalul social. La pretul de inchidere de astazi, de 0,2920 lei/actiune, valoarea pachetului scos la vanzare se ridica la 424,57 milioane lei (92,32 milioane euro). Rezultatele tranzactiei vor fi anuntate in cel mai scurt dupa finalizarea procesului de plasament.

Sursa: Profit.ro 

Renasterea industriei chimice din Romania, obiectiv major pentru americani si chinezi

Petrochimia si industria chimica din Romania au mari sanse sa fie puse din nou pe picioare, odata cu investitii de sute de milioane de euro realizate de companii multinationale, in proiect fiind si reinvierea unui colos din perioada comunista. Instalatia petrochimica a rafinariei Petromidia, viitoarea platforma de chimie care va avea pilon principal combinatul Oltchim si potentialareinviere a proiectului Borzesti – Onesti, alimentata de Romgaz, Conpet, Oil Terminal si BT au potential sa repuna Romania pe harta europeana a puterilor care prelucreaza avansat gazul si titeiul. Inainte de a cunoaste aceste proiecte ar trebui sa ne amintim de unde am plecat. In perioada ceausista, Romania erau un jucator regional major in chimie si petrochimie. Platforma Rafo, Oltchim, Solventul Timisoara aveau sute de mii de salariati, asigurand cererea interna si exportand de sute de milioane de dolari.

Sursa: Capital

ArcelorMittalinvesteste 15 mil. euro intr-o noua linie de productie la combinatul din Galati

ArcelorMittalGalati, cel mai mare combinat sidelurgic din tara, investeste 15 milioane de euro intr-o noua linie de productie, care va fabrica 90.000 de tone de rulouri din otel pe an. Produsele realizate in noua linie vor fi destinate clientilor de pe piata interna, in prezent dominata de importuri. Produsele realizate de noul echipament vor fi folosite pentru realizarea de acoperisuri metalice, sisteme de scurgere sau panouri. „Deschidem o activitate industriala cu totul noua in cadrul combinatului nostru, care va oferi produse cu valoare adaugata mare (…)“, a declarat BrunoRibo, director general al ArcelorMittalGalati – Skopje. In prezent, compania isidesfasoara activitatea cu ajutorul a 5.975 de angajati. La privatizare, in 2001, ArcelorMittalGalati avea circa 27.600 de angajati, cu alte cuvinte, numarulangajatilor din cadrul combinatului s-a redus de mai bine de patru ori pana in 2016.

Sursa: Ziarul Financiar

Miza achizitieisantierului naval din Mangalia (STNM) este pozitia de lider in constructia de nave

Consiliul de Administratie al companiei Santierului Naval 2 Mai Mangalia (STNM), companie listata la bursa romaneasca, convoaca pe 18 octombrie Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor pentru exercitarea dreptului de preemtiune privind vanzarea pachetului majoritar de actiunidetinut de Daewoo ShipBuilding&Marine Engineering la societatea mixta Daewoo Mangalia Heavy Industries, arata un raport curent publicat luna aceasta la bursa. Compania Santierul Naval 2 Mai S.A. Mangalia , la care Ministerul Economiei are 93,9% din actiuni, controleaza 49% din actiunile Daewoo Mangalia Heavy Industry (D.M.H.I.). Grupul Damen este in discutii pentru preluarea santierului naval din Mangalia, spun surse de pe piata locala de profil.

Sursa: Ziarul Financiar 

Chinezii de la Huawei Technologies vor sa ajunga la 1.550 de angajati in birourile din Bucuresti pana la finalul anului

Compania de origine chineza Huawei Technologies, unul dintre cei mai mari producatori de echipamente si servicii pentru industria telecom la nivel mondial, are in plan sa depaseasca 1.550 de angajati in Romania pana la finalul acestui an, echipa locala ajungand deja in prezent la 1.500 de persoane. Gigantul chinez opereaza pe plan local prin intermediul unui centru global de servicii si al unui centru de suport service, care se adauga birourilor administrative. „Huawei Romania are in prezent 1.500 de angajati, dintre care 700 lucreaza in cadrul Centrul Global de Servicii (GSC), 550 in birourile administrative si 250 in Centrul de Suport Service (SSC). In prima jumatate a acestui an, Huawei a inregistrat o crestere de 5% a numarului de angajati, pentru toate diviziile”, a declarat pentru ZF Veronica Nanu, director de resurse umane in cadrul Huawei Technologies Romania.

Sursa: Ziarul financiar

Analiza ZF. Cinci producatori din topul celor mai performante businessuri din industria alimentara si-au schimbat proprietarul in ultimii doi ani

Lactatele, bauturile, condimentele si carnea au fost cele mai efervescente domenii din punctul de vedere al tranzactiilor in ultimii ani Cea mai mare tranzactie din ultimii cinci ani a fost vanzareaAlbalactcatre grupul francez Lactalis. Cinci companii mari din domeniul alimentar si al bauturilor aflate in topul celor mai mari 15 cresteri ale vanzarilor in ultimii cinci ani si-au schimbat proprietarul, doua dintre ele activand in productia de lactate, arata o analiza a ZF pe baza datelor de la Registrul Comertului. Covalact, Albalact, Caroli, Rio Bucovina si Supremia Group, toate cu cresteri ale vanzarilor cuprinse intre 40% si 95%, si-au schimbat proprietarul in urma unor tranzactii de zeci de milioane de euro semnate in ultimii doi, trei ani. ZF a avut ca baza pentru analiza topul celor mai mari 50 de companii din industria alimentara si a bauturilor, unde pragul de intrare a fost de 180 mil. lei in 2016.

Sursa: Ziarul Financiar

Primii zece jucatori din FMCG si-au majorat cu 70% profiturile fata de 2008. Campionii: producatorii de tigari si bauturi

Cel mai mare profit net din sector l-a inregistrat anul trecut British American Tobacco Trading, compania care detine brandurile de tigari Kent si DunhillSapte dintre primele zece companii si-au crescut castigurilein ultimii opt ani O singura companie antreprenoriala romaneasca este prezenta in top.Cele mai profitabile zece companii din domeniul bunurilor de larg consum (FMCG) au avut anul trecut profituri nete cumulate de peste 1,7 miliarde de lei (aproape 400 mil. euro), in crestere cu 73% fata de 2008, anul de referinta pentru economia locala, arata o analiza a ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finante. Cea mai mare crestere a profitului net a avut-o Philip Morris Trading, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala a tigarilor, care si-a majorat castigurile de sapte ori in intervalul mentionat pana la 95 milioane de lei.

Sursa: Ziarul Financiar





















RELATED ARTICLES