spot_img
AcasăInternaționalApple pare să nu aibă un Crăciun fericit


Apple pare să nu aibă un Crăciun fericit

Analiștii au redus estimările pentru vânzările de iPhone X din primul trimestru al anului viitor, menționând cererea în scădere de la sfârșitul perioadei sărbătorilor de iarnă, transmite Bloomberg.

Analistul Zhang Bin, de la Sinolink Securities Co., consemnează într-un raport destinat clienților, că livrările în această perioadă pot scădea până la 35 de milioane, sau cu 10 milioane mai puțin decât estimase el anterior. „După ce prima fază cererii a fost satisfăcută, piața este îngrijorată de faptul că prețul ridicat al iPhone X poate afecta cererea din primul trimestru din 2018”, a scris Zhang.

JL Warren Capital LLC spune la rândul său că livrările vor scădea până la 25 milioane de unități în primul trimestru al anului 2018, de la 30 de milioane de unități în al patrulea trimestru din 2017, făcând referire la reducerea comenzilor pentru anumiți furnizori de componente ai Apple. Această scădere reflectă „cererea slabă din cauza nivelului ridicat de preț al iPhone-ului X și a lipsei de inovații cu adevărat interesante”, a declarat vineri agenția de cercetare a pieței din New York.

„Vestea proastă este că promovarea agresivă și publicitatea făcută modelului X nu au reușit să stimuleze cererea globală pentru iPhone X”, se mai arată în nota agenției.

Apple a contat pe un iPhone cu un design complet nou pentru a marca aniversarea a 10 ani de la lansarea primului model de smartphone și să impulsioneze vânzările, în timp ce capitalizarea sa bursieră se apropie de 1.000 miliarde de dolari. Compania cu sediul în Cupertino, California, se confruntă cu concurența acerbă făcută de Samsung Electronics Co, care își revine rapid după eșecul Galaxy Note 7, pe care a trebuit să-l retragă de piață din cauza bateriei care risca să exlodeze. În același timp, branduri chinezești, precum Huawei, Oppo și Xiaomi, îi fură din potențialii clienți din China și alte piețe emergente, ca India, de exemplu.

Zvonurile din piață spun că Apple și-a redus estimările pentru primul trimestru din 2018 la 30 de milioane de unități de la 50 de milioane. Aceste zvonuri provin de la furnizorii asiatici din lanțul de producție al Apple. De asemenea, singura companie care asamblează smartphoneurile, Apple, Hon Hai Precision Industry Co., ma bine cunoscută sub denumirea de Foxconn, și-a stopat angajările de noi lucrători.

Acțiunile acestor companii asiatice au început să se deprecize pe bursele din regiune. Titlurile Foxconn au atins cel mai mic nivel din martie, iar producătorul de ecrane tactile (touchscreen) General Interface Solution Holding Ltd. a pierdut 8,4% din capitalizare în doar două zile.

Apple a primit săptămâna trecută o rară scădere a ratingului de la analistul Nomura Instinet, Jeffrey Kvaal, care a spus că vânzările iPhone X, precum și alți factori pozitivi sunt deja incluși în prețul actual al acțiunilor. El și-a redus ratingul la „neutru” de la „cumpără”.

Prețul acțiunilor Apple a crescut cu 51% în acest an, ceea ce a făcut ca valoarea de piață a companiei să urce la aproximativ 900 milioane de dolari.

 RELATED ARTICLES