spot_img
AcasăInternaționalChina are cea mai mare viteză din lume la „adopția” de roboți


China are cea mai mare viteză din lume la „adopția” de roboți

Pe măsură ce salariile muncitorilor chinezi cresc rapid, producătorii de bunuri din această țară se străduie să înlocuiască mâna de lucru cu roboți, pentru a-și proteja marja de profit erodată și de plata datoriilor.

Conform unui raport elaborat de Bloomberg Intelligence, decizia Chinei de a adopta pe scară largă automatizarea procelor de producție – viteza cu care crește numărul de roboți din fabricile chinezești este cel mai ridicat din lume – ar putea avea consecințe nedorite pentru economia globală, pe măsură ce procesul de automatizare va face ca salariile să se diminueze, inegalitatea să crească iar consumul să colapseze.

În 2016, și-au „intrat în pâine” aproape 90.000 de roboți, aproximativ o treime din totalul de la nivel mondial. Coreea de Sud, numărul doi din lume la acest capitol, a introdus pe liniile de fabicație doar 40.000 de roboți. Până acum, acest ritm amețitor nu a afectat salariile muncitorilor chinezi. „Creșterile ssalariale sunt intacte. Angajații din industria autohtonă, absolvenți ai liceului, și-au văzut veniturile crescând cu 53% în perioada 2010 – 2014, conform Raportului asupra Gospodăriilor din China citat de Bloomberg Inteligence.

Însă după explică un economist de la BI, creșterea dependenței de automatizare ar putea periclita planul Partidului comunist de face tranziția spre economie bazată pe servicii. „Prin supracreșterea ofertei și slăbirea cererii, China riscă prin automatizare să-și crească gradul de dependență al creșterii economice de exporturi, diminuând speranța pentru o economie mai echilbrată atât pe plan intern cât și la nivel global”, scrie economistul Tom Orlick de la BI.

Însă liderii chinezi au o viziune complet diferită. Beijingul crede că prin automatizarea unor sectoare precum cel al producției auto, de electronice, electrocasnice, logistică și de alimente, cetățenii se vor putea focusa mai mult asupra locurilor de muncă oferite de sectorul serviciilor, compensând totodată și un viitor deficit al forței de muncă. PCC are în planul de până în 2025, precum și în cel cincinal să accelereze introducerea roboților în fabrici.

Ca parte a acestui plan, China speră să producă mai mulți roboți sub marcă proprie și să scadă importurile. „guvernul vrea să dețină 50% din piața internă de automatică, evaluată la 11 miliarde de dolari, până în 2020, față de 31% anul trecut și să producă 100.000 de unități pe an în 2020, față de 31.000 în 2015”, se mai arată în raportul BI.





















RELATED ARTICLES