spot_img
AcasăInternaționalMinisterul rus de Externe: Rusia nu va mai ceda Crimeea


Ministerul rus de Externe: Rusia nu va mai ceda Crimeea

Rusia a anunțat miercuri că nu are de gând să returneze peninsula Crimeea Ucrainei sau să discute despre acest subiect cu partenerii externi. Declarațiile vin la scurt timp după ce Donald Trump a spus că solicită Kremlinului restituirea peninsulei anexate în 2014, transmite Reuters.

Moscova consideră că votul aproape unanim al populației din Crimeea la referendumul din 2014 în favoarea unirii cu Rusia îi conferă acesteia dreptul de a-și anexa acest teritoriu, care i-a aparținut până în 1954 când liderul sovietic Nikita Hrușciov a cedat peninsula Ucrainei.

De cealaltă parte, Ucraina spune că rezultatul referendumului este fals, fiind ținut după ce trupele rusești erau deja prezente în peninsulă.

„Nu vom returna teritoriul nostru. Crimeea este un teritoriu ce aparţine Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citată de Reuters.

Anexarea Crimeei din 2014 a atras asupra Rusiei sancțiuni din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene, răcind relațiile cu Moscova la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece.


RELATED ARTICLES