spot_img
AcasăInternaționalRomânii vor putea călători în Canada fără vize. Acordul CETA, aprobat...


Românii vor putea călători în Canada fără vize. Acordul CETA, aprobat de Parlamentul European

Românii și bulgarii vor putea intra în Canada fără vize începând cu 1 decembrie 2017, ca urmare a ratificării acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA) de către Parlamentul European, transmite Reuters.

Parlamentul European s-a pronunțat miercuri în favoarea acordului CETA cu 408 voturi pentru, 33 abțineri și 254 voturi împotrivă. Astfel, acordul va intra în vigoare doar provizoriu în martie sau aprilie, prin eliminarea taxelor vamale. În continuare, sunt necesare aprobările parlamentelor tuturor celor 28 de state membre UE și din regiunile autonome ale Belgiei.

Înţelegerile dintre UE şi Canada au fost finalizate în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, dar acordul a fost semnat abia în octombrie 2016, în urma opoziţiei manifestate de regiunea Valonia din Belgia.

Olanda ar putea bloca aprobarea tratatului comercial în cazul în care cere convocarea unui referendum consultativ la nivel naţional, notează The Associated Press, citată de Mediafax.

Adversarii CETA îl consideră antidemocratic, prea favorabil multinaționalelor, permisiv în privința mediului sau prea periculos pentru agricultura europeană.

Una din țintele criticilor sunt tribunalele de arbitraj care ar urma să fie create imediat ce tratatul va fi aprobat definitiv. Aceste tribunale vor putea fi sesizate de o companie pentru a cere daune unui stat care ar lua măsuri contrare intereselor sale.


RELATED ARTICLES