spot_img
AcasăInternaționalRusia împreună cu guvernul de la Damasc și rebelii sirieni se acuză...


Rusia împreună cu guvernul de la Damasc și rebelii sirieni se acuză reciporc de utilizarea armelor chimice împotriva civililor

Ministerul de Apărare al Rusiei i-a acuzat miercuri pe rebelii sirieni pentru atacul chimic în urma cărora au murit zeci de persoane, între care și femei și copii, și care a fost atribuit guvernului sirian, transmite publicația The Washington Post.

Acuzația adusă de autoritățile ruse este respinsă de către rebeli, care spun că reflectă încercările Moscovei de a-l proteja pe aliatul său și guvernul sirian, după ce au fost condamnați la nivel global pentru utilizarea armei chimice împotriva populației civile.

Organizația Mondială a Sănătății a comunicat miercuri că victimele prezintă simptome specifice unei expuneri la gazul de luptă denumit sarin. Washington Post spune că forțele siriene au mai folosit arme chimice pe bază de clor.

Comandantul rebelilor sirieni Hassan Haj Ali, citat de agenția Reuters, spune că interpretarea Rusiei este o „minciună” și că rebelii nu dispun de capacități pentru a produce arme chimice și că nu au existat obiective militare în zona unde a avut loc bombardamentul.

„Toată lumea a văzut avionul care a lansat bombele cu gas”, a declarat acesta.

Guvernul sirian și Rusia au mai condamnat în trecut fracțiunile rebele din Siria de atacuri similare fără să ofere însă dovezi concludente.

ONG-ul cu sediul în Marea Britanie, Observatorul sirian pentru Drepturile Omului, estimează că au fost cel puțin 72 de oameni omorâți, ceea ce reprezintă cel mai mortal atac chimic de după 2013, când guvernul sirian a împrăștiat gaz sarin în suburbiile Damascului, omorând sute de persoane în timp ce dormeau, ceea ce aproape era să provoace intervenția militară a Statelor Unite ale Americii și ale Europei Occidentale.

Unul dintre principalii reprezentanți ai rebelilor sirieni a spus că-l consideră pe mediatorul ONU Staffan De Mistura „responsabil personal” pentru atacul cu arme chimice care a ucis peste 70 de civili în nordul Siriei pe 4 aprilie.
Conducătorul echipei de negociere a rebelilor cu guvernul sirian, care sunt mediate de ONU, Mohammad Alloush, a cerut ca Înaltul Reprezentant al Națiunilor Unite în Siria trebuie să înceapă să eticheteze guvernul de la Damasc ca responsabil pentru uciderea civiliilor. A spus că tăcerea ONU „legitimizează” strategia regimului sirian.


RELATED ARTICLES