spot_img
AcasăInternaționalWashington Post: Un atac al ISIS în capitala Bangladesh-ului nu ar trebui...


Washington Post: Un atac al ISIS în capitala Bangladesh-ului nu ar trebui să surprindă pe nimeni

„Detaliile rămân în ceaţă. Vineri seară, agresorii au atacat un restaurant dintr-un cartier de lux din Dhaka, capitala în continuă agitaţie a Bangladesh-ului. Au tras cu arme automate şi au aruncat cu grenade. După o confruntare de 10 ore, a transmis AP, forţele speciale au dat buzna înăuntru, omorând 6 atacatori şi salvând 13 ostatici. Doi ofiţeri şi 20 de ostatici au fost ucişi în timpul asediului.

Suspiciunile s-au îndreptat aproape imediat către grupările extremiste despre care se crede că operează în Bangladesh, incluzând şi uneltele lor afiliate atât aripii asiatice a al-Qaeda, cât şi Statului Islamic. În ultimii doi ani, atacuri oribile comise de aşa-zişi islamişti i-au vizat pe hinduşi, intelectuali, scriitori laici şi bloggeri.

Conform unei surse, Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru mai multe atacuri în Bangladesh, prin intermediul reţelelor sociale din Pakistan şi Afghanistan. Aici includem asasinarea unor expaţi italieni şi japonezi şi multiple lovituri asupra musulmanilor şiiţi. Organizaţia extremistă a făcut apel la membrii şi aliaţii lor să lanseze asemenea atacuri în timpul Ramadanului în întreaga lume.

Guvernul, condus de prim-ministrul Sheikh Hasina, a avut dificultăţi în a face faţă problemei. A respins orice sugestie despre un eventual cap de pod deţinut de Statul Islamic în ţară. Şi a încercat să abată atenţia de la tratatea necorespunzătoare a crizei.

Luna trecută, un înalt oficial a încercat să dea vina pentru escaladarea violenţei pe o conspiraţie vagă a Israelului în loc să o caute în dificultăţile interne. În raiduri ale poliţiei, autorităţile au adunat aproximativ 12.000 de oameni, dar majoritatea celor deţinuţi este formată din infractori de rând şi susţinători ai partidelor de opoziţie, a relatat AP.

Experţii în contraterorism afirmă că guvernul Hasina a cheltuit mai multă energie în consolidarea propriei poziţii şi oprimându-şi oponenţii decât să abordeze frontal chestiunea răspândirii violenţei islamice în ţară. Un raport recent a argumentat că un sistem judiciar viciat şi conducerea cu mână de fier a partidului d-lui Hasina – Partidul Ligii Awami – care este laic şi de centru-stânga, au pus bazele pentru şi mai multă violenţă islamistă şi nelinişte.

Mediul politic, cu alte cuvinte, a făcut ca Bangladesh să fie susceptibil la un asemenea haos. Bangladesh, ca ţară, există doar la periferia imaginarului american. Puţini în Statele Unite ştiu că are una dintre cele mai mari populaţii musulmane din lume, mai mare decât a oricărei ţări din Orientul Mijlociu. Dar în lumina atacului terorist din Istanbul, atenţia se îndreaptă către tacticile folosite de Statul Islamic şi aliaţii săi. Un atac coordonat în Gulshan, epicentrul bunăstării şi al elitei în Dhaka, are toate caracteristicile strategiei organizaţiei teroriste.”


RELATED ARTICLES