spot_img
AcasăInternaționalYoshinori Ohsumi primește Nobelul pentru fiziologie și medicină


Yoshinori Ohsumi primește Nobelul pentru fiziologie și medicină

Premiul Nobel 2016 pentru fiziologie şi medicină i-a fost înmânat lui Yoshinori Ohsumi. Japonezul a câştigat distincția pentru descoperiri privind mecanismele de autofagie, procesul de consumare a propriilor componente celulare de către un organism. 

Cercetătorul Yoshinori Ohsumi are 71 de ani și este profesor la Centrul de Cercetare Frontier din cadrul Institutului Tehnologic din Tokyo. El a descoperit genele care reglează procesul de autofagie. Erorile acestora pot cauza o varietate de boli, însă descoperirile japonezului vor ajuta la explicarea cauzelor unor boli precum cancerul sau boala Parkinson. Conceptul de autofagie celulară a început să fie folosit din anii ’60, când oamenii de știință au observat că o celulă își poate distruge propriile elemente constitutive izolându-le în membrane și formând un fel de vezicule ca niște saci ce sunt apoi transportate în „zona de reciclare”, la lizozomi, pentru descompunere și reciclare. Într-o serie de experimente strălucite, la începutul anilor ’90, Yoshinori Ohsumi a folosit drojdie de panificație pentru a identifica genele care îndeplinesc rolurile principale în procesul de autofagie, scrie agenția de presă Agerpres.

Descoperirile lui Ohsumi au impus o nouă paradigmă cu privire la procesele prin care celulele își reciclează propriul conținut și au deschis calea pentru înțelegerea importanței fundamentale a autofagiei în multiple procese fiziologice, de la capacitatea de adaptare la foame și până la răspunsul organismului în cazul unor infecții. Mutațiile înregistrate în cazul genelor responsabile de procesul de autofagie pot duce la declanșarea unor boli grave precum cancerul sau a unor maladii neurologice.

Anul trecut, Nobelul pentru aceeași categoria a fost câştigat de trei cercetători care au dezvoltat tratamente pentru malarie şi alte boli tropicale. În următoarele zece zile vor fi acordate și celelalte premii pentru știință, dar și pentru pace și literatură, pentru anul 2016.
RELATED ARTICLES