spot_img
AcasăPoliticăCioloș: Învățământul românesc, afectat de problema plagiatelor


Cioloș: Învățământul românesc, afectat de problema plagiatelor

Premierul Dacian Cioloș atrage atenția asupa problemei tezelor de doctorat plagiate. Liderul Executivului de la București susține că scandalul afectează imaginea sistemului de învățământ doctoral din România. În opinia sa, școlile doctorale „care produc ştiinţă” şi cele care produc „diplome de doctorat pe bandă rulantă” trebuie separate.

Prezent luni la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu”,  din Cluj-Napoca, premierul Dacian Cioloș a declarat că trebuie luate măsuri clare şi drastice în formarea doctorală, pentru a nu compromite „ceea ce se face bun”, informează agenția de presă Mediafax. În opinia sa, formarea doctorală este una de elită şi nu una curentă.

„Pe partea de educaţie mai avem lucruri de făcut pentru a întări credibilitatea sistemului de formare, în primul rând de formare doctorală care are nevoie de o recredibilizare. Avem nevoie să luăm măsuri clare şi drastice în România în formarea doctorală pentru a nu compromite ceea ce se face bun. Din păcate, cu această problemă a plagiatelor, imaginea sistemului de învăţământ doctoral din România riscă să fie afectată în Europa şi în lume, dacă nu luăm măsuri drastice, clare şi ferme. (…) E important să avem o abordare frontală legată de aceste riscuri de plagiat şi să trecem la o reevaluare a şcolilor doctorale astfel încât să eliminăm orice suspiciuni asupra şcolilor doctorale, să facem o separare clară între şcolile doctorale care produc ştiinţă şi cele care produc diplome de doctorat pe bandă rulantă”, a spus Cioloş.

Dacian Cioloș a fost prezent luni dimineață la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, unde a primit medalia „Iuliu Haţieganu” a Universităţii.RELATED ARTICLES