spot_img
AcasăPoliticăCCR blochează accesul persoanelor condamnate la funcții guvernamentale


CCR blochează accesul persoanelor condamnate la funcții guvernamentale

Sesizarea făcută de Avocatul Poporului referitoare la neconstituționalitatea articolului care interzice persoanelor condamnate sa fie membri ai Guvernului a fost respinsă de Curtea Constituțională a României ca inadmisibilă, transmite Agerpres, citând surse din justiție.

Potrivit HotNews.ro, care citează tot surse, decizia s-ar fi luat la limita, cu un vot de 5-4.

Decizia a fost respinsa ca inadmisibila, adica judecatorii CCR nu au apucat sa judece fondul cauzei. Ramane de vazut cum motiveaza judecatorii decizia de respingere ca inadmisibila si daca o noua sesizare mai poate fi facuta.

Victor Ciorbea a trimis pe 5 ianuarie la Curtea Constitutionala sesizarea in privinta Legii 90/2001 care prevede ca pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate. Membrii CRR s-au mai întânit de patru ori pentru a lua o decizie, însă nu au putut ajunge la un acord decât în a cincea ședință.

Curtea Constitutionala a fost sesizata in legatura cu articolul 2 din Legea 90/2001, care prevede: „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1)”.

Ulterior, Avocatul Poporului a precizat, intr-un comunicat, ca „prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 incalca principiul echilibrului puterilor in stat, nu intrunesc cerintele constitutionale de previzibilitate si proportionalitate a legii si nu permit recunoasterea dreptului la diferenta pentru ocuparea, in conditii de egalitate si fara restrictii nerezonabile, a unei functii ce implica exercitiul autoritatii de stat”.


RELATED ARTICLES