spot_img
AcasăPoliticăFlorin Jianu: Prețul crizei politice ar putea urca până la două miliarde...


Florin Jianu: Prețul crizei politice ar putea urca până la două miliarde de euro

Instabilitatea politică ar putea genera costuri suplimentare de două miliarde de euro până la sfârștul acestui an, din cauza majorării dobânzilor și a costurilor la care se împrumută statul, precum și de scumpirea importurilor, a declarat Florin Jianu, reprezentant al Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) și fost ministru pentru Mediul de Afaceri.

„Calculul pe care noi l-am făcut având în vedere creșterea dobânzilor și a costurilor de împrumut ale statului, creșterea costurilor pe produsele importate duc la un cost total până la sfârșitul anului de aproximativ 2 miliarde de euro. Vă fac numai o radiografie numai a ceea ce înseamnă diferența de curs valutar și implicațiile pe importuri. Importurile trimestriale sunt în jur de 20,8 miliarde de euro, atât au fost pe primul trimestru, iar dacă ne uităm la o diferență a cursului valutar de la 4,55 lei/ euro la 4,59 avem 20 de milioane de euro strict”, a spus Florin Jianu, în cadrul unui conferințe de presă, relatează Agerpres.

Acesta a subliniat că la această sumă nu au fost luate în calcul fondurile europene, iar în programul de guvernare era prevăzut ca până la finalul anului să fie atrase 4,6 miliarde de euro.

Ovidiu Nicolescu, președintele de onoare al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), a precizat că pierderea rezultă nu doar din faptul că banii nu au fost încasați, ci și din acela că bugetul nu va avea partea de impozite și contribuțiile pe care le-ar fi adus la buget fondurile europene.

CNIPMMR consideră că problemele apărute din cauza crizei politice în implementarea măsurilor programului de guvernare pentru mediul de afaceri pot fi depășite prin: stabilirea ca prioritate absolută a domeniului fondurilor europene, acreditarea autorităților de management și creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene; dezvoltarea de parteneriate public-private prin care să aibă loc transferul de autoritate din partea statului către organizațiile de antreprenori, în domeniile turismului, investițiilor, forței de muncă; adoptarea de măsuri pentru creșterea investițiilor publice pentru susținerea relansării economice; aplicarea Codului Fiscal și nemodificarea acestuia pentru 4 ani, asigurându-se stabilitate și predictibilitate legislației fiscale.













RELATED ARTICLES