Pregătirea și experiența managerială este un factor foarte important de care ar trebui să se țină cont în alegerea candidațiilor pentru funcții de conducere, respectiv și pentru postul de prim-ministru al României, a declarat Ovidiu Nicolescu, președintele onorific al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
Ovidiu Nicolescu a făcut observații referitor la criteriile după care va fi aleasă următoarea persoană pentru funcția de prim-ministru. Acesta a precizat că „se agită” numele anumitor persoane care să devină prim-miniștri, însă care nu dețin experiență managerială, ci cel mult au condus trei copii într-o școală sau nu au condus nimic, iar acest lucru reprezintă o mare problemă pentru țara noastră. Președintele CNIPMMR a adăugat de asemenea că nu este normal ca cei aflați pe posturi de conducere să-și câștige experiența managerială „pe spinarea acestei țări”.
„Noi avem marea problemă în România că la noi ajung să conducă oameni care nu au nicio pregătire managerială. În ale țări nu există să ocupi posturi de manager fără evaluări profesioniste. Uitați-vă și acum. Se vântură, se agită nume de persoane care să devină prim-miniștri și dacă vă uitați în CV-ul unora sunt persoane care au condus trei elevi într-o școală sau nu au condus nimic și îi punem să conducă Guvernul României. Nu se poate așa ceva. Este foarte important cei care conduc să aibă pregătire și pe măsură ce înaintezi în ierarhia managerială să aibă și experiență managerială. Nu putem lăsa să învețe oamenii management pe spinarea acestei țări. Este foarte important”, a declarat Ovidiu Nicolescu.
Totodată, acesta a atras atenția asupra faptului că nivelul guvernanței din România este pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene, fiind de aproape șase ori mai mic decât media europeană. Iar această situație este cauzată, în opinia lui Ovidiu Nicolescu, tocmai de faptul că posturile din administrație sunt ocupate de către persoane fără pregătire managerială, și a subliniat faptul că este necesară o evaluare a managerilor din sistemul public.
„Toți managerii din sistemul public trebuie evaluați, au sau nu au calități. Care au calități să rămână foarte bine. Care nu au, dar au potențial, să îi trimitem la școli. Care nu au și nu au nici potențial, să facă altceva. Să facă altceva pentru că orice manager dacă conduce 10 salariați și nu are calitățile necesare, 10 lucrează prost, dacă conduce un minister toată ramura economică merge proastă, dacă conduce un guvern tot guvernul merge prost”, a afirmat Ovidiu Nicolescu.
În plus, Nicolescu a prezentat o analiză a CNIPMMR referitoare la starea de sănătate a managementului din România la nivel național și de întreprinderi – caracteristici, priorități și modalități de perfecționare. Analiza a fost realizată pe baza chestionării a 1.224 de manageri.
Nicolescu a precizat și faptul că față de managementul practicat în Uniunea Europeană, cel practicat în țara noastră, în opinia a circa 40% din responndenți, este de calitate inferioară, iar aproximativ o treime dintre cei chestionați consideră că situația este aproximativ la fel și circa o zecime dintre aceștia, consideră nivelul chiar superior mediei europene.
De asemenea, peste 37% dintre respondenți apreciază că managementul din România este la fel sau chiar superior managementului practicat în economia țărilor din Europa Centrală, procent ușor superior aprecierilor din 2015 (34,5%).