spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 18-22 februarie 2019


Revista presei 18-22 februarie 2019

Macroeconomie

Aproximativ 40% dintre angajații din România beneficiază de salariul minim pe economie

Conform unui studiu privind structura forței de muncă din România, realizat de către Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), în perioada octombrie 2017 – octombrie 2018, 48,14% dintre contractele de muncă cu normă întreagă înregistrate în România corespundeau unui salariu mediu brut aflat în zona salariului minim pe economie, conform Profit.ro

Singura grupă majoră de ocupații care a înregistrat o scădere a numărului de contracte de muncă a fost Grupa 8 – Muncitori calificați și asimilați (-9.734 CIM, -1,41%). Pe de altă parte, această reducere a fost compensată de creșterea de la nivelul Grupei 8 – Operatori la instalații și mașini, asamblori de mașini și echipamente (+15.069 CIM, +2,44%), potrivit sursei citate.

În ceea ce privește salarizarea, la data de 01.10.2018, 48,14% dintre contractele de muncă cu normă întreagă înregistrate în România corespundeau unui salariu mediu brut aflat în zona salariului minim pe economie, respectiv: 39,20% dintre CIM cu normă întreagă erau încheiate la valoarea salariului minim pe economie, în timp ce alte 8,94% se aflau în zona salariului minim pe economie (sub 2.150 lei).

Sursa: Profit.ro

Eurostat: România a avut cea mai mare inflaţie din UE

Inflaţia anuală a scăzut la 1,4% în zona euro şi până la 1,5% în statele membre ale uniunii Europene, a informat vineri Eurostat, precizând că România a înregistrat cele mai mari scumpiri, de 3,2%, în timp ce Grecia a avut o inflaţie de numai 0,5%, cea mai mică din UE, potrivit Adevărul.

Rata anuală a inflaţiei din zona euro a fost de 1,4% în ianuarie 2019, în scădere de la 1,5% în decembrie. Inflaţia anuală a Uniunii Europene a fost de 1,5% în ianuarie 2019, în scădere de la 1,6% în decembrie. Comparativ cu decembrie 2018, inflaţia anuală a scăzut în şaisprezece state membre, potrivit sursei citate.

În ianuarie 2019, cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a provenit din servicii (+0,70 puncte procentuale, pp), urmată de alimente, alcool şi tutun (+0,36 pp), energie (+0,26 pp) şi energie neenergică bunuri industriale (+0,06 pp).

SURSA: ADEVARUL

 

Companii, afaceri

evoMAG a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri în valoare de 21 milioane euro

Retailerul evoMAG a anunţat, marţi, că a încheiat 2018 cu afaceri de 21 de milioane de euro, în creştere cu 15%, pe fondul unei cereri în creştere pentru produsele electro-IT, şi estimează un avans de circa 20% pentru acest an, potrivit News.ro.

”evoMAG şi-a majorat anul trecut afacerile cu 15%, ajungând la 21 de milioane de euro, pe fondul unei cereri în creştere pentru produsele electro-IT, dar şi ca urmare a diversificării portofoliului de produse”, se arată în comunicat.

 

În 2018, produsele cele mai vândute au fost telefoanele mobile, tabletele şi laptopurile. Totodată, creşteri substanţiale ale vânzărilor au fost înregistrate şi pe categoriile de televizoare şi sport & fitness.

SURSA: NEWS.RO

 

FINANȚE, BĂNCIE

Ministerul Finantelor va aloca 2 mld. lei pentru programul Prima Casa in 2019

Executivul a aprobat in sedinta de guvern de astazi plafonul total de garantare pentru anul 2019, aferent programului Prima casa, in valoare de doua miliarde de lei, bani alocati de catre Ministerul Finantelor Publice pentru romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta, confrom datelor Wall-Street.

De asemenea, anul trecut au fost acordate un numar de 20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si 7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.

Finantatori participanti in program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole si Leumi Bank.

SURSA: WALL-STREET

 

AUTO

 

Suedia va interzice comercializarea automobilelor dotate cu motoare cu ardere internă

Suedia va interzice după 2030 comercializarea automobilelor cu motoare cu combustie internă, conform unei declaraţii a premierului Stefan Löfven, citat de www.electrive.com

De asmenea, Suedia se înscrie astfel în tendinţa lansată de Norvegia, unde în jur de jumătate din parcul auto este format din maşini electrice, şi care a anunţat că va interzice vânzarea autovehiculelor pe benzină sau motorină din 2025, precum şi de Danemarca, care a anunţat interzicerea vânzărilor din 2030, aşa cum a făcut Suedia acum, potrivit Mediafax.

Marion Tiemann, expert în transporturi la Greenpeace spune că Suedia este cea de-a zecea ţară care a stabilit o astfel de dată concretă de interzicere a vânzărilor, alături de state precum Marea Britanie şi Franţa.

SURSA: MEDIAFAX

 

Piața auto din Europa a scăzut în ianuarie

Vânzările de automobile din Europa au fost în declin în prima lună a anului, comparativ cu 2018, majoritatea piețelor importante fiind afectate, la fel și cele mai multe dintre mărcile auto, conformProfit.ro.

Dacia își continuă, însă, drumul de succes pe continent, cu creștere, la fel și înmatriculările din România, care își păstrează ritmul de creștere. Luna ianuarie a adus o scădere a vânzărilor de automobile în Europa, cu un declin de 4,6% a înmatriculărilor raportat la 2018.

De altfel, aproape toate piețele au încheiat cu rezultate negative. Excepție fac șapte piețe, între care și România, care a avut a doua cea mai mare creștere, după Lituania. România a înmatriculat 13.952 de autoturisme, cu 18,8% mai multe ca anul trecut, conform sursei citate.

În evoluția mărcilor, scăderile au cuprins aproape toate grupurile și mărcile din portofoliu. VW Group a avut o scădere de 6,5 procente, PSA Group, -1,9%, Renault, -0,7%, Ford, -6,5%, Fiat Chrysler, -14,9%, Daimler, -1,3%, BMW, -2,7%, Toyota, -5,4%, Nissan, -26,1%.

SURSA: PROFIT.RO

 

COMPANII

Romgaz a pierdut procesul cu Curtea de Conturi

Romgaz a anunţat, miercuri, că a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, decizia fiind luată de Curtea de Apel de la Alba Iulia, potrivit Hotnews.

Hotărârea instanţei se referă la un control efectuat de către Camera de Conturi Sibiu (CCS) la Romgaz în anul 2016. În urma controlului, Curtea de Conturi a emis o decizie prin care arată că a constatat abateri în activitatea societăţii, conform Agerpres.

Din decizia CCS Sibiu, postată pe site-ul Romgaz, reiese că prejudiciul total constatat în urma controlului se ridică la peste 200 de milioane de lei.

„Litigiul Romgaz cu Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Sibiu, a fost soluţionat definitiv la data de 19.02.2019 de către Curtea de Apel Alba Iulia. În cursul anului 2016, SNGN Romgaz SA a fost supusă unui control din partea Curţii de Conturi a României – Camera de Conturi Sibiu. Ca urmare a controlului, a fost emisă o Decizie de către Curtea de Conturi care instituie în sarcina Romgaz anumite măsuri legate de presupuse abateri constatate în activitatea societăţii”, se arată în comunicatul Romgaz.

SURSA: HOTNEWS.RO

 

Uber va fi implementat la Iasi incepand de saptamana aceasta

Uber, aplicatia care conecteaza soferii parteneri cu pasagerii in peste 600 de orase din 64 de tari, este acum disponibila si in Iasi, inima Moldovei, conform datelor Wall-Street.

Cei care nu au incercat serviciul pana acum, vor beneficia de prima calatorie gratuita in limita a 10 lei, daca isi vor crea un cont Uber si vor folosi codul promotional HelloIasi.

Marius Manole, actor la Teatrul National Bucuresti, este primul utilizator care a incercat serviciul in Iasi, orasul sau natal.

„Agitatia vietii de artist presupune, printre altele, si multe deplasari. Pentru mine, cele mai multe zile incep cu o repetitie si se termina cu unul sau doua spectacole. Folosesc Uber atat in Romania cat si in strainatate si ma bucur nespus ca Iasi, orasul meu natal, a mai facut un pas important spre modernizarea transportului urban”, a declarat actorul Marius Manole.

De asemenea, tariful de baza este de 2 lei, pe kilometru este de 0,3 lei, tariful minim este de 7 lei si, daca anulezi o comanda, vei fi taxat tot cu 7 lei.

Astfel, o calatorie de la aeroport la Palatul Culturii va costa aproximativ 17 lei, in conditii normale de trafic.

SURSA: WALL-STREET

 

IT

Samsung Galaxy S10 a fost lansat și în România

Samsung a lansat noile telefoane Galaxy S10 și trei variante pot fi comandate și din magazinele online românești. S10e costă de la 3.400 lei, iar cel mai scump este S10+ cu 1 TB stocare, la un preț de 7.800 lei, potrivit datelor Hotnews.

Printre magazinele unde telefoanele sunt disponibile la precomandă se numără Evoomag și Quickmobile. A fost lansată și o variantă 5G care va fi disponibilă din a doua parte a anului, însă doar în câteva țări.

De asemenea, Galaxy S10, Galaxy S10+ și Galaxy S10e vor fi disponibile în magazine și online începând cu 8 martie 2019. Precomenzile pentru Galaxy S10, Galaxy S10+ și Galaxy S10e încep pe 21 februarie 2019, potrivit sursei citate.

Totodată, printre funcțiile smart se numără și Wi-Fi îmbunătățit. Astfel, Galaxy S10 vine cu Wi-Fi inteligent, care permite conexiune neîntreruptă și sigură prin comutarea fără întreruperi între Wi-Fi și LTE, precum și alertarea asupra conexiunilor Wi-Fi potențial periculoase. Galaxy S10 acceptă noul standard Wi-Fi 6, ceea ce înseamnă performanță Wi-Fi mai bună atunci când telefonul este conectat la un router compatibil.

SURSA: HOTNEWS

 

ENERGIE

Consumatorii casnici vor suporta achitarea contribuției de 2% a companiilor distribuitoare de energie

Contribuția de 2% pe cifra de afaceri a companiilor distribuitoare de energie electrică, introdusă prin controversata OUG 114/2018, va fi suportată integral de consumatori, casnici și non-casnici, conform Profit.ro.

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat proiectele de ordin de modificare a tarifelor de distribuție, prin care acestea sunt majorate de la 1 martie cu peste 2,5%, pentru ca distribuitorii să-și poată recupera taxa achitată de la consumatori.

Potrivit unui nou proiect de ordin ANRE, aflat în dezbatere publică, termenul rămâne același, însă în absența cifrei de afaceri transmise de companii, ANRE calculează taxa de 2% pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finanțelor Publice, care includea întreaga activitate a acestora, nu numai cea legată de producerea, furnizarea sau distribuția de energie electrică și gaze naturale.

SURSA PROFIT.RO

 

 






















RELATED ARTICLES