spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 19-23 noiembrie 2018


Revista presei 19-23 noiembrie 2018

Neînțelegeri în cadrul postului de televiziune Realitatea TV
Realizatorul Rareș Bogdan a anunțat marți seară în direct că va pleca de la Realitatea TV dacă Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu nu vor fi primiți înapoi. Oreste Teodorescu scrisese pe Facebook că a fost cenzurat pentru că nu a vrut să intre în partidul înființat de Cozmin Gușă. La rândul său, Gușă l-a acuzat pe Oreste că ”se folosea numele Realității în diverse discuții sau tranzacții”, potrivit G4media.ro
”Fac un anunț extrem de important: în cazul în care Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu nu vor fi primiți în platoul Jocuri de Putere, iar directorul postului Realitatea TV, Edi Pastia, nu va fi concediat, activitatea mea la Realitatea TV se încheie. Iubesc Realitatea TV și vreau să lucrez aici. Pleacă Pastia și se întorc Oreste și Oana Stănciulescu, oameni – stindard ai luptei împotriva ciumei roșii. Dacă nu, vor rămâne cu domnul Pastia, iar eu mă voi duce în afara Realității TV. Nu știu unde, nu m-am gândit vreodată că voi fi nevoit să vorbesc despre asta. Repet, nu am nimic să reproșez domnului Cozmin Gușă sau domnului Maricel Păcuraru”, a declarat Rareș Bogdan.
La rândul său, Oreste Teodorescu a scris pe Facebook: ”Astăzi, cu un minut înainte sa intru in platoul Jocuri de putere, am fost interzis la Realitatea…După cinci ani de combat împotriva Ciumei Roșii, pentru ca nu am marșat la ideea partidului Realitatatea, și pentru ca politicul nu mai are nici o legătura cu jurnaliștii independenți, cu părere de rău pentru publicul celei mai bune emisiuni din România, cu regretul ca îl las singur pe Rares, între lupi, fără sa îmi doresc asta, va spun la revedere! Sper sa ne reîntâlnim televizat cât mai curând! Rămân același soldat unei cauze drepte pentru țara mea! Nu pot fi complicele nici unei mașinațiuni…
Ps: cel mai șocat a fost prietenul meu for ever, Rares, care a primit vestea odată cu mine…
Oare cât s-a încasat pentru excluderea Oanei Stănciulescu și a mea de la Realitatea? Sper măcar sa fi meritat!!!
Din păcate, sunt convins ca adevărata ținta este Rares și încăpățânarea lui de a rămâne o insula de antibolșevism și dragoste de o Românie frumoasa…”.
SURSA: G4media.ro

Economie / IT&C

Black Friday 2018: S-au înregistrat plăți on-line provenite din țări străine

Între 16 și 18 noiembrie în sistemul procesatorului de plăți PayU au fost înregistrate peste 375.000 de tranzacții și unele au venit din țări ”exotice” precum Costa Rica, Australia sau Arabia Saudită, arată datele remise de companie către HotNews.ro.
PayU România estimează că românii au făcut cumpărături online – incluzând aici atât comenzile plătite online, cât și cele cu numerar la livrare – de peste un miliard de lei

În platforma PayU România, aproximativ 10% din numărul total de plăți online realizate de Black Weekend (16-18 noiembrie) sunt tranzacții realizate cu un card emis într-o altă țară.

Topul primelor 6 țări după numărul de plăți online din platforma PayU pe 16 noiembrie:

România (239,500 plăți online)
Ungaria (5,643 plăți online)
Marea Britanie (5,350 plăți online)
Italia (944 plăți online)
Bulgaria (574 plăți online)
SUA (532 plăți online)

Țări exotice din care s-au facut cumpărături: Australia, Japonia, Coreea de Sud, Singapore, Costa Rica, Canada, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite

SURSA: HotNews.ro

MACROECONOMIE
PIB-ul ridică noi semne de întrebare
Ritmul de creştere economică va rămâne peste cel estimat iniţial la 5,2% dar se va reduce în partea a doua a anului de la 5,8% undeva spre 5,4% (ponderile celor două semestre nu sunt egale), pentru a ieşi media de 5,6% avansată, potrivit Curs de guvernare.ro.
“Ca urmare a luării în considerare a creșterii economice de 5,6%, față de 5,2% cât a fost avut în vedere la elaborarea legii bugetului la începutul acestui an și a unui PIB de 837,1 miliarde lei, față de 815,2 miliarde cât s-a estimat inițial prin proiectul de act normativ, se propune o suplimentare a cheltuielilor”, a declarat, vineri, ministrul Ionuț Mișa, într-o conferință de presă susținută la sediul ministerului. (Agerpres)
Înainte ca instituţia specializată din subordinea Guvernului, CNP, să anunţe prognoza de toamnă privind evoluţia economiei româneşti, a fost avansată o nouă valoare pentru PIB-ul acestui an, mai mare cu circa 22 de miliarde de lei. Motivul invocat fiind o estimare în creştere a avansului economic în preţurile perioadei de bază (2016) de la 5,2% la 5,6%.

De asemenea, cele aproximativ 22 de miliarde de lei în plus trebuie foarte serios examinate, mai ales că seamănă ( coincidenţă interesantă) cu o poveste de acum câţiva ani, când PIB-ul pe 2011 a fost prezentat de CNP în baza calculelor efectuate de INS.

SURSA: Curs de guvernare.ro

Inflația poate reintra în ținta BNR

Revenirea inflației în intervalul țintă al băncii centrale, de 2,5% plus/minus 1 punct procentual, s-ar putea produce chiar luna aceasta, a declarat, pentru Profit.ro, consultantul de strategie al BNR, Adrian  Vasilescu.
Revenirea la o inflație de cel mult 3,5% mai devreme de finalul anului, când prognoza băncii centrale prevede coborârea la acest nivel, este de așteptat din mai multe considerente, deși în mare parte din an rata țintită de BNR a urcat la peste 5%, într-o perioadă cu mai multe șocuri inflaționiste generate de creșterea prețurilor administrate. „Am putea avea o scădere până la 3,5% a ratei anuale a inflației în noiembrie, în condițiile în care deja am avut o scădere luna trecută, pentru că a ieșit din baza de calcul a indicelui luna octombrie a anului 2017, când am avut primul șoc inflaționist al acestui ciclu. Iar în noiembrie va ieși din baza de calcul și luna noiembrie 2017”, spune Vasilescu.

De asemenea, România a intrat într-un nou ciclu inflaționist în luna octombrie a anului trecut. Rata lunară a inflației a sărit atunci la 1,28%, șocul fiind produs în contextul reintroducerii supraaccizei la carburanți și a unor noi tarife la energie electrică, termică și gaze naturale, toate influente în inflație, dublat de o conjunctură nefavorabilă pentru prețurile internaționale ale petrolului.

Totodată, BNR a majorat din nou dobânda, pe 7 mai, de la 2,25% la 2,5%. Inflația lunară s-a temperat din nou în mai, iunie și iulie (în iulie indicele a fost chiar negativ de -0,48%), însă luna august a venit cu un nou șoc, influențat din nou de prețurile la gaze, electricitate. Sub 5% rata anuală a inflației a coborât abia în octombrie, când din baza de calcul a indicelui au iețit datele din luna similară din 2017, cea a primului șoc inflaționist din actualul ciclu.
SURSA: Profit.ro

BUSINESS
Se fac noi angajări la nivel național

Potrivit datelor furnizate de agentii economici privind locurile de munca vacante, in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca sunt inregistrate 31.325 locuri de munca, in data de 19 noiembrie 2018, conform datelor Wall-Street.ro.

Totodată, la nivel national, cele mai multe locuri de munca sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (2.842), agent de securitate (2.369), lucrator comercial (1.459), lacatus mecanic (1.455), muncitor necalificat in industria confectiilor (1.364), manipulant marfuri (955), confectioner-asamblor articole din textile (949), ambalator manual (792), montator subansamble (744), vanzator (658), potrivit sursei citate.
SURSA: Wall-Street.ro

Energie
Transgaz a semnat un contract de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene

Compania Transgaz SA a semnat joi contractul de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene pentru proiectul de dezvoltare al Sistemului Național de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României, potrivit Hotnews.ro.
Acordul de finanțare a fost semnat în contextul ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova, informează Ministerul Economiei. Valoarea proiectului este de 152 de milioane de euro, dintre care 46 de milioane de euro provin din fonduri europene din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

Proiectul presupune dezvoltări ale SNT în vederea îmbunătățirii alimentării cu gaze naturale a acestei regiuni, precum și creșterea capacității de transport în perspectiva oferită de noua conductă de interconectare dintre România și Republica Moldova.

“Transgaz gestionează în acest moment construcția gazoductului BRUA, proiectul de dezvoltare al SNT în zona de Nord-Est a României și proiectul gazoductului Ungheni-Chișinău. Suntem în grafic cu toate aceste inițiative strategice și avem capacitatea administrativă de a le duce la bun sfârșit. În tot acest context, Transgaz a reușit ca în ultimii doi ani de zile să atragă finanțări din fonduri europene în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro”, a declarat Ion Sterian, Directorul General al SNTGN Transgaz SA.

SURSA: Hotnews.ro
Consumul energetic al instituțiilor publice vor avea platformă dedictă

Organizația non-guvernamentală CivicTech România a lansat o platformă de date deschise care reunește informații despre consumul de energie a instituțiilor publice din țară, potrivit Hotnews.ro.

Din zona instituțiilor de interes național și local, au intrat în platforma OpenEnergy.ro, din București și Alba Iulia: Reprezentanța Comisiei Europene, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Institutul de Științe ale Educației, Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Sectorului 1 București, Centrul Militar al Sectorului 1 București, Direcția Venituri, Direcția Programe și respectiv Direcția Socială din Primăria Municipiului Alba Iulia.

De asemenea, următorul pas al proiectului, conform inițiatorilor, va fi extinderea la nivel național, prin includerea pe platformă a tuturor instituțiilor publice din România și automatizarea procesului de preluare a datelor

”Pornim de la consumul de energie electrică, aparent ceva banal, dar în momentul în care avem o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă pe un areal de întindere mare, un cartier, un oraș, un județ sau întreaga țară, deja lucrurile stau altfel. Elementele de impact pe care ați început să le evidențiați la nivel de entitate, cum ar fi o școală, devin vizibile pentru toți la introducerea unei soluții, cum ar fi de exemplu iluminatul smart. Trebuie deci să ajungem la cele două elemente fundamentale: comunicare și, de aici, la această schimbare a mentalității”, a declarat Corneliu Mănescu, Director General Adjunct în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prezent la evenimentul de lansare a platformei.
SURSA: Hotnews.ro
ECONOMIE
Majorarea salariului minim ar putea fi amânată

Majorarea salariului minim pe economie, care va fi impusă și la firmele private, ar putea fi amânată o lună, din câte a spus vineri ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, și premierul Viorca Dăncilă, precum și reprezentanți ai patronilor și ai sindicaliștilor au anunțat ultima oară că salariul minim ar urma să crească la 2.080 de lei de la 1 decembrie 2018, pentru toate categoriile de salariați, conform datelor Hotnews.ro.
Astfel, de la 1 ianuarie 2019, ar urma să se introducă salariul minim diferențiat, de 2.350 de lei pentru lucrătorii cu facultate și pentru cei cu vechime de minimum 15 ani, indiferent de nivelul studiilor.
Chestionat dacă asta înseamnă că nu mai este viabilă majorarea salariului minim de la 1 decembrie, acesta a spus: „Vedeţi cum de multe ori aveţi şi răspunsul la întrebări?”.
„E o discuţie cu sindicatele, cu mediul de afaceri. Ca şi principiu şi corect e corect ca în timpul jocului regulile să fie schimbate cât mai puţin şi invocând mereu acea predictibilitate pe care trebuie să o respectăm, trebuie să arătăm mediului de afaceri că suntem un partener serios şi care sprijină această zonă a economiei, înţelegând cu toţii, mai ales cei de stânga, că un mediu economic puternic este cel care îţi asigură şi redistribuirea unei părţi a veniturilor către partea mai puţin fericită a populaţiei. Este o logică, zic eu, de bază”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Totodată, în prezent, la salariul minim brut de 1900 de lei, salariul minim net este de 1162 de lei, iar costul salarial al firmei de 1943 de lei. Aici vorbim de nivelul netului pentru salariații fără persoane în întreținere.
SURSA: Hotnews.ro

















RELATED ARTICLES