Auto
Taxa auto va avea parte de schimbări în 2019
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că viitoarea taxă pe care proprietarii de mașini o vor plăti se va aplica tuturor autovehiculelor poluante, nu numai celor mai vechi de zece ani, potrivit Hotnews.ro.
Forma finală a noii taxe auto va avea mai multe „componente”, însă acestea nu vor intra concomitent în vigoare la 1 ianuarie 2019, potrivit ministrului.
„Aşa cum am spus de nenumărate ori, nu este vorba de o taxă de poluare, sau timbru de mediu sau o altă denumire care să includă cuvântul taxă. În schimb, am susţinut şi susţin în continuare că poluatorul plăteşte şi nu numai în cazul emisiilor de CO2, şi în cazul deşeurilor şi în celelalate cazuri, cel care poluează trebuie să plătească. În interiorul grupului de lucru din care fac parte specialişti ai Ministerului Mediului, Administraţiei Fondului de Mediu, ai RAR-ului, Ministerului Transporturilor, Finanţelor (…) au încercat să găsească o formă finală consultând cei doi producători de autovehicule din România şi cei care în decursul anilor au reuşit să ne îndrume fiind specialişti în domeniu şi care la ora actuală au diverse firme de consultanţă, astfel încât să nu găsim o formă a unei eventuale contribuţii pe care cetăţeanul ar trebui să o plătească atunci când emisiile de CO 2 ar trebui depăşite, când cilindreea folosită la autovehicul are o anumită capacitate care poate s producă emisii şi norma de poluare”, a explicat ministrul ieri, la Ploiești, scrie Digi24.ro.
SURSA: Hotnews.ro
FINANTE & BANCI
Ministerul de Finanțe concepe schimbări la nivelul TVA
În respingerea cererii de derogare trimise de Ministerul Finanțelor în toamna trecută, Comisia Europeană argumentează că plata defalcată a TVA, așa numitul Split TVA, nu este proporțională cu obiectivele declarate de Guvern: asigurarea colectării în mod corect a TVA și prevenirea evaziunii fiscal, conform datelor Hotnews.ro.
Comisia Europeană arată, în motivarea deciziei sale, că modul în care a conceput Guvernul pragurile pentru plata TVA defalcată, la un nivel fix pentru fiecare dintre cele trei categorii, nu asigură egalitatea de tratament în interiorul acelei categorii.
În plus, așa cum sună prevederile legale acum, clientul/beneficiarul are obligația de a verifica registrul persoanelor impozabile cărora li se aplică plata defalcată și să acționeze în consecință: să separe suma netă și valoarea TVA. În schimb, autoritățile trimit notificarea cu privire la includerea în registrul furnizorului, și nu beneficiarilor, potrivit sursei citate.
„România nu consideră necesar ca furnizorul să informeze clientul cu privire la necesitatea de a aplica mecanismul de plată defalcată, prin includerea pe factură a unei mențiuni în acest sens”, își motivează decizia Comisia. „În plus, în cazul în care beneficiarul nu aplică mecanismul de plată defalcată și plătește TVA într-un alt cont decât contul de TVA al furnizorului, tot beneficiarului i se aplică o penalitate de 0,06 % pe zi din suma plătită în mod eronat, dacă nu remediază situația în termen de 30 de zile lucrătoare. Cu toate acestea, furnizorul și nu beneficiarul este cel care poate remedia situația, transferând suma în cauză din contul său principal în contul de TVA, informând beneficiarul cu privire la acest lucru și evitând, astfel, orice sancțiuni aplicate acestuia. România a precizat că acest transfer efectuat de furnizor este doar o posibilitate, nu o obligație, deoarece răspunderea pentru plata TVA în contul corect îi revine beneficiarului”, mai spune Comisia.
SURSA: Hotnews.ro
ANOFM: Aproximativ 29.000 de locuri de muncă sunt vacante la nivel național
Peste 28.800 de locuri de muncă sunt vacante în întreaga țară, cele mai multe fiind în București, Prahova și Arad, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Cei mai căutați sunt muncitorii necalificați pentru asamblarea de piese, agenții de securitate și lăcătuși, conform datelor Profit.ro.
Potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă vacante, în evidențele ANOFM sunt înregistrate 28.811 locuri de muncă, scrie News.ro. Dintre acestea, în București sunt 5.782, în Prahova – 2.851, în Arad – 2.127, în Timiș – 1.412, în Cluj – 1.112, în Sibiu – 891, în Argeș – 852, în Dolj – 814 și în Iași – 777.
De asemenea, sunt disponibile 756 de locuri de muncă în Ilfov, 738 în Gorj, în timp ce în Neamț sunt 617, în Harghita – 612, în Constanța – 598, în Brașov – 594, în Maramureș – 583, în Alba – 562, în Olt – 538, în Dâmbovița – 477, în Mureș – 448, iar în Hunedoara – 371.
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă de domiciliu sau de reședință ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.
SURSA: Profit.ro
Salariul minim brut lunar în construcții va fi de 3.000 lei
Guvernul va fixa pentru sectorul construcțiilor un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, va elimina taxele pe muncă pentru angajatori și va înființa un Fond de Garantare, conform datelor Profit.ro.
O altă măsură pregătită este introducerea unui avans obligatoriu pentru orice proiect de construcții.
De asemenea, o altă măsură va consta în introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în proporție de 30%, indiferent de sursa de finanțare, și restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului. Dăncilă a mai anunțat că, în sprijinul finanțării sectorului, va fi înființat un Fond de Garantare pentru Construcții, cu o participare a statului de 80% și o participare a firmelor de construcții de 20%.
Totodată, autoritățile din România tocmai au parafat, miercuri, un Memorandum de colaborare în domeniile muncii și protecției sociale cu ministerul de resort din Vietnam, în vederea aducerii de forță de muncă din această țară pe teritoriul național.
SURSA: Profit.ro
FINANTE/BANCI
Deficitul bugetar s- a majorat la 3,3 miliarde lei, în octombrie
Deficitul bugetar a crescut cu 3,3 miliarde de lei în luna octombrie a acestui an, ceea ce a determinat un sold negativ de 20,1 miliarde de lei (2,2% din PIB) pentru bugetul general consolidat la zece luni, faţă de 16,8 miliarde de lei sau 1,77% din PIB la nouă luni, potrivit Economica.net.
Anul trecut în aceeaşi perioadă, bugetul general consolidat se încheia cu un deficit de 6,6 miliarde de lei (0,79% din PIB).
Potrivit Ministerului Finanţelor, încasările din contribuţiile sociale au fost influenţate pozitiv, începând din februarie, de transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, potrivit sursei citate.
Începând cu luna mai, se constantă o îmbunătăţire a colectării veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 9% faţă de realizările aceleiaşi perioade din 2017, ajungând la o valoare de 47,9 miliarde lei pe primele zece luni ale anului în curs. Veniturile din accize au fost în sumă de 23,7 miliarde lei (2,5% din PIB) cu 7,9% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 4,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.
De asemenea, Comisia Europeană a solicitat recent României o ajustare structurală anuală de cel puţin 1% din PIB având în vedere evoluţiile înregistrate ca urmare a lipsei de acţiuni din partea ţării pentru a-şi corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO).
Totodată, Comisia Europeană a atras atenţia că deficitul public al României a crescut de la 0,5% din PIB în 2015 la 2,9% din PIB în 2016 şi este prognozat să ajungă la 3,3% din PIB în 2018, la 3,4% din PIB în 2019 şi la 4,7% din PIB în 2020, cel mai ridicat deficit din UE.
SRSA: Economica.net
Sincu (EY România): Finanțele ar putea să renunțe la eliminarea impozitului pe dividende
Ministerul Finanțelor va pune pe tapet o mulțime de propuneri pentru a ușura viața contribuabililor, precum eliminarea impozitului pe dividende, consolidarea fiscală pentru companii, corectarea inadvertențelor din Codul fiscal etc., dar nu va implementa niciuna dintre ele pe motiv că “nu există spațiu fiscal”, crede Gabriel Sincu, partener asociat EY România, conform unui document privind predicțiile pentru 2019.
„Mai mult, ar putea apărea riscul unor majorări de impozite (un impozit progresiv pentru salariați?), în condițiile în care a fost deja subminată ideea de cotă unică”, a spus Sincu.
Potrivit acestuia, atitudinea agresiv-abuzivă a autorităților fiscale va continua în tot ceea ce înseamnă inspecții fiscale pe fondul unei reduceri accelerate a gradului de conformare voluntară, potrivit Hotnews.ro
„Acest lucru va genera probleme și mai mari contribuabililor, va aglomera și mai mult echipele de soluționare a contestațiilor și instanțelor. Și, ca să încheiem pe un ton optimist, sistemul informatizat de declarare și plată a impozitelor și contribuțiilor sociale pentru persoanele fizice care obțin venituri, altele decât salariile, va fi pus la punct și va reprezenta primul pas spre normalitatea mult dorită în administrarea fiscală românească”, a mai arătat reprezentantul EY.
SURSA: Hotnews.ro
IT&C
Cu ocazia Centenarului, Google a instalat pe Street View cele mai importante monumente din Alba iulia
Pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la unirea României, Google lansează noi imagini Street View și galerii Google Earth dedicate României și evenimentului centenar, potrivit Hotnews.ro.
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și colecțiile sale se deschid astfel vizitatorilor virtuali, prin intermediul imaginilor Street View din interiorul acestuia. De asemenea, Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia poate fi vizitată virtual pe Google Maps. Alături de acestea, Google a publicat o colecție Google Earth dedicată României.
Aceasta este o colecție Google Earth dedicată României, frumuseților acesteia și momentelor care i-au marcat istoria. Sunt disponibile trei galerii: una dedicată frumuseților naturale (Delta Dunării, Cascada Bigar sau Vulcanii Noroioși), a doua, monumentelor construite de mâna omului (Castelul Bran, Castelul Peleș sau Cimitirul Vesel de la Săpânța), iar cea de a treia, unor momente importante din istoria românilor (Sala Unirii de la Alba Iulia, Piața Victoriei din Timișoara sau Cetatea Sarmizegetusa).
SURSA: Hotnews.ro