spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 21-25 ianuarie 2019


Revista presei 21-25 ianuarie 2019

COMPANII, AFACERI
Fond de investiţii de aproximativ 42,7 milioane euro alocate IMM-urilor româneşti
Fondul de investiţii de tip private equity, Black Sea Fund, cu fonduri totale de 42,7 milioane euro, oferă finanţări de până la 4 milioane de euro firmelor româneşti mici şi mijlocii, potrivit Hotnews.ro.
Principalul finanţator al fondului este Fondul European de Investiţii prin Programul Operaţional Regional, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Vor putea primi finanţare firmele româneşti care au o cifră anuală de afaceri între 5 şi 50 de milioane de euro şi care au posibilitatea de a deveni lideri de piaţă în domeniul în care activează, conform sursei citate.
Fondul European de investiții (FEI) este parte a Grupului Bancii Europene de Investitii si este principalul finantator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garantii si microfinantare.
SURSA: Hotnews.ro

Nou fond de 130 milioane Euro, pentru investiții în startupuri din Europa, America și Israel
Axa Venture Partners (AVP), care a investit anterior și în startupul Hackajob, fondat de un român, a strâns un nou fond, de 130 de milioane de euro, prin care va acorda noi finanțări startupurilor de tehnologie din Europa, America de Nord și Israel, potrivit Hotnews.ro.
AVP Early Stage II se va concentra pe investiții în firme de tehnologie înaltă și mai ales pe domeniile fintech (bancar) și digital health (sănătate), a informat, marți, compania de investiții.
Finanțările oferite în stadiul incipient de dezvoltare a startupurilor (early stage) vor fi de până la 6 milioane de dolari fiecare, conform sursei citate.
Platforma de recrutare Hackajob, care folosește inteligența artificială pentru a potrivi candidații cu angajatorii pe baza cunoștiințelor în diferite domenii, a obținut în total investiții de 8 milioane de dolari.
SURSA: Hotnews.ro

IT&C
Furnizorii de internet nu sunt de acord cu ordonanta lacomiei
Furnizorii de servicii de telecomunicatii din Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP) critica aspru ordonanta de urgenta 114/2018, cunoscuta drept ”ordonanta lacomiei” si atrag atentia ca industria va fi lovita de o serie de efecte negative, ca urmare a suprataxarii industriei cu 3% din cifra de afaceri, potrivit Wall-Street.
Suprataxarea vine exact in anul in care Romania pregateste licitatiile pentru innoirea licentelor 3G si 4G, precum si licitatia pentru serviciile 5G.
De asemenea, ANISP anunta ca a solicitat oficial Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea art. 77 pct. 4 din OUG 114/2018. In plus, reprezentantii industriei au trimis o scrisoare catre Directia Generala Retele de Comunicatii, Continut si Tehnologie (DG CONNECT) a Comisiei Europene prin care se solicita sprijinul Comisiei, invocand argumentele sus mentionate, noteaza G4Media.
SURSA: Wall-Street

Energie
RADET intenționează să majoreze tarifele pentru distribuţia energiei
RADET vrea să majoreze tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice furnizate prin puncte termice urbane la un tarif de 167,87 lei pe gigacalorie, conform datelor oferite de Mediafax. Majorarea trebuie însă aprobată în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de săptămâna viitoare.
Potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de săptămâna viitoare, RADET vrea să ajusteze preţurile de alimentare cu energie termică astfel:
„Se aprobă tarifele locale pentru serviciul public de alimentare cu energie termică prin sistemul centralizat de încălzire a Municipiului Bucureşti, după cum urmează: a) tariful pentru transportul şi distribuţia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane, la un nivel de 167,87 lei/Gcal (fără TVA). b) tariful pentru transportul energiei termice pentru consumatorii alimentaţi din circuitul primar, la un nivel de 100,58 lei/Gcal (fără TVA).
De asemenea, potrivit raportului de specialitate a proiectului, creşterea tarifului pentru distribuţie prin puncte termice urbane ar urma să fie de 3,58% faţă de preţul actual, potrivit sursei citate.
SURSA: Mediafax

AUTO
România riscă să fie dată în judecată de Comisia Europeană din cauza taxei auto
România poate ajunge în două luni în fața Curții de Justiție a UE dacă nu restituie taxa auto, potrivit Hotnews.
Comisia Europeană a trimis, joi, un aviz motivat țării noastre pentru că nu asigură rambursarea integrală și imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziționate din alte state membre.
Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, Curtea de Justiţie a UE a considerat că aceste taxe încalcă normele UE (articolul 110 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene – TFUE).
Tot în comunicatul Comisiei se mai precizează faptul că normele româneşti privind restituirea taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenţei şi efectivităţii.
Dacă România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate decide să trimită cazul în faţa Curţii de Justiţie (CJUE).
SURSA: Hotnews

Seful VW: Cerintele UE pentru emisii vor scumpi mașinile
Directorul executiv al grupului Volkswagen, Herbert Diess, a avertizat ca obiectivul propus de Uniunea Europeana pentru emisiile de gaze cu efect de sera pentru anul 2030 este foarte solicitant, iar acest lucru se va simti in pretul modelelor, care vor deveni prea scumpe pentru unii consumatori, conform Wall-Street.
Grupul VW va putea sa respecte emisiile de dioxid de carbon in UE de aproximativ 60 de grame pe kilometru pana in 2030, prin cresterea vanzarilor autovehiculelor sale electrificate la 45% – 50% din volumul total. Dar Diess a avertizat: „Nu sunt sigur cati clienti isi vor permite aceste masini”, scrie Europe Automotive News.

Diess a dat ca exemplu modelele ieftine cu preturi accesibile precum modelul de oras VW Up, care ar putea avea un pret cu aproximativ 3500 euro mai mare, de 14.500 de euro, pentru a fi conform cu obiectivul privind emisiile in 2030. Pretul pentru modelul VW Polo ar putea creste cu 4.000 de euro, a mai spus el.
SURSA: Wall-Street

COMPANII
Grupul Romgaz dorește să pună în funcţiune două centrale noi pe gaze în Ardeal
Două noi centrale termoelectrice pe gaze, în ciclu combinat, vor fi disponibile în zona Transilvaniei, unde este deficit de generare de energie electrică, prima la anul şi a doua în 2022, potrivit ultimelor declaraţii ale conducerii Romgaz, compania de stat care va construi şi opera centralele. În total, vor fi disponibili circa 800 MW.
De asemenea, noua centrală a Romgaz de la Iernut va deveni operaţională anul viitor, a reamintit directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, într-un interviu acordat publicaţiei Financial Intelligence.
Romgaz construieşte deja o centrală nouă, pe gaze, în ciclu combinat, cu o capacitate instalată de 430 MW, investiţie de circa 320 de milioane de euro, despre care se ştie, potrivit Economica.net.
SURSA: Economica.net

















RELATED ARTICLES