spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 14-18 ianuarie 2019


Revista presei 14-18 ianuarie 2019

AUTO
Renault lansează noul Kadjar în România
Renault a anunţat, miercuri, că lansează în România noul SUV Kadjar, la preţuri începând de la 18.600 de euro, TVA inclus, potrivit News.ro.
Noul model a fost dezvăluit în exclusivitate la Salonul Auto de la Paris, iar acum este disponibil şi în România. Lansat în 2015, Kadjar a devenit un model de bază în gama Renault, un produs pentru care au optat deja peste 450.000 de utilizatori din peste 50 de ţări, conform Economica.net.
Noul SUV are un motor 1.3 TCe cu două versiuni de putere: TCe140 GPF ( cuplu de 240Nm la 1600 rpm) şi TCe 159 GPF ( cuplu de 260 Nm la 1750 rpm), ambele disponibile cu o cutie manuală sau cu o cutie automată cu dublu ambreiaj EDC şi o transmisie de tipul 4×2, potrivit News.ro.
În gama diesel, Noul Kadjar propune două motoare echipate cu un sistem selectiv de reducere catalitică (SCR), considerat un sistem eficient de post-tratare a oxizilor de azot (NOx).
Totodată, motorul 1.5 Blue dCi 116 este disponibil cu o cutie de viteze manuală şi este echipat cu „overboost”., iar 1.7 Blue dCi 150, motorizarea diesel de top, este cuplată la o cutie de viteze manuală şi o transmisie 4×4, având o putere mai mare cu 20 CP faţă de modelul precedent, conform surselor citate.
SURSA: Economica.net

ENERGIE
Prețul energiei a atins un nou record
Prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de joi a atins pe piața spot nivelul record de 507 lei/MWh, mai mare cu 2 lei decât precedentul record, înregistrat pe 31 ianuarie 2017, conform Profit.ro.
Producția internă care nu face față consumului, greva de la Complexul Energetic Oltenia și importurile ridicate au contribuit la majorarea prețului cu 21,55% într-o singură zi. Exprimat în moneda euro însă, noul record, de 108,3 euro/MWh, se situează sub cel de pe 31 ianuarie, când prețul de 505 lei/MWh echivala cu unul de 112 euro/MWh.
De asemenea, prețul din România este cel mai ridicat din Europa, fiind cu 17 euro peste cel din Ungaria, cu 57 de euro peste cel din Slovacia și cu 61 de euro peste cel din Cehia, state cu care România este interconectată, potrivit sursei citate.
Opt unități de producție de energie electrică, toate aparținând unor companii de stat sau la care statul este acționar majoritar, s-au aflat în avarie în ultimele două zile. Printre acestea se numără unități de producție de la Turceni, parte a Combinatului Energetic Oltenia (CEO), unde minerii au declanșat un protest spontan, dar și unități de la Iernut sau București.
SURSA: Profit.ro

Prețul electricității pentru clienții casnici rămâne constant în următorii 3 ani
Producătorii de energie electrică cu costuri de producție scăzute (Hidroelectrica, Nuclearelectrica și centralele în cogenerare care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus) vor fi obligați să ofere Furnizorilor de Ultimă Instanță (FUI) energia electrică necesară alimentării tuturor clienților casnici la un preț constând în costul de producție plus un profit reglementat de 5%, precizează un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Nu este însă clar ce se va întâmpla cu clienții casnici care au semnat contracte cu furnizori concurențiali. Dacă ordinul ANRE va conduce la înghețarea actualelor prețuri de pe piața de serviciu universal (fosta piață reglementată), așa cum își propune, deocamdată nu este nicio problemă, contractele aflate în vigoare fiind semnate la prețuri inferioare, conform Profit.ro.
De asemenea, ordinul prevede că „FUI pot solicita la ANRE modificarea cantităților lunare/totale de energie electrică din contractele reglementate, în cazul unor majorări/reduceri de cel puțin 10% ale consumului prognozat pentru clienții proprii casnici cărora le asigură furnizarea de energie electrică la reglementate, ca urmare a migrării acestora”.
SURSA: Profit.ro

Finanțe
România a înregistrat al doilea deficit de cont curent din UE, în trimestrul al treilea
România a înregistrat un deficit de cont curent de 3,2 miliarde de euro, în trimestrul al treilea al anului trecut, al doilea ca valoarea din Uniunea Europeană (UE), arată datele publicate luni de Eurostat – Biroul de Statistică al UE, potrivit Mediafax.
Acesta reprezintă o creștere cu 18,5% față de trimestrul anterior și de 2,5 ori față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cel mai mare deficit de cont curent l-a înregistrat Marea Britanie, de 35,4 miliarde de euro, iar pe locul al treilea au fost, fiecare cu 2,5 miliarde de euro, Franța și Polonia, conform Hotnews.ro.
De asemenea, zona euro a obținut un surplus de cont curent de 76,2 miliarde de euro, o scădere de 20,7% față de trimestrul anterior și de 29,4% față de același trimestru al anului trecut, potrivit sursei citate.
SURSA: Hot news.ro

MACROECONOMIE
Salariul mediu net a crescut la 600 de euro
Câștigul salarial mediu brut pe luna noiembrie 2018 a fost de 4.658 lei, cu 2,8% peste cel din luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.
De asemenea, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,6% şi a ajuns la 2.792 lei, adică a atins în premieră pragul de 600 de euro la cursul mediu al lunii decembrie, în care au fost încasaţi şi cheltuiţi banii câştigaţi, conform Curs de guvernare.
Ajustat cu nivelul preţurilor (53% din media UE, conform celor mai recente date Eurostat) puterea de cumpărare în euro a urcat la 1.123 euro. Adică cei 600 de euro câştigaţi în ţară au avut acelaşi efect, potrivit metodologiei statistice oficiale, cu 1.123 de euro câştigaţi într-o ţară europeană care ar avea preţurile la nivelul mediu ( cea mai apropiată de această situaţie este Italia).
În același timp, salariul real de referinţă (puterea de cumpărare a banilor încasaţi exprimată ca indice raportat la cea din octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizării preţurilor) a urcat semnificativ, cu 5,3 puncte procentuale, până la 198,7%.
SURSA: Curs de guvernare.ro

Sistemul bancar a înregistrat excedent de lichiditate, după 5 luni de stagnare
Sistemul bancar a înregistrat un stoc net zilnic de lichiditate de circa 1,9 miliarde de lei în decembrie 2018, marcând prima lună cu exces de lichiditate după iulie, conform Profit.ro.
Evoluția, confirmată de datele BNR, s-a văzut din scăderea operațiunilor repo, dar și din reducerea dobânzilor din piața monetară interbancară. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Băncile au plasat în decembrie circa 2,53 miliarde de lei (medie zilnică) la facilitatea de depozit a băncii centrale și au luat împrumuturi repo de 0,66 miliarde de lei, situație ce contrastează puternic cu cea apărută în vară, când băncile au fost pe deficit de lichiditate, potrivit sursei citate.
De asemenea, ratele pe termen mai lung, de la 3 luni în sus, au scăzut și ele. Acestea sunt influențate și de perspectivele inflației și a majorărilor de dobândă operate de banca centrală. Cum inflația anuală a scăzut și a intrat în ținta de sus a BNR (de 3,5%), analiștii și-au redus așteptările pentru o majorare a dobânzii cheie de la 2,5% în prezent.
SURSA: Profit.ro

Rata anuală a inflației a scăzut la finalul anului trecut
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în decembrie 2018 la 3,27%, de la 3,43% în noiembrie, în condiţiile în care gazele naturale s-au scumpit cu 16,61% faţă de aceeaşi lună a anului 2017, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În noiembrie 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,43%, de la 4,25% în octombrie, transmite news.ro.
În decembrie 2018, faţă de aceeaşi lună a anului 2017, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,10%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,75%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,44%, potrivit Antena3.
Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în decembrie 2018 faţă de decembrie 2017, cu 4,57%.
SURSA: Antena3

COMPANII
Penny Market a investit in remodelarea retelei de magazine
REWE Romania a finalizat remodelarea a 170 de magazine Penny Market in format Future Store in toata tara prin investitii in valoare de peste 120 milioane de lei, potrivit datelor Wall Street. Procesul de remodelare a fost inceput in martie 2015 si s-a incheiat in luna noiembrie a anului 2018.
Formatul Future Store a fost aplicat fiecarui nou magazin deschis incepand cu 2016, astfel ca, in prezent, toate cele 236 magazine Penny Market din tara sunt construite sub acest format, potrivit sursei citate.
Conceptul Future Store este realizat pe baza unor studii de piata complexe si a avut ca scop principal imbunatatirea experientei de cumparare pentru clientii Penny Market.
“Remodelarea magazinelor in format Future Store a avut un impact pozitiv, iar confirmarea am primit-o chiar de la clientii nostri. Mai mult decat atat, imbunatatirile aduse magazinelor au participat la crearea unor noi locuri de munca prin prisma serviciilor suplimentare pe care le oferim, cum ar fi posibilitatea de a alege produse din vitrine asistate. Vom continua sa investim in imbunatatirea experientei de cumparare pentru cei care aleg sa viziteze magazinele Penny Market,” a declarat Daniel Gross, Director General Penny Market Romania.
Penny Market este conceptul de succes al grupului german REWE si unul dintre cei mai activi retaileri din Romania, cu primul magazin deschis pe piata locala in anul 2005. In prezent, REWE Romania detine 236 de magazine Penny Market la nivel national si activeaza cu un numar de peste 4.300 de angajati.
SURSA: Wall Street




















RELATED ARTICLES