spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 25-29 Septembrie 2017


Revista presei 25-29 Septembrie 2017

BNR: Fluxul net de investiții străine directe în anul 2016 a atins nivelul de 4,517 miliarde de euro

Fluxul net de investiții străine directe în anul 2016 a atins nivelul de 4,517 miliarde de euro, iar soldul final al acestora la 31 decembrie 2016 ajunsese la valoarea de 70,113 milioane euro, potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a României. Astfel, din totalul de 4,517 miliarde de euro, 4,341 miliarde de euro reprezentau aport la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea participațiilor la capitalul întreprinderilor ISD, în valoare de 3,203 miliarde de euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 1,138 miliarde de euro), iar 176 de milioane de euro credit net de la investitorii străini.

Sursa: Economica.net

Val de scumpiri de la 1 octombrie: cresc prețurile energiei electrice, gazelor, carburanților și alimentelor, precum și ratele la credite

Facturile la energie electrică și gaze, precum și prețul carburanților la pompă se vor majora din nou de la 1 octombrie, ceea ce va produce un val de scumpiri în lanț pentru cele mai multe produse și servicii, în special pentru alimente, toate acestea concomitent cu creșterea ratelor la bănci. În ceea ce privește prețul energiei electrice, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a explicat, pentru AGERPRES, că aceasta înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.

Sursa: Agerpres

Banca Transilvania anticipeaza un curs mediu anual de 4,6 lei/euro pentru urmatorii doi ani

Cursul de schimb mediu anual leu/euro va urca in acest an la 4,56 lei/euro, pentru ca in 2018 si 2019 sa ajunga la 4,6 lei/euro, in contextul acumularii riscurilor la adresa stabilitatii macro-financiare si a diferentialului de dobanda in favoarea monedei nationale, considera analistii de la Banca Transilvania. ìIn sfera pietei valutare ne asteptam la consolidare in trimestrele urmatoare (nivel mediu anual pentru EUR/RON de 4,60 in 2018 si 2019, in apropiere de valorile curente), pe fondul incidentei unor forte contradictorii: pierderea de competitivitate, riscurile la adresa stabilitatii macro-financiare, pe de o parte; diferentialul de dobanda (in favoarea RON), pe de alta parte.

Sursa: Ziarul Financiar

Vasilescu (BNR): Romania nu are inca o crestere economica sustenabila

Toate tarile din Uniunea Europeana isi doresc o crestere economica sustenabila, dar pe care Romania inca nu o are, modelul cel mai potrivit pentru noi fiind cel de dezvoltare durabila, a declarat, luni, intr-un forum de specialitate, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR). Oficialul BNR a punctat faptul ca, in 2008, Romania a avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, insa la un an distanta a inregistrat un recul semnificativ, pana la—7,1%. „In 2008, Romania a realizat o crestere de 8,5%, cea mai mare viteza de crestere din Uniunea Europeana in acel timp, dar in trimestrul IV tara deja intrase in criza. Doua aspecte sunt de semnalat in legatura cu asta, si anume viteza de crestere care continua.

Sursa: Agerpres

Increderea analistilor CFA in economia romaneasca s-a redus puternic in august, pentru a treia luna la rand

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a scazut puternic in august cu 9 puncte fata de luna precedenta, la 50,7 de puncte, in special ca urmare a perceptiei inrautatite asupra modului in care va evolua economia in urmatorul an, arata datele publicate de CFA, conform News.ro. Indicatorul CFA Romania de incredere macroeconomica, lansat in 2011, masoara anticipatiile analistilor financiari privind activitatea economica in Romania pentru urmatoarele 12 luni, scrie News.ro

Sursa: Economica.net

Deficitul bugetar s-a adancit la 6,5 miliarde lei, dupa primele opt luni, dublu fata de anul trecut

Deficitul bugetar s-a adancit in primele opt luni ale acestui an la 6,5 miliarde lei respectiv 0,78% din PIB, fata de deficitul de 3,1 miliarde lei, respectiv 0,41% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2016, au anuntat Finantele. In timp ce veniturile s-au majorat cu aproape 9%, la 160,4 miliarde lei, cheltuielile au crescut cu 11%, la 166,9 miliarde lei. Veniturile bugetului general consolidat au reprezentat 19,2% din PIB. Au scazut atat veniturile din TVA, cu 1,7% fata de primele opt luni ale anului 2016, cat si incasarile din accize, fiind cu 5,2% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Si incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 6,4%.

Sursa: Adevarul

ROBOR, LA UN NOU MAXIM – Cresc dobanzile la credite

Indicele ROBOR (care reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele) a inregistrat, ieri, un nou maxim al ultimelor 22 de luni, ajungand la valoarea 1,14%, in conditiile in care pe 6 noiembrie 2015 a fost 1,15%. Potrivit Finzoom, daca ROBOR va ajunge la cresterile estimate de analisti, la sfarsitul anului curent, pentru un credit Prima Casa de 50.000 euro, pe 30 ani, un client va plati o rata de 988 de lei, iar la sfarsitul anului viitor (decembrie 2018), rata va creste cu 164 lei (cu 18% mai mult decat in 2016) in mai putin de un an si jumatate. Analistii CFA au anuntat in acest an ca se asteapta la cresteri de dobanda.

Sursa: Bursa

Romania, Bulgaria, Austria si Ungaria si-au asumat, printr-un memorandum semnat la Bucuresti, ca vor finaliza proiectul BRUA

Proiectul gazoductului BRUA va fi finalizat in toate cele patru state implicate, conform unui memorandum de intelegere semnat joi la Bucuresti, a declarat ministrul roman al Energiei, Toma Petcu, intr-o conferinta de presa. „Suntem intr-o faza foarte avansata cu proiectul BRUA. Am emis autorizatia de construire, avem proceduri in derulare pentru atribuirea lucrarilor de construire, pentru partea de proiectare si partea de echipamente pentru statii au fost semnate deja contractele si urmeaza ca in decembrie sa fie semnate contractele pentru partea de executie si este in procedura de a fi finalizata achizitia de conducta”, a spus Petcu.

Sursa: Agerpres

Grupul agricol Carmistin confirma informatiile Profit.ro privind cumpararea complexului Avicola Targu Jiu

Grupul agricol Carmistin confirma, la solicitarea presei, informatiile Profit.ro privind preluarea complexului de crestere a pasarilor Avicola Targu Jiu, anuntand totodata ca va investi 20 de milioane de euro in modernizarea acestuia. Grupul confirma totodata ca va selecta sute de angajati din Gorj, pana la sfarsitul acestui an. „In urma solicitarilor primite din partea presei, grupul agricol Carmistin, specializat in productia, procesarea si comercializarea carnii, anunta preluarea tuturor fermelor, platformelor si abatorului detinute de Avicola Targu Jiu.

Sursa: Profit.ro

Vanzarile H&M in Romania au crescut cu 14% la noua luni, avans dublu fata de media cresterii la nivel mondial

Retailerul suedez H&M, prezent in Romania din 2011, a avut vanzari de 1,72 miliarde de coroane suedeze (179,4 milioane euro) pe piata locala in primele noua luni ale anului fiscal (1 decembrie 2016 – 31 august 2017), in crestere cu 14% fata de perioada similara a anului anterior. In lei, H&M Romania a reusit o crestere a vanzarilor, incluzand TVA, de 12%, potrivit raportului financiar al grupului. H&M avea, la finele lunii trecute, 55 de magazine pe piata locala, din care 5 au fost deschise anul acesta. La nivel mondial, vanzarile H&M au crescut cu 7% in perioada decembrie 2016 – 31 august 2017, la 173,3 miliarde de coroane suedeze (18 miliarde euro).

Sursa: Profit.ro

Feliciu Paraschiv, Paco Supermarkets, despre lupta dintre retailerii moderni si cei traditionali: Nu mor caii cand vor cainii

Orientarea marilor retele internationale catre comertul de proximitate afecteaza retailerii traditionali, insa acestia din urma prezinta niste avantaje care ii ajuta sa ramana in continuare un segment important din piata, precum lipsa birocratiei, luarea deciziilor de pe o zi pe alta sau plata marfii la livrare. “Lupta exista atata timp cat traditional trade mai are 40% din piata. Insa nu mor caii cand vor cainii”, a declarat Feliciu Paraschiv, proprietarul Paco Supermarkets. Feliciu Paraschiv a fondat businessul de proximitate Paco in urma cu 20 de ani si a ajuns sa detina astazi o retea de zece magazine in judetul Vrancea, ce numara afaceri de 15 milioane euro anul trecut.

Sursa: Wall-Street.ro

Editura Polirom si-a crescut afacerile cu 8% in S1 si a publicat 160 de titluri de carti

Editura Polirom din Iasi, una dintre cele mai mari din tara, infiintata in 1995 si condusa de Silviu Lupescu, a finalizat primul semestru din acest an cu o cifra de afaceri in crestere cu 8% fata de perioada similara a anului trecut. „A fost o crestere legata in primul rand de pretul mediu, plus 10,7%, si apoi de volumul vanzarilor. Targurile de carte au fost mai numeroase, acestea aparand ca raspuns la inchiderea multor librarii medii si mici din tara. Astfel, au crescut atat indicele de incasare, cat si viteza de rotatie a banilor. Totusi, putem vorbi inca de un echilibru intre online si librariile traditionale“, a spus Silviu Lupescu, directorul general al editurii Polirom. El a mai precizat ca editura a publicat 160 de titluri in primul semestru din acest an.

Sursa: Ziarul Financiar

Romgaz (SNG) primeste in concesiune 62 de zacaminte de gaze

Guvernul a aprobat in sedinta din 27 octombrie trecerea mai multor zacaminte de gaze naturale in concesiunea Romgaz, dupa ce volumul initial de rezerve dovedite a fost marit ca urmare lucrarilor de investitii executate. “Pentru un numar de zacaminte comerciale de gaze naturale guvernate de acorduri petroliere, volumul initial de rezerve dovedite a fost marit ca urmare a lucrarilor de investitii executate. In consecinta, durata necesara pentru valorificarea acestora este mai mare decat cea estimata initial (care era sub limita legala de 30 de ani prevazuta in Legea Petrolului nr.238/2004)”, a anuntat Romgaz.

Sursa: Wall-Street.ro

Alro Slatina (ALR), investitii de 16 milioane dolari in prima jumatate a anului

Compania Alro, detinuta de miliardarul rus Vitali Machitski, a finalizat in S1 2017 investitii in valoare de 16 milioane dolari atat pe segmentul aluminiului primar, cat si pe cel al aluminiului procesat. Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) vizeaza livrarile de aluminiu cu valoare adaugata foarte mare, pentru industria auto si aeronautica, precum si cresterea eficientei energetice. In acest scop, compania a demarat la inceputul acestui an 20 de proiecte de investitii in valoare totala de aproape 41 milioane dolari.

Sursa: Profit.ro

Nuclearelectrica (SNN) a aprobat demararea primei faze a proiectului de retehnologizare a Unitatii 1 a CNE Cernavoda

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Nuclearelectrica a aprobat, in sedinta de joi, demararea fazei I a strategiei pentru proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda, proiectul fiind repus pe ordinea de zi la solicitarea actionarului majoritar, Ministerul Energiei. Potrivit unui comunicat al SN Nuclearelectrica, remis joi AGERPRES, faza 1 a proiectului de retehnologizare va include activitatile necesare asigurarii functionarii Unitatii 1 pentru o perioada de 30 de ani, adica extinderea numarului de ore de functionare la putere nominala suplimentar celor 210.000 de ore estimate initial prin proiect.

Sursa: Economica.net

Cine este in spatele chinezilor care au ajuns sa detina o parte din Rafinaria Petromidia si reteaua de benzinarii Rompetrol: Armata Republicii Populare Chineze, fosti spioni si militari de top. Care sunt legaturile cu Moscova si influentul grup petrolier Rusesc Rosneft

♦ Compania CEFC cumpara Europa de Est bucata cu bucata si intoarce privirile dinspre Bruxelles spre Beijing. O companie obscura, ascunsa de lumina reflectoarelor, cu legaturi cu Armata Republicii Populare Chineze, si care functioneaza ca un instrument strategic al presedintelui Xi Jinping, a reusit sa ajunga principalul jucator chinez din fostul bloc sovietic, cumparand active pe banda rulanta si reusind sa refaca legaturile dintre Moscova si Beijing, scrie Financial Times.

Sursa: Ziarul Financiar

Caroli Foods, preluat recent integral de Sigma Alimentos din Mexic, contracteaza un credit de 23 milioane euro de la BCR si BRD pentru extinderea productiei

Caroli Foods Group, unul dintre cei mai mari producatori alimentari din Romania, imprumuta 23 de milioane de euro printr-un credit sindicalizat de la BCR si BRD pentru extinderea facilitatilor de productie, achizitia de noi echipamente si finantarea capitalului de lucru. BCR si BRD au cote egale in imprumutul de tip club-deal, iar BCR are rolul de coordonator. Caroli Foods Group, lider pe piata mezelurilor si al doilea jucator in top-ul producatorilor de carne, controlat pana la inceputul lunii septembrie de familia libaneza El Solh, a fost preluat, recent, integral de compania multinationala Sigma Alimentos, cu sediul in Mexic. Sigma detinea deja 49% din actiuni prin Campofrio Food Group.

Sursa: Profit.ro

ExxonMobil continua pregatirile pentru extractia gazelor din Marea Neagra. Americanii au pus deoparte 50 milioane dolari pentru sonde subacvatice

Gigantul petrolier american ExxonMobil, partenerul OMV Petrom la concesiunea de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagra, vrea sa cumpere pana la 12 sisteme de capete de sonda, plus asistenta tehnica, pentru forajul offshore de pe perimetrul respectiv si activitatile conexe acestuia, pregatind in acest scop suma maxima de 50 milioane dolari, TVA inclusa. Valoarea totala a contractului este estimata de ExxonMobil intre 45,2 si 50 milioane dolari cu tot cu TVA, respectiv intre 38 si 42 milioane dolari fara TVA.

Sursa: Profit.ro

Adrian Viman, fost Kaufland tatoneaza intoarcerea pe piata romaneasca la carma discounterului Aldi

Executivul roman Adrian Viman (46 de ani) negociaza intoarcerea in Romania pentru a pregati intrarea discounterului german Aldi pe piata locala, potrivit surselor din piata. Pana la inchiderea editiei Viman nu a putut fi contactat. Ziarul Financiar a scris in urma cu cateva luni ca nemtii de la Aldi, un gigant cu 10.000 de magazine si afaceri de 50 mld. euro anual, fac astfel primii pasi in comertul alimentar local. Discounterul german a inceput procesul de recrutare a echipei locale de management, acesta fiind un prim pas care marcheaza intentia retailerului de a intra pe piata din Romania.

Sursa: Ziarul Financiar

Productia brandului de apa minerala Zizin a crescut cu 20% in S1 2017. Am investit mai mult in acest brand si am renuntat la contractele de marca proprie

Apemin ZIZIN, unul dintre cei mai mari zece imbuteliatori de apa minerala naturala, a avut in primul semestru o productie mai mica cu 8% fata de perioada similara a anului trecut pe fondul renuntarii de catre companie la o parte dintre contracte pentru realizare de marci proprii pentru retelele de magazine. Pe de alta parte, brandul companiei – ZIZIN – a avut o evolutie pozitiva din punctul de vedere al productiei realizate, conform informatiilor furnizate de producatorul din Brasov.

Sursa: Ziarul Financiar



RELATED ARTICLES