spot_img
AcasăEconomieRusia a înregistrat în noiembrie cea mai mare producţie de petrol după...


Rusia a înregistrat în noiembrie cea mai mare producţie de petrol după căderea URSS

Rusia a înregistrat în luna noiembrie cea mai mare producţie de petrol de după căderea Uniunii Sovietice şi un nivel maxim al ultimilor aproape 30 de ani, pe care o va folosi ca referinţă în reducerea producţiei decisă săptămâna aceasta împreună cu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), relatează Reuters.

Rusia s-a angajat să reducă gradual producţia cu 300.000 de barili pe zi în prima jumătate a anului 2017, în cadrul acordului cu ceilalţi mari producători de ţiţei, în scopul susţinerii cotaţiilor bursiere, informează News.ro.

În noiembrie, producţia de ţiţei a Rusiei a urcat la 11,21 milioane de barili pe zi, în medie, cel mai înalt nivel de după prăbuşirea URSS, în 1991, arată datele publicate de Ministerul Energiei.

Comparativ cu luna august, luna de dinanintea acordului preliminar de la Alger dintre OPEC şi Rusia, producţia rusească de petrol a crescut cu 500.000 de barili pe zi.

Potrivit acordului definitiv de săptămâna aceasta, primul dintre OPEC şi Rusia după 2001, au fost fixate ţinte de reducere a producţiei pentru fiecare ţară, iar aproape toţi membrii OPEC au căzut de acord ca luna octombrie 2016 să fie luna de referinţă, de la care se calculează reducerile.

Însă Rusia va folosi luna noiembrie sau decembrie, în cazul unei producţii şi mai mari, ca lună de referinţă de la care va efectua scăderea producţiei, deoarece producţia din luna octombrie a fost cu 10.000 de barili pe zi mai mică decât cea din noiembrie, potrivit declaraţiilor ministrului rus al Energiei, Aleksandr Novak, citate de Reuters.

„Vârful producţiei zilnice din noiembrie a fost de 11,231 milioane barili. Toate acordurile noastre vor fi stabilite pe baza acestui nivel”, a spus Novak.

Pentru luna decembrie, Rusia estimează o creştere a producţiei medii de petrol la 11,3 milioane de barili pe zi.RELATED ARTICLES