spot_img
AcasăEuropaPolonia a construit cea mai mare unitate termoelectrică pe cărbune din Europa


Polonia a construit cea mai mare unitate termoelectrică pe cărbune din Europa

 

În ciuda tendinței de majorare a producției de „energie verde” de pe plan mondial, Grupul energetic polonez Enea a inaugurat la Kozienice o nouă unitate cu capacitatea de 1.075 MW pe bază de cărbune, cea mai mare de acest tip din Europa.

Proiectul și realizarea aparțin firmei japoneze Mitsubishi Hitachi Power Systems, iar investiția s-a ridicat la 1,5 miliarde de euro. Unitatea este și cea mai modernă din Europa încadrându-se în standardele de mediu. Consumul este estimat la trei milioane de tone de cărbune pe an, furnizat în cea mai mare parte de către mina Bogdanka, din sud-estul Poloniei.

Construită în ultimii cinci ani de firma japoneză, noua unitate B11 a costat 6,4 miliarde zloţi (1,5 miliarde de euro) şi respectă cele mai stricte standarde de mediu ale Uniunii Europene (UE). Unitatea va utiliza trei milioane de tone de cărbune pe an, provenite în principal de la mina Bogdanka, din sud-estul Poloniei.

Aceasta este cea de a 11-a unitate construită la termocentrala de la Kozienice şi va puterea instalată a acestei centrale la aproximativ 4.000 de MW, prelungind de asemenea durata de viaţă a acestei centrale cu cel puţin patru decenii.

Cărbunele constituie baza sistemului energetic polonez. Aproximativ 100.000 de persoane lucrează în sectorul cărbunelui din Polonia, ţară unde 90% din energia electrică este produsă în termocentrale pe lignit. Cea mai mare termocentrală pe bază de lignit din Polonia, situată la Belchatow (centru), are o capacitate de aproape 5.300 de Megawaţi, ceea ce o plasează printre primele trei centrale de acest fel din lume.

În timp ce în Uniunea Europeană ponderea cărbunelui în producţia de electricitate este în scădere, guvernul conservator de la Varşovia susţinut de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) şi-a declarat sprijinul pentru cărbune, chiar dacă este vorba de un combustibil fosil puţin compatibil cu conceptul de energie verde.

Guvernul de la Varşovia a frânat construcţia de centrale eoliene şi a amânat luarea unei decizii cu privire la construcţia primei centrale nucleare din Polonia.RELATED ARTICLES