spot_img
AcasăEuropaProteste în Barcelona după arestarea a 13 membri ai Guvernului regiunii separatiste


Proteste în Barcelona după arestarea a 13 membri ai Guvernului regiunii separatiste

Mii de catalani au luat cu asalt străzile Barcelonei după ce 13 membri ai Guvernului acestei regiuni au fost arestați. Aceștia își propuseseră să organizeze un referendum pe tema autodeterminării ce fusese interzis de justiție, iar președintele catalan a acuzat Madridul că impune de facto starea de urgență.

O purtătoae de cuvânt a Gărzii Civile a declarat pentru AFP că au avut loc 13 arestări ale unor reprezentanţi de rang înalt din cadrul Guvernului Cataloniei şi 22 de percheziţii, în cadrul unor operaţiuni efectuate de forţele de ordine pentru împiedicarea susținerii referendumului de pe 1 octombrie.

Conform AFP, Garda Civilă a confiscat milioane de buletine de vot la Bigues (45 de kilometri de Barcelona).

„Guvernul a suspendat de facto autonomia Cataloniei şi a aplicat de facto o stare de urgenţă”, a declarat preşedintele catalan Carles Puigdemont, acuzând Guvernul spaniol că este „totalitar” şi încalcă „drepturile fundamentale”.

„Cu toţii suntem obligați să respectăm legea”, a spus anterior, la Madrid, prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy, în timpul unei sesiuni parlamentare, în care un grup de aleşi catalani au părăsit hemiciclul.

Guvernul catalan a confirmat arestarea mâinii drepte a vicepreşedintelui Oriol Junqueras, Josep Maria Jove, secretarul general al vicepreşedinţiei.


RELATED ARTICLES