Premierul Tudose: Proiectul privind Fondul Suveran de Investitii va fi trimis in septembrie la Parlament
Premierul Mihai Tudose a declarat, marti, ca proiectul de lege privind Fondul Suveran de Investitii urmeaza sa fie trimis in septembrie, in Parlament, dupa o ultima discutie la nivel politic in PSD. In prima sedinta de Guvern, in iulie, am aprobat proiectul de lege de infiintare si l-am trimis la Ministerul de Finante. Fondul va functiona in coordonarea Ministerul de Finante, fiind un instrument financiar pana la urma. Ministerul de Finante a intreprins demersurile pentru aprobarea de la Bruxelles. Vorbim la general despre Bruxelles, de toate institutiile financiare de acolo. Asteptam raspunsul. Termenul este in jur de 60 de zile. Este o conditie obligatorie pentru ca altfel ne baga pe deficit. Nu vom sta insa degeaba sa asteptam raspunsul de la Bruxelles. In septembrie o sa mai avem discutie cu colegii si la nivel politic, cu partidul, si il vom trimite la Parlament’, a afirmat Tudose, intr-un interviu acordat RTV.
Sursa: Economica
Plata defalcata a TVA intra in vigoare obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Optional, firmele o pot aplica de la 1 octombrie si vor primi facilitati pentru asta
Plata defalcata a TVA va fi aplicata pbligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2018, a anuntat ministrul finantelor in sedinta de guvern de miercuri. Acesta a precizat ca, optional, firmele pot sa aplice sistemul si de la 1 octombrie anul acesta, lucru pentru care vor primi facilitati fiscale. Astfel, companiile care opteaza pentru introducerea anticipata a platii defalcate a TVA vor beneficia de o reducere la impozitul pe profit de 5 procente. In plus, firmele care nu au obligatiile fiscale la zi vor beneficia de scutirea de penalitati daca achita TVA-ul datorat.
Sursa: Hotnews
Numărul şomerilor a urcat în iulie la peste 477.000, nivel maxim al ultimelor patru luni. Faţă de aprilie, numărul românilor care caută de lucru a crescut cu 32.000, arată datele revizuite ale INS
Numărul şomerilor din România a înregistrat o creştere importantă în a şaptea lună a acestui an, cu 17.013 faţă de luna precedentă, până la 477.718, nivel maxim al ultimelor patru luni, chiar iar rata şomajului a crescut la 5,2%, arată datele revizuite semnificativde Institutul Naţional de Statistică (INS), publicate joi. Odată cu publicarea datelor pe lua iulie, INS a revizuit semnificativ datele privind numărul şomerilor din perioada aprilie-iunie. Astfel, noile date arată că, în luna aprilie, în România s-a atins un număr minim-istoric de 445.320 şomeri, iar rata şomajului a fost de 4,8%, în condiţiile în care datele provizorii pe aprilie indicau 470.887 şomeri şi o rată a şomajului de 5,3%.
Sursa: News.ro
COFACE: „Numărul insolvenţelor a ajuns în primul semestru la nivelul minim al ultimilor zece ani”
Numărul insolvenţelor a ajuns în prima jumătate a acestui an la un nivel minim al ultimilor zece ani, însă pierderile generate creditorilor se află la cel mai ridicat nivel din perioada analizată, potrivit unui comunicat de presă al Coface. Conform sursei, numărul insolvenţelor din primul semestru, de 4.442 de proceduri noi, este similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, însă numărul de companii cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro care au intrat în insolvenţă în intervalul analizat a crescut cu 20%, la 180.
Sursa: Bursa
Populaţia României a scăzut cu 122.000 de persoane anul trecut, din cauza emigraţiei intense şi declinului demografic. România mai avea 19,64 milioane de locuitori la 1 ianuarie 2017
Populaţia rezidentă în România a scăzut în 2016 cu 122.000 de persoane, ritm accelerat faţă de cel din anul precedent, principala cauză fiind emigraţia tot mai intensă, la care s-a adăugat declinul demografic, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). La 1 ianuarie 2017, populaţia rezidentă în România număra 19,638 milioane persoane, arată statisticile oficiale. Anterior, la 1 ianuarie 2016, populaţia rezidentă era de 19,76 milioane persoane. Declinul din 2016 este mai mare decât cel înregistrat în 2015, când populaţia rezidentă în România a scăzut cu 110.700 de persoane.
Sursa: News.ro
Liviu Dragnea: Nu există un demers guvernamental pentru adoptarea monedei euro în 2022. Nu cred că a început cineva o asemenea aventură
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că deşi este o dorinţă firească adoptarea monedei euro nu crede că „a început cineva o asemenea aventură”, întrucât pentru a fi un proiect asumat trebuia să existe o analiză a majorităţii, a Parlamentului, a BNR, a Guvernului şi o discuţie cu Preşedinţia. „E o dorinţă, o dorinţă firească. Ca să vorbim de un proiect asumat, trebuia să fie o analiză serioasă a majorităţii, a întregului Parlament, a BNR, a Guvernului, o discuţie cu Preşedinţia, este o dorinţă a noastră a tututor, dar nu este un proiect foarte uşor şi nu ne putem juca cu el, adică nu putem să avansăm termene doar de dragul de a avansa termene”, a spus Liviu Dragnea, chestionat dacă există vreun proiect asumat pentru posibila adoptare a monedei euro în 2022.
Sursa: Adevarul
Vanzarile de produse dermatocosmetice au crescut cu 25% in al doilea trimestru
Vanzarile de produse dermatocosmetice au inregistrat in al doilea trimestru din 2017 o crestere cu 25% fata de nivelul din primele trei luni ale acestui an, de la 50,9 milioane de lei, la 63,6 milioane de lei, potrivit unui comunicat remis astazi ECONOMICA.NET de catre Asociatia Romana a Producatorilor de medicamente fara prescriptie, suplimente alimentare si dispozitive medicale. Piata de produse OTC din Romania, care include medicamentele eliberate fara prescriptie medicala, suplimentele alimentare si dispozitivele medicale pentru ingrijire personala, a scazut cu aproximativ 7% in al doilea trimestru din 2017 fata de primele trei luni ale acestui an, conform datelor Cegedim.
Sursa: Economica.net
Piata de produse OTC a scazut in al doilea trimestru cu 7%
Piata de produse OTC din Romania, ce include medicamentele fara prescriptie medicala, suplimentele alimentare si dispozitivele medicale pentru ingrijire personala, a scazut cu aproximativ 7% in al doilea trimestru al anului, fata de primele trei luni ale anului, conform unui raport transmis marti de compania de cercetare Cegedim. Totusi, conform sursei citate, in pofida acestei scaderi, vanzarile aferente trimestrului doi au fost cu 19,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut. In intervalul acesta, segmentul de piata a inregistrat o evolutie moderata la nivelul acestor categorii de produse, cu schimbari semnificative doar la nivelul categoriei „raceala, gripa si alergii”, vanzarile din aceasta categorie scazand cu 38% fata de primul trimestru al anului.
Sursa: Capital.ro
Continental extinde centrul de cercetare-dezvoltare din Sibiu si mai angajeaza 1.000 de oameni
Compania Continental Automotive Systems, subsidiara locala a concernului german Continental, a ajuns in prezent la 3.800 de oameni in locatia de la Sibiu, dintre care 1.000 sunt angajati ai centrului de inginerie. In urmatorii ani, la Sibiu va fi construita o noua cladire destinata activitatii de cercetare si dezvoltare, formata din birouri si laboratoare cu o suprafata de aproximativ 12.000 mp, iar echipa urmeaza sa creasca cu circa 1.000 de oameni. La centrul de inginerie Continental de la Sibiu sunt dezvoltate in prezent proiecte inovative care vizeaza cele mai noi tendinte din industria automotive.
Sursa: Ziarul Financiar
Valoarea de piata a companiilor romanesti listate pe piata reglementata a BVB a depasit 20,2 miliarde euro
Valoarea de piata a companiilor romanesti listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a depasit, la 31 iulie, nivelul de 20,2 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat de presa al operatorului pietei de capital remis, marti, AGERPRES. „Valoarea companiilor romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti a crescut cu aproape 8 miliarde de euro in doar patru ani”, a declarat presedintele BVB, Lucian Anghel.
Sursa: Agerpres
11.000 de investitori au peste 20.000 de euro in conturi la BVB, plus 30% fata de 2015
♦ Numarul conturilor mai mari de 20.000 de euro, plafonul maxim de compensare, a urcat cu 30% din 2015 incoace ♦ „Exista participanti la piata care au atins si chiar depasit in trimestrul II 2017 valoarea intermediata in trimestrul II din 2007”, explica BVB ♦ Totalul conturilor la finele lunii iunie era de 62.100 ♦ Spre comparatie, la bursa de la Varsovia sunt 1,4 milioane de conturi deschise, din care in primul semestru au fost active 180.000 de conturi, adica cele cu cel putin o tranzactie in ultimele sase luni. Circa 11.170 de conturi de tranzactionare cu o valoare mai mare de 20.000 de euro, plafonul maxim de compensare, figurau la finele primului semestru in statisticile Fondului de Compensare a Investitorilor, plus 30% fata de 2015.
Sursa: Ziarul Financiar
Nemtii de la PMG Sinter investesc 10 milioane de euro intr-o fabrica la Ghimbav
Brasovul atrage in continuare investitorii germani. Nemtii de la PMG Sinter au semnat contractul cu conducerea Parcului Industrial Brasov pentru o hala de 5.500 de metri patrati, urmand sa investeasca zece milioane de euro. Compania germana va produce piese sinterizate pentru cutiile manuale. Potrivit unor surse din piata, compania ar vrea sa angajeze aproximativ 50 de persoane. Noua hala va fi livrata in prima parte a anului viitor, urmand ca productia sa inceapa imediat. Aceasta va fi cea de-a opta fabrica a grupului german, care mai detine o fabrica la Fussen, in Germania, unde isi are si sediul principal, trei fabrici in Spania, doua in Statele Unite si una in China.
Sursa: Bursa
Liderul modial in recuperarea despagubirilor cauzate de intarzierile companiilor aeriene intra pe piata romaneasca
AirHelp, liderul modial in recuperarea despagubirilor cauzate de intarzierile companiilor aeriene, va intra oficial pe piata romaneasca, urmand sa-si deschida un birou in luna septembrie, au declarat pentru Profit.ro surse din turism. Astazi, un turist al carui avion intarzie mai mult de patru ore poate cere despagubiri intre 100 si 600 de euro de la compania aeriana. AirHelp a recrutat deja un country manager pentru Romania in aceasta luna si va intra pe piata din septembrie, luna la jumatatea careia va organiza si o lansare oficiala, mai spun sursele citate. Romania va deveni, astfel, a 16-a tara in care Air Help are birouri, desi zborurile care ajung aici nu sufera, de obicei, intarzieri foarte mari.
Sursa: Profit.ro
De la lider, la locul patru: Tarom pierde batalia cu low-costul
Compania nationala Tarom va incheia 2017 nu doar pe pierderi, ci si pe locul patru in topul operatorilor aerieni care au transportat cei mai multi pasageri in si dinspre Romania. Ryanair, care anul trecut sufla in ceafa Tarom, va depasi anul acesta compania nationala. Compania nationala Tarom a pierdut in ultimii zece ani pozitia de lider pe piata romaneasca. Daca in 2006 a avut o cota de piata de 33,6%, aceasta s-a redus la 19,9% in 2016. Wizz Air a fost prima companie aeriana straina care a depasit operatorul national la numarul de pasageri transportati in 2015. Iar 2016 a insemnat pentru Tarom un loc in minus: Blue Air a trimis compania pe locul trei, dupa ce a anuntat ca a transportat 3,6 milioane de pasageri.
Sursa: Economica.net
Cum se vede cresterea salariilor in comert: ponderea marcilor private a scazut pentru prima data in ultimul deceniu
♦ Ponderea marcilor private in totalul pietei de FMCG a ajuns la finalul primului trimestru din 2017 la 15,3%, in scadere cu 0,3% comparativ cu perioada similara din anul anterior ♦ Cresterea economiei, a salariilor si implicit a puterii de cumparare a dus la primul declin al cotei de piata inregistrat de produsele marca privata dupa mai bine de un deceniu de cresteri sustinute.Cristina Rosca. Piata de FMCG, respectiv de produse de bunuri de larg consum, este evaluata la 17-18 mld. euro anual, astfel ca vanzarile de marci private pot fi estimate la 2,6-2,7 mld. euro anual, potrivit calculelor ZF. Vanzarile totale ale acestor produse – Pilos (brandul Lidl), Aro (Metro Cash & Carry) sau 365 (Mega Image) – au crescut ca valoare pentru ca si piata FMCG a crescut anul trecut, insa ponderea lor in total este in declin.
Sursa: Ziarul Financiar
Producatorul de mezeluri Caroli a avut o crestere a vanzarilor de 15% in S1, sustinuta de noile produse
Piata de carne procesata (mezeluri) se ridica anual la aproximativ 160.000 de tone, impartite aproximativ in mod egal intre comertul modern si cel traditional. Caroli Foods Group, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala a mezelurilor, a incheiat primul semestru cu vanzari mai mari cu peste 15% fata de perioada similara a anului trecut, conform informatiilor furnizate de companie. Astfel, businessul companiei a ajuns in prima jumatate a anului la peste 260 milioane de lei, avand in vedere ca reprezentantii companiei au anuntat anterior ca afacerile companiei s-au situat la 229 milioane de lei in primul semestru din 2016.
Sursa: Ziarul FInanciar
Afacerile operatorilor locali de telecom in trim. II: Orange, Digi si UPC au avut cele mai mari cresteri
Orange – liderul pietei locale de telefonie mobila – si companiile de cablu RCS&RDS si UPC au inregistrat in al doilea trimestru din acest an cele mai mari rate de crestere ale numarului de clienti si ale unor categorii de venituri, arata datele raportate de operatori pentru perioada mentionata. Cele mai mari rate de crestere au fost inregistrate de compania de cablu RCS& RDS, care continua sa creasca intr-un ritm sustinut pe acest segment: un avans de 15% al numarului de clienti, de 25% al venitului mediu lunar pe client si de 43% al veniturilor din servicii, conform datelor raportate de operator pe bursa. RCS&RDS si-a relansat in 2014 oferta comerciala de telefonie mobila, pe fondul reducerii tarifelor de interconectare de catre Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Sursa: Ziarul Financiar
Detinerile statului la 27 de companii vor trece la Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii
- Transferul pachetelor de actiuni din portofoliul statului la FSDI presupune o scadere anuala a veniturilor bugetare de 2 miliarde lei
- Totalul participatiilor statului la cele 27 de companii, calculat in 2015, pe baza activelor la valoarea lor nominala, se ridica la 45 miliarde lei, urmand sa fie facuta o reevaluare a acestora
Un numar de 27 de companii urmeaza sa treaca din portofoliul statului in cel al Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), dupa infiintarea acestei noi structuri. „Tehnic, este un fel de privatizare, o trecere a acestor pachete de actiuni de la statul public la statul privat”, explica reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP), prin care statul va controla FSDI, ca unic actionar.
Sursa: Bursa
IN PRIMUL SEMESTRU – Profit in scadere cu 64,14% pentru Santierul Naval Constanta (SNC)
Santierul Naval Constanta (SNC) a inregistrat un profit net de 4,64 milioane de lei, in primele sase luni ale anului, cu 64,14% mai mic fata de perioada similara din 2016, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Cifra de afaceri a fost de 49,46 milioane de lei, la 30 iunie, in scadere cu 46,31%. Conform companiei, veniturile din exploatare au fost de 95,95 milioane de lei, in crestere cu 10%, in intervalul analizat. La jumatatea anului, societatea avea datorii de 205,75 milioane de lei. Din totalul acestora, peste 80% o reprezinta avansuri incasate de la clienti pentru proiectele aflate in curs de executie. Reprezentantii societatii au mai precizat ca, din totalul investitiilor aprobate pentru anul 2017, de peste 3 milioane de euro, in semestrul I, s-au finalizat si pus in functiune investitii in valoare de circa 3 milioane de lei.
Sursa: Bursa