Uniunea Europeană a aprobat planul de 5,4 miliarde de euro al statului italian de salvare al celei de-a patra cea mai mare bancă din Italia, Monte dei Paschi di Siena, majorând suma totală alocată de autoritățile de la Roma pentru susținerea băncilor cu probleme la peste 20 de miliarde de euro, informează Reuters.
În afară de Grecia, Europa nu a fost afectată de astfel de măsuri majore de salvare de la criza financiară încoace, acest episod ridică însă preocupări politice cu privire la utilizarea în continuare a fondurilor publice pentru a elimina pierderile la băncile care au fost conduse prost, în ciuda introducerii unor noi norme UE menite să prevină tocmai acest lucru.
Într-o declarație de marți, autoritățile de reglementare a ajutoarelor de stat din UE au declarat că Roma ar putea aloca ajutorul de 5,4 miliarde de euro către Monte dei Paschi după ce banca a acceptat o revizuire drastică, inclusiv transferul creditelor neperformante către un vehicul special și stabilirea unui plafon salarial pentru managerii cu funcții înalte în cadrul instituției.
Pierderea totală de capital al băncii este de 8,1 miliarde de euro, a declarat un oficial al trezorieriei italiene, în scădere față de cele 8,8 miliarde de euro calculate anterior de Banca Centrală Europeană.
Monte dei Paschi, banca cea mai veche din lume, a apelat la stat pentru un ajutor financiar, după ce nu a mai reușit să strângă 5 miliarde de euro pe piață pentru a-și majora capitalul.
Cu doar o săptămână în urmă, Italia a promis că va aloca până la 17 miliarde de euro, mai ales sub formă de garanții, pentru a împiedica deținătorii de obligațiuni, deponenții și personalul să fie afectați de către lichidarea a două bănci regionale, Popolare di Vicenza și Veneto Banca.
În acest acord a fost implicată și cea mai mare bancă de retail din Italia, Intesa Sanpaolo, ce a achiziționat cele mai bune active ale celor două bănci pentru doar un euro.
Guvernul italian crede că încă se mai poate scoate un profit din ajutoarele acordate băncilor. „Sunt convins că banii de stat vor fi recuperați, probabil la un nivel premium”, a declarat marți ministrul de Finanțe, Pier Carlo Padoan, referindu-se la banca Monte dei Paschi.
Monte dei Paschi urmează să prezinte un plan de restructurare pe termen de cinci ani, care să îi asigure viabilitatea pe termen lung. În cadrul planului, Monte Paschi va transfera 26,1 miliarde de euro unui vehicul finanțat privat, în condiții din piață, operațiunile urmând să fie parțial finanțate de fondul italian de salvare a băncilor Atlante II. Totodată, Monte Paschi își va schimba modelul de afaceri pentru a se concentra pe clienții persoane fizice și pe companii mici și mijlocii.