spot_img
AcasăInternaționalÎn București se trăiește la fel de ieftin ca în capitalele Ucrainei...


În București se trăiește la fel de ieftin ca în capitalele Ucrainei și Indiei

Capitala României a coborât două poziții și se află pe locul 124 în clasamentul celor 133 cele mai scumpe orașe din lume, realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), fiind la egalitate cu Kiev și New Delhi. Primele două poziții în acest top sunt ocupate de Singapore și Hong Kong.

În ultimii ani, costul vieții din numeroase orașe din Asia a urcat semnificativ. Astfel, orașele asiatice au ajuns să ocupe cinci dintre primele șase locuri ale celor mai scumpe metropole de pe Pământ. Între ele, pe poziția a treia se află Zurich, singurul oraș european care a spart trendul asiatic.

Tokyo a revenit în 2017 în rândul celor mai costisitoare 10 oraşe din lume, pe fondul creşterii reprezentativităţii Asiei, reflectând creşterea importanţei regiunii în economia mondială. Capitala Japoniei, care până în 2012 era cel mai scump oraș din lume, a urcat șapte poziții până pe locul al patrulea, în timp ce Osaka a avansat nouă poziţii, pe locul al cincilea, ambele datorită aprecierii yenului, se arată în studiul EIU.

Singapore şi Hong Kong  au păstrat primele două poziţii, iar capitala Coreei de Sud, Seul, ocupă locul al şaselea.

Asia contribuie cu 40% din economia globală, iar, până în 2020, Fondul Monetar Internațional estimează că aceasta va conta cu două treimi din totalul mondial. În același timp, orașele din China, centrul de putere economică a regiunii, au coborât între cinci și 16 locuri în topul EIU, din cauza scăderii consumului și deprecierii yuanului.

Totodată, Europa a avut patru orașe în top 10: Geneva, Paris, Copenhaga și Zurich.

Parisul este singurul oraş din zona euro prezent în top 10, costul vieţii din capitala franceză continuând să fie extrem de mare, din punct de vedere structural, doar alcoolul şi tutunul fiind mai ieftine faţă de alte oraşe europene, se arată în raport.

New York-ul este singurul reprezentant al Americii de Nord în top 10, coborând de pe locul şapte pe nouă, ca urmare a deprecierii uşoare a dolarului.

Temperarea dolarului şi cotaţia relativ constantă cu euro înseamnă că monede precum cele ale Canadei, Australiei şi Noii Zeelande s-au apreciat. Drept rezultat, oraşul Sydney a urcat pe locul 14, iar Melbourne pe 15, cele două devenind mai scumpe decât Shanghai.

Auckland şi Wellington au avansat cu 22 de locuri, respectiv 26 de locuri, intrând în top 20.

Raportul anual publicat de EIU analizează cele mai scumpe orașe din lume în funcție de raportul dintre costul vieții dat de prețurile pentru alimente, combustibil și altele și veniturile populației.

















RELATED ARTICLES