spot_img
AcasăInternaționalPrețurile alimentelor la nivel global au scăzut pentru a treia lună consecutiv


Prețurile alimentelor la nivel global au scăzut pentru a treia lună consecutiv

Pe fondul ieftinirii materiilor prime agricole, indicele prețurilor produselor alimentare la nivel global a scăzut pentru a treia lună consecutiv în aprilie, conform unui anunț al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), citată de Reuters.

Food Price Index (FPI), indicele publicat lunar de către FAO și care reflectă modificările prețurilor înregistrate de coșul de alimente compus din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, a înregistrat o scădere de 1,8% în aprilie față de luna precedentă, ajungând la 168 de puncte.

În ultimii cinci ani, indicele FPI a scăzut în urma supraproducției, încetinirii creșterii economiei mondiale și a aprecierii dolarului. Pe piețele internaționale, alimentele sunt însă cu 10% mai scumpe comparativ cu aprilie 2016, subliniază FAO.

Prețul cărnii de porc a înregistrat o creștere la nivel mondial, pe baza cererii solide din Uniunea Europeană și a consumului mai ridicat din China și Coreea de Sud. În cazul cărnii de ovine, prețul a urcat în urma cererii sezoniere.

În ceea ce privește zahărul, prețul acestuia a înregistrat o scădere de 9,1% luna trecută, după ce a fost estimată o producție mai mare de trestie în Brazilia.

Totodată, FAO și-a îmbunătățit estimările în ceea ce privește producția de cereale de la nivel mondial în sezonul 2017-2018, aceasta ajungând până la 2,599 miliarde de tone, iar producția de grâu ar urma să ajungă la 740 de milioane de tone, un nivel ușor mai scăzut față de producția record înregistrată anul trecut.RELATED ARTICLES