spot_img
AcasăEuropaSocialistul Igor Dodon câștigă primul tur al prezidențialelor din Republica Moldova


Socialistul Igor Dodon câștigă primul tur al prezidențialelor din Republica Moldova

Candidatul prorus Igor Dodon a obținut cele mai multe voturi în urma scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, respectiv 48,26%, în timp ce principalul său contracandidat, politicianul proeuropean Maia Sandu, a obţinut 38,42%, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 98,32% din voturi. Alegătorii sunt așteptați să decidă care dintre aceștia le va fi președinte în turul doi al scrutinului, în 13 noiembrie. 

 

Alegerile prezidenţiale de duminică au fost primele alegeri prezidenţiale directe organizate în ultimii 20 de ani în această fostă republică sovietică săracă, notează News.ro. Moldovenii, furioşi din cauza flagelului corupţiei, au păreri împărţite între o apropiere de Europa şi o reluate a relaţiilor cu Rusia.

Dodon, care se pronunţă pentru relaţii mai apropiate cu Moscova, s-a angajat să „restabilească relaţii ample de prietenie cu Rusia”. Acest fost membru al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a exploatat nemulţumirea populaţiei faţă de guvernele proeuropene care au ajuns la putere după 2009.

Sandu, o fostă economistă de la Banca Mondială (BM) şi o reprezentantă a mişcării proeuropene, a promis o luptă dură împotriva corupţiei endemice. Ea a fost lăudată pentru reformele pe care le-a efectuat ca ministru al Educaţiei.

Atât Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, cât şi Rusia încearcă să devină mai influente în Republica Moldova, o ţară cu 3,5 milioane de locuitori situată între România, un stat membru UE, şi Ucraina.

















RELATED ARTICLES