spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 10-14 decembrie 2018


Revista presei 10-14 decembrie 2018

Finanțe / bănci

Revolut a obținut licență de banking în Europa

Startup-ul Revolut a reuşit marţi să obţină licenţă de banking în Europa, marcând un moment important pentru modul în care jucătorii noi – challengerii – schimbă toate sectoarele de activitate, inclusiv cel bancar, potrivit CNBC.
De asemenea, Revolut a anunţat că a primit o licenţă de funcţionare în sectorul bancar de la Banca Centrală Europeană, care va începe să fie utilizată anul viitor în pieţe cheie precum Marea Britanie, Franţa, Germania şi Polonia, scrie zf.
În același timp, licenţa îi va permite fintech-ului să vândă produse pe care le oferă de obicei băncile tradiţionale, precum conturi curente la capacitate maximă, credite de consum şi linii de creditare, conform datelor oferite de Antena3.ro.
SURSA: Antena3.ro

Isărescu:. Fără o bună colectare a taxelor nu putem avea autostrăzi, școli și spitale civilizate

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că trebuie făcuți pași pentru a schimba mentalitatea românilor, astfel încât aceștia să înțeleagă că fără o bună colectare a taxelor nu putem avea infrastructură și că plata impozitelor poate fi o corvoadă, dar că sistemele se modernizează, a declarat Mugur Isărescu.
De asemenea, el a vorbit la conferința TAXEDU – Educația fiscală a tinerilor europeni prin mijloace digitale, unde a explicat că educația financiară ține și de schimbarea mentalităților în privința necesități plății taxelor, în condițiile în care sistemele puse de stat la dispoziția contribuabililor pentru plata impozitelor s-au modernizat. „Observăm că pentru mulți, plata impozitelor este o corvoadă și poate chiar a fost, date fiind unele experiențe din trecut. Sistemele însă se modernizează, astăzi plătim impozite online, lucrurile se simplifică”, spune Isărescu.
În același timp, veniturile fiscale reprezintă circa 25% din produsul intern brut și se află pe o tendință de scădere în ultimii ani, conform Profit.ro. Pe de altă parte, statul și-a majorat cheltuielile în ultimii trei ani și a dus deficitul bugetar la 3% din PIB, sumele fiind orientate către creșterea salariilor din sistemul public și a pensiilor, în timp ce investițiile sunt în scădere.
În 2012, salariații din administrație erau plătiți cu 30% peste media națională, cei din sectorul privat erau la medie, în timp ce salariile din sănătate și educație erau cu 14, respectiv 13% sub medie.

ROBOR la şase luni este în scădere

ROBOR 3M a rămas la 3,04%, nivel identic cu cel de ieri când indicele la trei luni a ajuns la cea mai mică valoare din 22 iunie 2018. ROBOR 6M a scăzut până la 3,35%, cea mai mică valoare din 18 septembrie 2018, potrivit Economica.net.
De asemenea, ROBOR la trei luni a rămas la 3,04%, acelaşi nivel de ieri când a atins cea mai mică valoare din ultimele şase luni şi jumătate (22 iunie 2018 când ROBOR 3M a fost 2,95%).
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
Sursa: Economica.net

Salariul mediu s-a majorat în octombrie

Câștigul salarial mediu net a crescut în octombrie, nominal, cu 13,7% față de aceeași lună a anului trecut, la 2.720 lei, ritm accelerat față de luna precedentă, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 9,1%, potrivit datelor transmise marți de Institutul Național de Statistică (INS).
În octombrie, indicele câștigului salarial real (câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum – n.r.) față de aceeași lună a anului trecut a fost de 109,1%, conform datelor Profit.ro.

Cele mai mici salarii nete lunare s-au înregistrat în hoteluri și restaurante, 1.580 lei, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.667 lei) și prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite (1.811 lei).
În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+4,2% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în administrație publică (+0,4%), respectiv în sănătate și asistență socială (+0,3%), potrivit INS.

SURSA: Profit.ro

Imobiliare, construcții, infrastructură
Asociatiile de proprietari risca amenzi daca nu deszapezesc trotuarele
Iarna calendaristica a venit, dar zapada inca se lasa asteptata, in orice clipa putand insa sa inceapa ninsoarea. Asa cum suntem obisnuiti, probabil si in acest an vom fi luati pe nepregatite si ne vom confrunta cu aceleasi probleme: strazi acoperite cu zapada, trotuare impracticabile, parcari inghetate sau scari de bloc care nu permit accesul. Astfel, si in 2018 administratorii de asociatii de proprietari risca sancttiuni usturatoare daca nu se ocupa de curatarea zapezii din jurul blocurilor, din parcari sau din fata scarilor de bloc, conform Wall-Street.ro
„Anul 2018 va fi unul cu sanctiuni mari pentru responsabilii cu deszapezirea din cadrul asociatiilor de proprietari, astfel, in Bucuresti, acestea sunt raspunzatoare pentru indepartarea ghetii / zapezii de pe trotuare, in termen de maxim 24 de ore de la caderea precipitatiilor. In plus, asociatiile trebuie sa se ingrijeasca sa indeparteze zapada si gheata de pe proprietatea comuna (alei, drumuri interioare), de asemenea, nu trebuie uitati turturii care trebuie indepartati si/sau afisate atentionari cu privire la pericolul prezentat de catre acestia. Faptul ca reprezentantii asociatiilor de proprietari nu cunosc reglementarile legale cu privire la obligatia indepartarii zapezii sau ghetii risca amenzi cuprinse intre 500 si 2.000 de lei”, declara Ottavio Serbanescu, CEO-ul companiei Cresida Management.

Infiintata in 2017, compania Cresida este alternativa la administratorul de bloc traditional si anume persoana fizica. Astfel, compania ofera proprietarilor de apartamente servicii integrate, de la infiintarea asociatiei de proprietari, la administrare si consultanta de specialitate.
SURSA: Wall-street.ro

Joburi/HR

Cine este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica?
Valentin Radu a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Electrica SA, pentru un mandat de un an, în cadrul şedinţei din data de 12 decembrie, potrivit companiei.
Valentin Radu este consultant, cu studii în management-ul afacerilor şi o experienţă de peste 15 ani în consultanţă strategică şi managementul schimbării organizaţionale. A gestionat şi coordonat un număr mare de proiecte complexe de strategie şi de restructurare/reorganizare atât pentru clienţi naţionali, cât şi internaţionali, conform Mediafax.
Începând cu anul 2008, Valentin Radu este Fondator şi Managing Partner al Platinum Capital, companie de consultanţă axată pe furnizarea de servicii de strategie, redresare şi restructurare, interim management şi management al crizelor, potrivit sursei citate.
Valentin Radu este membru al Consiliului de Administraţie al Electrica din aprilie 2018.
SURSA: Mediafax

Business
Firmele din România au evoluat în 2018

Costurile orare cu forța de muncă ale companiilor din România au avut, și în trimestrul al treilea, cea mai substanțială creștere din Uniunea Europeană, 13,9% în ritm anual, de peste 5 ori mai mare față de cea de 2,7% consemnată la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate vineri de biroul de statistică Eurostat.
Ritmul de creștere a fost însă sub cel înregistrat în trimestrul al doilea, când costurile cu forța de muncă ale firmelor din România au curcat cu 15,5%, conform Profit.ro.
România este urmată, în funcție de avansul costului orar cu forța de muncă, de Letonia și Lituania, cu creșteri de 13,2%, rspectiv 10,7%. Cea mai lentă creștere a costurilor cu forța de muncă, de 1,2%, a fost în Belgia.

De asemenea, potrivit datelor INS aferente trimestrului al treilea, publicate luna aceasta, costul orar al forței de muncă a crescut, în ritm anual, în toate activitățile economice.
SURSA: Profit.ro

Primăria Bucureşti a instalat şapte staţii de încărcare a maşinilor electrice
Primăria Bucureşti, prin Compania Municipală Energetica, a inaugurat astăzi primele şapte staţii de încărcare a maşinilor electrice. Programul prevede amplasarea a 300 de astfel de staţii la un cost total de 15 milioane de euro, conform datelor Economica.net.
„Inaugurăm şapte staţii de încărcare a maşinilor electrice în trei parcări de pe raza sectorului 4. Vom amplasa 300 de astfel de staţii de încărcare, programul valorând 15 milioane de euro. Sunt două tipuri diferite de staţii, unele mai rapide, de mari dimensiuni, altele mai mici. Cele mici costă 4.000 de euro, iar staţiile mari costă 30.000 – 31.000 de euro”, a declarat primarul Gabriela Firea.
Până la jumătatea anului viitor, Primăria mai vrea să monteze alte 40 de staţii în puncte centrale din oraş. Este vorba de Piaţa Victoriei, Piaţa Universităţii, Obor, Ateneu, Alba Iulia, Piaţa Operei.
Încărcarea se face printr-o aplicaţie, contra cost.
SURSA: Economica.net



RELATED ARTICLES