spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 3-7 decembrie 2018


Revista presei 3-7 decembrie 2018

Finante&Banci

Rezervele valutare ale BNR sunt în creștere

Rezervele valutare la Banca Națională a României cu crescut cu 162 de milioane de euro la 32,5 miliarde de euro în noiembrie față de luna anterioară. Este a doua lună consecutivă de creștere a rezervei valutare și a treia din acest an după februarie, conform datelor Profit.ro.
În rezervă au intrat 931 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice și altele, potrivit Băncii Naționale a României.

De asemenea, între februarie și septembrie, rezerva valutară a fost în continuă scădere, de la un nivel de 35 de miliarde de euro la 31,42 miliarde de euro, în condițiile în care BNR a intervenit pe cursul de schimb pentru susținerea leului, pe fondul adâncirii deficitului de cont curent.
Plățile scadente în luna decembrie 2018 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 137 milioane euro, potrivit sursei citate.

SURSA: Profit.ro

Impozitarea bacșișului din restaurante și baruri ridică noi semne de întrebare

Impozitarea bacșișului oferit de clienți angajaților din restaurate, baruri sau alte firme HoReCa îi nemulțumește în continuare pe patronii români din domeniu, care cer noi prevederi, potrivit Hotnews.ro.
În prezent la controalele ANAF în restaurante și baruri, „există riscul  ca veniturile din bacsis distribuite angajaților să fie considerate venituri de natura salarială” – se plâng patronii de restaurante și baruri membri ai patronatului HORA.
De asemenea, pe lângă evitarea riscurilor de amenzi și alte sancțuni de la ANAF, mai este și chestiunea clienților -firme. Bucureștiul, Clujul, Timișoara. Constanța, Brașov sunt destinații de business din ce în ce mai atractive, atât pentru firmele străine, cât și pentru cele romînești. Și atunci, un antreprenor sau un manager dintr-o firmă care are un prânz de afaceri cu un partener sau un client sau care are un eveniment de firmă la un restaurant are posibilitatea să ofere un bacșiș ospătarilor de pe cardul de firmă și să-l treacă la cheltuieli, în contabiltatea firmei.
Totodată, în unele tari, cum ar fi Spania, Bulgaria, Ungaria, nu au nicio reglementare in legislatie.În  Franța, bacsisul este inclus pe bonul fiscal, iar sumele astfel incasate de catre companii sunt, ulterior, distribuite catre angajati, conform legii. Se considera insa a fi veniturile angajatorului iar taxarea se face la angajator.
SURSA: Hotnews.ro

Indicele ROBOR a scăzut până la pragul de 3,09%

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a coborât la 3,09%, cel mai mic nivel din ultimele două luni şi jumătate, potrivit datelor publicate joi de Banca Naţională a României (BNR).
Robor la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, potrivit Antena3.ro
Miercuri, indicele a scăzut de la 3,16% la 3,13%, scrie news.ro.
În același timp, joi, indicele a ajuns la 3,09%, cel mai mic nivel din 18 septembrie, când a fost tot 3,09%.
Totodată, indicele Robor la şase luni a scăzut, joi, la 3,36%, cel mai mic nivel din 20 septembrie, când a fost tot 3,36%, conform sursei precizate.
Miercuri, acest indice a scăzut de la 3,41% la 3,38%.
Sursa: Antena3.ro

COMPANII/AFACERI
Primăria Bucureşti oferă 10.000 de lei companiilor care pun staţii de încărcare pentru maşini electrice
Consiliul General al Municipiului Bucureşti urmează să adopte o hotărăre prin care agenţii economici din Capitală sunt stimulaţi să instaleze staţii de încărcare pentru maşini electrice, potrivit Economica.net.
De asemenea, Consiliul urmează să aprobe “Programul de stimulare a înfiinţării staţiilor de încărcare rapidă pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, prin acordarea de vouchere”, scopul fiind îmbunătăţirea calităţii aerului din Bucureşti, după cum se arată în proiectul postat pe site-ul Primăriei.
În 2019, în acest scop Primăria va acorda 500 de vouchere în valoare de 10.000 de lei fiecare, firmelor care montează astfel de staţii, iar în program se pot înscrie şi benzinăriile. În program se vorbeşte despre “persoane juridice/fizice deţinătoare de spaţii comerciale/unităţi de cazare/spaţii de birouri/staţii de distribuţie carburanţi”.
SURSA: Economica.net

STB: noile autobuze din București sunt fiabile

STB subliniază că astfel de situaţii sunt inerente la achiziţia unor autovehicule noi, cazuri similare fiind înregistrate şi la autobuzele cumpărate în anul 2006, conform informațiilor oferite de Economica.net.
„Societatea de Transport Bucureşti denunţă ferm campania de dezinformare despre autobuzele Otokar scoase în traseu şi face următoarele precizări: autobuzele nou achiziţionate sunt fiabile, iar problemele care au apărut sunt minore şi au fost remediate operativ. Astfel de situaţii sunt inerente la achiziţia unor autovehicule noi, cazuri similare fiind înregistrate şi la autobuzele achiziţionate în anul 2006; achiziţia de autobuze din acest an a fost făcută în urma unei licitaţii publice internaţionale, la care au putut participa toţi furnizorii interesaţi, câştigătorul fiind desemnat conform legii; în primele două zile, nu au fost înregistrate retrageri la autobaze, cauzate de defecţiuni. Mai mult, în aceeaşi perioadă, STB nu a primit din partea călătorilor vreo reclamaţie sau plângere, ci, dimpotrivă, au fost trimise mesaje de mulţumire pentru condiţiile oferite de aceste vehicule”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, conducerea şi specialişti ai STB au avut o întâlnire cu reprezentanţii Otokar, în urma căreia s-a constatat că disfuncţiile apărute sunt minore. Totuşi, pentru a preîntâmpina orice alte probleme, Otokar va asigura echipe de tehnicieni şi specialişti în fiecare autobază a STB.
În cazul în care informaţiile răspândite sunt false, nefondate şi denigratoare, STB îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă.
„STB va monitoriza permanent fluxurile de călători şi, pe măsură ce vor sosi noile vehicule, autobuzele companiei vor fi redistribuite pe linii în funcţie de cererea de transport, ţinându-se cont de gradul de poluare şi de capacitatea acestora”, afirmă STB.
SURSA: Economica.net

IMOBILIARE

Piaţa imobiliară din România: Tranzacţii de 4 miliarde de euro în ultimii 5 ani. Sud-africanii, cei mai activi investitori
Valoarea tranzacţiilor din piaţa imobiliară românească a depăşit patru miliarde de euro în ultimii cinci ani, cei mai activi cumpărători fiind investitorii sud-africani, cu o cotă de piaţă de 28%, aceştia fiind urmaţi de investitorii greci (14%), francezi (10%) şi români (7%), conform unei analize de specialitate realizate de Cushman & Wakefield Echinox.
În intervalul analizat, piaţa locală a atras investitori din peste 15 ţări de pe patru continente, atenţia cumpărătorilor fiind concentrată preponderent asupra proprietăţilor din Bucureşti, cu o cotă de 69% din capitalul plasat. Potrivit analizei firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, tranzacţii importante au fost realizate şi în Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi, Craiova sau Piteşti, cota de piaţă a acestor oraşe variind între 2% şi 5%, conform datelor oferite de Economica.net.
În același timp, sectorul industrial a generat tranzacţii de circa 700 de milioane de euro, având o cotă de 18%, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).
SURSA: Economica.net

JOBURI/HR
Guvernul din România încetează momentan angajările la stat

Cei care sperau să obţină un post bine plătit de bugetar, în următoarea perioadă, pot să îşi ia gândul de la acest lucru. Guvernul nu va permite angajări noi la stat, anul viitor, nici în administraţia publică centrală şi nici în instituţiile publice locale, potrivit Adevărul.ro.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2019, până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice”, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care ar putea fi aprobat în şedinţa de Guvern de vineri. Guvernul precizează că, pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a acestei OUG, precum şi pentru cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum se continuă procedurile de ocupare a acestora.
Important este, totodată, că îngheţarea angajărilor şi ocuparea a numai jumătate din posturile vacantate se aplică instituţiilor publice locale.
SURSA: Adevarul.ro

IT%C
Utilizatorii Facebook au raportat anumite probleme

Un număr semnificativ de persoane au raportat că au pierdut accesul la contul lor deFacebook, în timp ce alții spun în mediul online că site-ul a încetat să funcționeze în întregime, potrivit Hotnews.ro.
Această problemă a început să apară miercuri după-amiază. O serie de comentarii rămase pe site-ul DownDetector – care măsoară întreruperile site-ului web – sugerează că oricine era conectat, a fost, în mod misterios, delogat de pe conturile de Facebook, conform sursei citate.
Firește, o mulțime de utilizatori, au început să raporteze probleme asemănătoare pe serviciul rival Twitter, scrieThe Independent.
Potrivit datelor disponibile pe Downdetector, 44% dintre utilizatori se confruntă cu o întrerupere totală, 44% nu se pot conecta și 11% au probleme la încărcarea fotografiilor. Problemele par a fi concentrate în Europa, potrivit aceluiași site.

SURSA: Hotnews.ro


RELATED ARTICLES