spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 17-21 decembrie 2018


Revista presei 17-21 decembrie 2018

Finanțe / bănci
BVB: Cea mai mare scădere din ultimii 10 ani. ”Măsurile Guvernului pun în pericol piața și dezvoltarea României”
Bursa de Valori București (BVB) „este îngrijorată de schimbările legislative planificate de Guvern”, în domeniul pensiilor private dar şi de cele legate de marile companii energetice listate la cota sa, potrivit unui comunicat al BVB, emis miercuri.
Principalii indici bursiri ai BVB s-au prăbușit miercuri, după anunțul măsurilor guvernului, potrivit site-ului Curs de guvernare.ro.
Scăderile variau între 7 și 9%, miercuri după prânz.
Indicele de referință BET înregistrează cea mai mare scădere din ultimii 10 ani – spun oficialii Bursei. În primele 3 ore s-au făcut tranzacții cât într-o săptămână normală de funcționare, conform sursei citate.
Sursa: Curs de guvernare.ro

Imobiliare, construcții, infrastructură
Senatul a acceptat proiectul privind creditele pentru „Prima Casă”
Senatul a adoptat, miercuri, proiectul iniţiat de parlamentarul ALDE Daniel Zamfir, prin care prevederile Legii privind darea în plată vor fi aplicate şi creditelor acordate prin programul „Prima Casă”, potrivit Mediafax.
Propunerea legislativă pentru abrogarea alin. (4) al art. 1 din Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite a fost adoptată de către senatori cu 73 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi o abţinere.
„Propunera legislativă are ca obiect de reglementare abrogarea prevederilor alin 4 al art 1 din Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, prevederi potrivit cărora au fost eliminate din domeniul de aplicare a legii creditele acordate în cadrul programului -Prima Casă-”, se arată în raportul Comisiei pentru buget a Senatului, care a întocmit un raport de admitere cu amendamente.
Iniţiatorul proiectului, senatorul ALDE Daniel Zamfir, a afirmat că proiectul legislativ clarifică situaţiile de „impreviziune” care apar atunci când instanţele ajung să judece dosare în care debitorii vor să se elibereze prin Legea dării în plată.

Sursa: Mediafax

(Statistică)
Numărul pensionarilor din România a scăzut
Numărul mediu al pensionarilor din România a fost de 5,201 milioane în al treilea trimestru, în scădere cu 6.000 față de trimestrul precedent, în timp ce pensia medie a crescut la 1.222 de lei, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
Totodată, indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum a fost de 108,7%, conform Profit.ro.
Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,8%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinși în categoriile de pensii – anticipată și anticipată parțial – au reprezentat 2,1%.
În 2017, numărul mediu al pensionarilor din România a fost de 5,228 milioane, în scădere cu 29.000 față de anul anterior, în timp ce pensia medie a crescut cu 12,8%, la 1.069 de lei.
Sursa: Profit.ro

Companii / Afaceri

Grupul Volkswagen își mărește aria de producție
Grupul auto Volkswagen AG (VW) a anunţat luna trecută că îşi va extinde capacitatea de producţie prin deschiderea unei noi fabrici în Europa de Est, potrivit Economica.net.
Producătorul german Volkswagen a anunţat luna trecută întenţia de a construi o fabrică în Europa de Est, printre ţările cu potenţial fiind România, Bulgaria dar şi Turcia.
Ian Worboys, CEO P3, unul dintre cei mai mari dezvoltatorii de spaţii logistice şi industriale de pe plan local, spune că orice fabrică auto aduce un plus valoare ţării, iar noi încă avem un lucru de care se pare că producătorul auto ar fi interesat. Însă, pe lângă acest factor, decizia va lua în calcul mai mulţi indicatori, potrivit sursei citate.
Producţia modelelor Karoq şi Ateca din fabrica din Kvasiny va fi transferată către o nouă locaţie din Europa de Est, care ar aduce un plus de 4.000 – 5.000 de noi locuri de muncă.
Sursa: Economica.net

Macroeconomie
Fondurile de pensii trebuie să producă 3,7 miliarde de lei până la finele anului viitor
Administratorii fondurilor de pensii private trebuie să majoreze capitalul social cu cel puțin 3,7 miliarde de lei până la finele anului viitor și să vină cu cel puțin jumătate din această sumă până la finele lunii iunie, potrivit ordonanței de urgență avizată vineri seara de Guvern.
Guvernul menționează, în OUG, că administratorii trebuie să vireze, până la 30 iunie, 50% din capitalul social minim și diferența până la finele anului, în baza unor noi cote minime impuse, conform Profit.ro.
Pragurile erau menționate în prima formă a OUG publicată de Guvern, însă în forma finală au fost introduse și termenele până la care majorările de capital trebuie efectuate. Calculele Profit.ro, realizate anterior, arată că necesarul de capital suplimentar se ridică la 3,7 miliarde de lei.
Sursa: Profit.ro

IT&C
Opțiunea 5g ar putea fi implementată în 2019

În 2019 o să începem să vedem o mulţime de reclame pentru telefoane cu 5G şi beneficiile pe care noua tehnologie le va aduce. Însă, chiar şi cel mai bun telefon cu 5G va fi limitat de actuala infrastructură, iar cel mai ieftin smartphone va fi în continuare foarte costisitor în comparaţie cu unul 4G, potrivit Economica.net.
Reţeua 5G promite viteze incredibile de până la 10 gigabiţi pe secundă care ne vor da posibilitatea să conectăm mult mai multe device-uri ca în prezent. Trecerea la noile reţele 5G promite să facă posibile noi servicii mobile şi chiar noi modele de business, dar ar putea, de asemenea, reprezenta o provocare pentru industriile care nu sunt capabile să investească în modernizarea echipamentelor, conform sursei citate.
Preţul ridicat al noii generaţii de smartphone-uri vine şi de la costul noilor procesoare care, la rândul lor, au nevoie de un modem nou şi de module de antene necesare pentru ca telefoanele să funcţioneze în 5G.

Sursa: Economica.net


RELATED ARTICLES