spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 7-11 ianuarie 2019


Revista presei 7-11 ianuarie 2019

MACROECONOMIE
Leul s-a depreciat în raport cu euro
Media calculată de BNR pentru tranzacțiile efectuate miercuri în piața valutară a fost de 4.67 lei/euro, 4.08 lei/dolarul SUA și respectiv 4.16 lei pentru un franc elvețian, cu un ban mai depreciat față de marți. Este cea mai slabă cotație a leulului în raport cu euro, de la începutul măsurătorilor în 2005 încoace, conform datelor oferite de Hotnews.ro

Deprecierea vine într-un complicat context economic, dar reflectă și dezechilibre din piață. Miercuri, Statistica a publicat deficitul din comerțul exterior, datele după primele 11 luni fiind mai mare cu aproape 20%, depășind 15 miliarde de euro.
De asemenea, potrivit unui sondaj efectuat în rândul celor mai buni analiști financiari, membri ai Chartered Financial Analyst România (CFA), 83% dintre aceștia estimează un curs euro de 4.69 lei pentru luna mai 2019 și de 4.74 lei peste 12 luni, se arată într-un comunicat al CFA România, transmis vineri.
Totodată, inflația anticipată de aceștia pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) este de 4,23%, iar rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,64%.

SURSA: Hotnews.ro
Rata șomajului în zona euro a scăzut la 7,9% în noiembrie 2018
Rata medie a șomajului în zona euro a scăzut la 7,9% în noiembrie 2018, cel mai mic nivel din octombrie 2008 până în prezent, potrivit datelor publicate, miercuri, de Eurostat, conform Profit.ro.
În octombrie 2018, rata șomajului în zona euro era 8%. În noiembrie 2017, aceasta era 8,7%, scrie News.ro. În România, rata șomajului în noiembrie 2018 a scăzut la 3,9%, date ajustate sezonier, față de luna precedentă, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).
La nivelul Uniunii Europene (UE), rata media a șomajului a rămas la 6,7% în noiembrie 2018, același nivel fiind înregistrat în luna anterioară, potrivit Eurostat. Acesta este cel mai scăzut nivel înregistrat din anul 2000, când Eurostat a început să publice date lunare referitoare la rata șomajului în UE.
SURSA: Profit.ro

COMPANII, AFACERI
SpaceX restrânge numărul angajaților
SpaceX, compania lui Elon Musk, va concedia aproximativ 10% din cei peste 6.000 de angajați ai săi, potrivit unei surse citate de Reuters.
Compania nu a comentat numărul disponibilizărilor, dar a declarat că trebuie să devină o organizație „mai suplă”, motiv pentru care se va „despărți” de o parte a angajaților, conform Hotnews.ro
„Pentru a continua livrarea către clienții noștri și pentru a reuși să dezvoltăm nave spațiale interplanetare și un Internet global bazat pe spațiu, SpaceX trebuie să devină o companie mai suplă”, a spus un purtător de cuvânt al SpaceX.
Concedierile au fost raportate de LA Times.
SURSA: Hotnews.ro

Samsung a lansat televizoare la care utilizatorii vor putea modifica mărimea ecranului
Samsung a prezentat la târgul CES Las Vegas noi televizoare modulare la care mărimea ecranului poate fi modificată, compania expunând un model de 75 de inci, dar și unul uriaș, de 219 inci. Samsung a prezentat acum un an tehnologia prin care mărimea ecranului poate fi ajustată, iar despre modelul The Wall s-a scris mult, potrivit Hotnews.ro

Tehnologia MicroLED nu are nevoie de lumină de fundal, LED-urile generând propria lumină, iar compania spune că această tehnologie oferă contraste mult mai bune la culorile luminoase în comparație cu tehnologia OLED promovată de Sony și LG.

”Datorită structurii modulare a micro-LED-urilor, această tehnologie oferă flexibilitate în ceea ce privește dimensiunea ecranului, care permite utilizatorilor să-l personalizeze pentru a se încadra în orice cameră sau spațiu. Prin adăugarea modulelor Micro LED, utilizatorii își pot extinde ecranul la orice dimensiune dorită. Funcționalitatea modulară a micro-LED-urilor va permite utilizatorilor să creeze un display final, chiar și la dimensiunile neregulate de 9×3, 1×7 sau 5×1, care să se potrivească nevoilor lor spațiale, estetice și funcționale.
Sursa: Hotnews.ro

FINANȚE/BĂNCI
Isărescu: Roborul continuă să scadă
Indicele Robor scade de două luni, în contextul în care anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere încă din vara anului trecut, iar această scădere nu are legătură cu „taxa pe lăcomie”, anunţată recent de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, potrivit News.ro.
În 6 decembrie, potrivit datelor afişate de BNR, indicele Robor la trei luni a scăzut atunci la 3,08%, cel mai mic nivel din luna iulie a anului 2018, conform Economica.net.
În 18 decembrie, Eugen Teodorovici a anunţat că, Guvernul va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o „taxă pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni. Guvernul speră să obţină suplimentar 3,6 miliarde de lei în 2019, din această nouă taxă.
Totodată, întrebat ce va face în acest an, după expirarea mandatului, Isărescu a spus că „Parlamentul va hotărî”.
Sursa: Economica.net
COMPANII, AFACERI
Amazon este cea mai valoroasă companie listată la bursă din lume
Amazon, înființată în urmă cu 25 de ani, a eclipsat Microsoft, devenind pentru prima dată cea mai valoroasă companie listată la bursă din lume, transmite BBC.
La finalul ședinței de luni a Bursei de la New York, acțiunile Amazon au urcat cu 3,4%, astfel încât capitalizarea bursieră a companiei a ajuns la 797 de miliarde de dolari, depășind Microsoft, a cărei capitalizare bursieră s-a situat la 789 miliarde de dolari, scrie Agerpres.
Jeff Bezos, fondatorul retailerului online Amazon, este cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 135 de miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg. El l-a depășit anul trecut pe fondatorul Microsoft, Bill Gates.
SURSA: Profit.ro

Energie​
Arabia Saudită își va reduce producția de petrol cu 10%
Arabia Saudită va reduce în ianuarie exporturile de petrol cu 10% în raport cu noiembrie, pentru a stabiliza prețurile, a anunțat miercuri ministrul Energiei din regat, citat de AFP, potrivit Hotnews.ro.
Cel mai mare exportator mondial de petrol își va reduce exporturile cu 800.000 de barili pe zi la 7,2 milioane, față de 8 milioane în noiembrie, a precizat Khalid al-Falih. O reducere suplimentară de 100.000 de barili pe zi este prevăzută în februarie.
Această cădere a prețurilor se explică în special prin supraproducție și prin teama de un eventual război comercial între cel mai mare importator mondial, China, și cel mai mare producător, Statele Unite, conform sursei citate.
Cotația a revenit însă în creștere în ultimele zile, în special după intrarea în vigoare în ianuarie a limitării producției țărilor din OPEC.
SURSA: Hotnews.ro

FINANȚE, BĂNCI
BNR: Rolul nostru este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe pieţele valutară şi monetară interbancară
Rolul Băncii Centrale este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe piaţa valutară şi pe cea monetară interbancară, în condiţiile în care noile măsuri intrate în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe, astfel încât se caută noi niveluri de echilibru, a declarat joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.
„În semestru doi al anului trecut, am avut o stabilitate relativă a cursului de schimb, cu o variaţie în jur de 1 procent, între 4,62 – 4,67 (lei/euro – n. r.), ca urmare a îmbunătăţirii unor indicatori fundamentali, cum ar fi rata inflaţiei, dar şi a unei stabilităţi în privinţa variaţiei dobânzilor pe pieţele interbancare, inclusiv o marjă uşor pozitivă comparativ cu alte pieţe din zonă. Noile măsuri care au intrat în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe – valutară şi monetară interbancară – care sunt strâns corelate şi, ca urmare, pe aceste pieţe, se caută noi niveluri de echilibru. În condiţii de maximă incertitudine, rolul BNR este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe aceste pieţe”, a explicat Suciu.
SURSA: Economica.net













RELATED ARTICLES