spot_img
AcasăEconomieDe la 1 iunie se scumpesc țigările pentru venituri mai mari la...


De la 1 iunie se scumpesc țigările pentru venituri mai mari la buget

Pachetele de țigări se vor scumpi în următorii 4 ani, începând cu vara acestui an, în urma adoptării în perioada următoare a unor amendamente la Codul Fiscal, prin care vor fi transpuse în legislație măsurile pregătite de Guvern pentru creșterea veniturilor bugetare anunțate vineri seara de Profit.ro.

Pentru creșterea veniturilor bugetare, guvernul are în vedere majorarea accizei la țigarete cu 1% de la 1 iunie 2017, măsură suplimentară ce va fi introdusă în Codul Fiscal.

În prima fază, un pachet de țigarete se va scumpi de la 1 iunie 2017 cu 1%, informează Profit.ro, citând documentul depus la Comisia de buget a Camerei Deputaților, ca amendament la OU 3/2017. Scumpirea nominală ar fi de 10 bani începând cu 1 iunie, în urma majorării accizei totale la țigarete cu 1%, respectiv de la 435,58 lei/1000 țigarete la 439,94 lei/1000 țigarete.

Companiile ar putea însă să prefere o altă etapizare a scumpirilor, mai ales că acestea nu se opresc aici. Ministerul de Finanțe intenționează să majoreze accizele și în anii următori, într-un ritm de 2% anual. Astfel, în 2018, acciza totală va fi de 448,74 lei/1000 de țigarete, în 2019, de 457,71 lei pe mia de țigarete, iar în 2020, de 466,86 lei/1000 de țigarete. În 2021, acciza pe țigarete va ajunge la 476,20 lei/mia de țigarete. Astfel, un pachet de țigarete va fi mai scump cu 1 leu în 2021. Profit.ro scrie că este neclar dacă aceasta va fi programul de scumpiri sau dacă majorarea de 2% se adaugă indexării cu rata inflației, prevăzută de actualul cod fiscal.

Nivelul accizelor pentru țigarete se actualizează anual, începând cu data de 1 aprilie, cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie.

Potrivit documentului citat de Profit.ro, în acest an, în urma majorării accizei cu 1%, Guvernul se așteaptă la o majorare a veniturilor bugetare cu 90 de milioane de lei. Numai că guvernanții ar putea avea o surpriză. Începând cu 20 mai 2017, ar trebui retrase de pe piață vechile pachete de țigări, cu vechile pictograme, și să mai poată fi comercializate doar noile pachete, cu noile pictograme, potrivit Directivei europene transpusă anul trecut, cu întârziere, în legislația națională. Dacă ar fi fost adoptată la timp, pe 20 mai 2016, pachetele vechi de țigări ar fi dispărut natural de pe piață. Pentru a nu suferi pierderi, comercianții care mai dețin stocuri de pachete vechi ar putea solicita companiilor producătoare “recuperarea” acestora. Iar companiile producătoare ar putea, de asemenea, să solicite Ministerului Finanțelor restituirea accizei, care a fost plătită deja, în avans, în momentul “eliberării pentru consum” sau în momentul părăsirii antrepozitului fiscal.


RELATED ARTICLES