spot_img
AcasăInternaționalCotația petrolului scade pentru prima dată în 2017 sub pragul de 50...


Cotația petrolului scade pentru prima dată în 2017 sub pragul de 50 USD/baril

Țițeiul a ajuns la cele mai mici prețuri din ultimul an, după ce Agenția Internațională pentru Energie a SUA a raportat o creștere a stocurilor de petrol din Statele Unite la 528,4 milioane de barili pentru săptămâna trecută, transmite Bloomberg.

Datele guvernamentale arată că reducerea producției  cartelului țărilor exportatoare de petrol, OPEC, precum și ale altor mari producători nu au fost suficiente pentru a limita livrările pe piața americană.

Ministrul petrolului al Arabiei Saudite, Khalid Al-Falih a declarat joi că livrările globale de petrol au scăzut mai încet decât se așteptau OPEC și partenerii ei. Aceasta înseamnă că este posibilă o a doua reducere a cotelor de producție, după cea adoptată în ianuarie a.c.

Sortimentul West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,86 dolari pe baril, sau 5,4% la New York Mercantile Exchange, cel mai scăzut nivel de după 7 decembrie 2016.

Pe piața europeană, cotația țițeiului Brent a pierdut 2,81 dolari, până la 53,11 dolari pe baril la bursa londoneză ICE Futures Europe exchange, de asemenea cea mai scăzută cotație de după 7 decembrie.

Arabia Saudită și Rusia, arhitecții acordului de reducere a producției din luna ianuarie au făcut front comun pentru respectarea reducerilor de cote. Alături de reprezentanții Irakului și Mexicului, ei au insistat că acest acord funcționează.

„Perioada, record ca durată, a speculațiilor bursiere, se apropie cel mai probabil de final, ceea ce poate reprezenta începutul marelui exod”, a declarat pentru Bloomberg, John Kilduff partener la Again Capital LLC, un hedge fund din New York specializat pe piața energiei. „Asigurările date la conferință nu sunt de natură să liniștească piața, iar stocurile de petrol continuă să crească, având în vedere gradul mai redus de utilizare.” Livrările au urcat la 8,21 milioane de barili, cel mai ridicat nivel săptămânal înregistrat din 1982, în baza atingerii unui maxim al producției de petrol din acest an.

Cotația petrolului ar putea să scadă până la 40 de dolari pe baril dacă OPEC nu va înăspri în curând prevederile acordului de reducere a cotelor de producție, spune Scott Sheffield, președinte al producătorui de petrol de șist Natural Resources Co.

 

 


RELATED ARTICLES