spot_img
AcasăInternaționalSummit ONU - Zeci de state vor primi 360.000 de refugiați în...


Summit ONU – Zeci de state vor primi 360.000 de refugiați în 2017

Cincizeci de state din întreaga lume și-au luat angajamentul de a primi refugiați anul viitor, a anunțat președintele american, Barack Obama, în cadrul dezbaterii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU. Acestea urmează să primească în total 360.000 de refugiaţi în 2017, dublu faţă de valorile actuale. Însă cetățenii UE nu par să fie la fel de încrezători precum liderii lor. În Ungaria, de exemplu, aproape 80% dintre cetăţeni ar vota împotriva cotelor obligatorii la referendum. În timp ce premierul Dacian Cioloș,  a declarat, la New York, că România recunoaşte pe deplin responsabilitatea comună de a gestiona afluxul mare de refugiaţi, afirmând că este nevoie de o serie de măsuri urgente pentru a rezolva această criză.

Potrivit Reuters online şi Le Figaro, Samantha Power, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, a declarat că acest lucru reprezintă „totuşi doar o fracţie” din ceea ce este necesar, deoarece Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a evaluat că aproximativ 1,2 milioane dintre aceştia trebuie reinstalaţi. Barack Obama a declarat la summit că această criză a refugiaţilor este „un test al sistemului nostru internaţional unde toate naţiunile trebuie să împartă responsabilităţile noastre colective, deoarece marea majoritate a refugiaţilor sunt primiţi în doar 10 ţări”. „Trebuie să recunoaştem că refugiaţii sunt un simptom al unor eşecuri mai mari, fie că este vorba despre război, tensiuni etice sau persecutare”, a spus el.

Președintele Statelor Unite a subliniat faptul că peste 50 de state şi organizaţii internaţionale care au participat la summit şi-au mărit contribuţiile la organizaţiile umanitare. „După cum am văzut în trecut, ţările au un prost obicei de a promite lucruri la conferinţe şi de a face angajamentte pe care apoi nu le îndeplinesc”, a spus Samantha Power. „Trebuie să ne descurcăm mai bine de această dată”, a ținut ea să sublinieze.

Dacă liderii lumii sunt încrezători în puterea lor de a gestiona criza refugiaților, nu același lucru se paote spune și despre cetățeni. În rândul acestora, reticența la fenomenul migrației rămâne ridicată, mai ales în estul Uniunii Europene. În Ungaria, de exemplu, aproximativ 72% dintre cetățenii țării se pronunţă împotriva mecanismului de distribuire automată a azilanţilor în statele membre UE, iar 78% ar vota „nu” la referendumul privind cotele de imigranţi, programat să aibă loc în data de 2 octombrie, potrivit unui sondaj de opinie realizat în luna septembrie, scrie agenţia MTI.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a declarat, la New York, că România recunoaşte pe deplin responsabilitatea comună de a gestiona afluxul mare de refugiaţi, afirmând că este nevoie de o serie de măsuri urgente pentru a rezolva această criză.





















RELATED ARTICLES