spot_img
AcasăEuropaPartidul lui Merkel, înfrânt de formațiunea antiimigrație


Partidul lui Merkel, înfrânt de formațiunea antiimigrație

Înfrângere grea pentru partidul cancelarului german, Angela Merkel! Uniunea Creștin-Democrată (CDU) s-a clasat pe locul al treilea în alegerile pentru Parlamentul landului Mecklenburg-Pomerania Occidentală, fost fief al şefei Guvernului. Potrivit datelor oficiale, CDU a obținut doar 19% din sufragii, în timp ce câștigătorul alegerilor, partidul de centru-stânga Social-Democrat (SPD), a adunat 30,6% din voturi, iar Alternativa pentru Germania (AfD), 20,8% din voturi. Alegerile sunt considerate un test înaintea parlamentarelor de anul viitor.

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), se află pe locul trei în alegerile regionale din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară. Creștin-democrații rămân astfel în urma social-democraților din SPD și a formațiunii antiimigrație Alternativa pentru Germania (AfD), informează agențiile internaționale de presă. Este pentru prima dată când formaţiunea de extremă-dreapta intră în legislativului landului din nord-estul ţării. AfD este deja reprezentată în alte opt parlamente regionale şi, potrivit sondajelor, va intra şi în cel naţional după alegerile generale.

Totuși, în pofida pierderilor suferite, rezultatele indică faptul că SPD şi CDU vor putea forma o coaliţie pentru încă un mandat de cinci ani. Liderul SPD, Erwin Sellering, nu a confirmat încă nici dacă va încerca, nici dacă va renunţa la o astfel de alianţă.

Aceste alegeri sunt considerate un test înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor. Cancelarul Angela Merkel, la putere din 2005, nu a anunţat încă dacă va candida în acest scrutin pentru al patrulea mandat. Invitată weekendul trecut la postul ARD, Angela Merkel a spus că îşi va anunţa decizia „în timp util”. Potrivit unui sondaj publicat duminica trecută de Bild am Sonntag, unul din doi germani s-ar opune ca Merkel să candideze pentru al patrulea mandat.

Seria de atacuri sângeroase care a zguduit Germania în iulie, dintre care două au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic, a relansat dezbaterea cu privire la politica de primire a azilanţilor a lui Merkel, care a autorizat intrarea în ţară, anul trecut, a aproximativ un milion de refugiaţi, provenind în principal din Orientul Mijlociu şi Africa. Considerată mult timp o figură liniştitoare, supranumită „Mutti” (mama) de către compatrioţii săi, Merkel este contestată inclusiv în interiorul CDU. În ultimele săptămâni, odată cu împlinirea a un an de când a luat spectaculoasa decizie, presa germană a reconstituit cu minuţiozitate evenimentele care au determinat-o să suspende regulile europene în domeniul imigraţiei şi să autorizeze ca zeci de mii de refugiaţi să părăsească Ungaria, ţara în care au intrat prima dată în spaţiul european, pentru a trece în Austrai şi apoi în Germania, notează agenția de presă Mediafax. După un an de la această decizie, există un consens asupra faptului că ea a avut dreptate să deschidă frontierele, pentru a evita o criză umanitară majoră, dar că a recunoscut prea încet consecinţele deciziei pe care a luat-o şi s-a înşelat în privința partenerilor ei europeni, crezând în mod eronat că ei aveau să accepte să împartă povara.

În ultimele zile, cancelarul german a adoptat o schimbare de ton. Angela Mekel şi-a exprimat săptămâna aceasta dorinţa, în faţa parlamentarilor CDU, ca ritmul expulzărilor solicitanţilor de azil respinşi să se accelereze. „Lucrul cel mai important în lunile următoare este repatrierea, repatrierea şi încă o dată repatrierea”, a repetat ea, potrivit unor participanţi la întâlnire, mai scrie Mediafax.


RELATED ARTICLES